[Διαστάσεις] Να τους ταράξουμε στο χιούμορ

του Μιχάλη Μητσού

Στο περυσινό «κλάσικο» που έγινε στο Μπερναμπέου, κάθε φορά που έπαιρνε την μπάλα ο Ντάνι Αλβες της Μπαρτσελόνα οπαδοί της Ρεάλ μιμούνταν τις κραυγές της μαϊμούς. Μετά το τέλος του αγώνα, ο βραζιλιάνος παίκτης δήλωσε ότι «ο πόλεμος κατά του ρατσισμού είναι χαμένος». Τότε τον κατηγόρησαν πολλοί, και για διάφορους λόγους. Ο παλιός θρύλος της Ρεάλ Μανόλο Σάντσις, για παράδειγμα, έκανε πλειοδοσία ρατσισμού: ο Ντάνι Αλβες είναι παικταράς, δήλωσε, «αλλά έξω από το γήπεδο δεν λάμπει». Αλλοι επισήμαναν ότι ο παίκτης της Μπαρτσελόνα δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία όταν είχαν ακουστεί ρατσιστικά συνθήματα εναντίον του Μαρτσέλο της Ρεάλ στο γήπεδο της δικής του ομάδας, το Καμπ Νου. Καλό θα ήταν να το είχε κάνει. Και ακόμα καλύτερα θα ήταν να ένωναν τη φωνή τους μαζί του όλοι οι παράγοντες του ισπανικού ποδοσφαίρου, που θυμούνται πάντα τις ευαισθησίες τους κατόπιν εορτής.

Την περασμένη Κυριακή, ο Ντάνι Αλβες έκανε το σωστό. Οταν οπαδοί της Βιγιαρεάλ πέταξαν μπροστά του μια μπανάνα ενώ ετοιμαζόταν να κτυπήσει ένα κόρνερ, εκείνος έσκυψε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, πήρε την μπανάνα, την καθάρισε, έφαγε ένα κομμάτι και την πέταξε. Αργότερα έγραψε στο twitter ότι ο μπαμπάς του τού έλεγε πάντα να τρώει μπανάνες για να μην παθαίνει κράμπες. Η κίνησή του προκάλεσε ενθουσιασμό μεταξύ των συμπαικτών του, ενώ σε ένδειξη συμπαράστασης φίλοι και γνωστοί ανάρτησαν φωτογραφίες τους με τη λεζάντα: «Είμαστε όλοι πίθηκοι». Ακόμη και η πρόεδρος της Βραζιλίας τον συνεχάρη, λέγοντας ότι ο παίκτης «έδωσε μια τολμηρή και ισχυρή απάντηση στον ρατσισμό».

Ο Ντάνι Αλβες διέψευσε έτσι τον εαυτό του: όχι, ο πόλεμος κατά του ρατσισμού, όπως και ο πόλεμος κατά του χουλιγκανισμού, δεν είναι χαμένος. Αρκεί να βρεις τα κατάλληλα όπλα για να τον διεξάγεις. Ενα από αυτά τα όπλα είναι η αυστηρή τήρηση των νόμων, το αντίθετο δηλαδή από αυτό που κάνουμε στην Ελλάδα, όπου στοίβες δικαστικών φακέλων παραμένουν για χρόνια στο ράφι μέχρι να μπουν οριστικά στο αρχείο. Ο οπαδός της Βιγιαρεάλ πρέπει να συλληφθεί και η ομάδα να τιμωρηθεί. Ενα άλλο, ιδιαίτερα αποτελεσματικό όπλο είναι το χιούμορ. Και είναι αποτελεσματικό επειδή είναι έξυπνο, ενώ οι ρατσιστές και οι χούλιγκαν είναι ανόητοι. Οπως όλοι γενικά οι φανατικοί. Η αντίδραση της Φωτεινής Πιπιλή στο σχόλιο του μητροπολίτη Αμβρόσιου για το ντεκολτέ της («Ματάκιας ο παππούλης!») ήταν ό,τι καλύτερο και δηκτικότερο έχει ειπωθεί τον τελευταίο καιρό για τους Ταλιμπάν της Εκκλησίας μας. Ετσι θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται και οι προκλήσεις των χρυσαυγιτών βουλευτών. Μια καλή ατάκα είναι συχνά πιο αφοπλιστική από μια οργισμένη καταγγελία.

Με άλλα λόγια, να τους ταράξουμε στη νομιμότητα, αλλά να τους ταράξουμε και στο χιούμορ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5113845/na-toys-taraksoyme-sto-xioymor/