Αντιδράσεις φέρνει το σχέδιο για το νέο «Σύνταγμα» του ΕΜΠ

polutexneioMetsovio Σπουδές εξ αποστάσεως, μαθήματα σε ξένη γλώσσα, συνεργασίες με άλλα πανεπιστήμια και πτυχίο κατόπιν πενταετών σπουδών που ισοδυναμεί με μάστερ – παρότι αυτό δεν έχει γίνει επισήμως δεκτό – προβλέπει, μεταξύ πολλών άλλων, το σχέδιο του Οργανισμού του Πολυτεχνείου Αθήνας που δόθηκε προς διαβούλευση στην πολυτεχνειακή κοινότητα και ήδη συγκεντρώνει αντιδράσεις.

Ο Οργανισμός των πανεπιστημίων – κάθε ίδρυμα οφείλει να συντάξει το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τον νέο νόμο-πλαίσιο – είναι κάτι σαν πανεπιστημιακό «Σύνταγμα», δηλαδή ένας αναλυτικός κατασταστικός χάρτης λειτουργίας που θα περιλαμβάνει όλες τις δομές του ιδρύματος, τις υποχρεώσεις και αρμοδιότητες των οργάνων του, τα τμήματα, το πώς και τι διδάσκουν, τον τρόπο και το είδος σπουδών, τον κώδικα δεοντολογίας, το πόσοι υπάλληλοι και καθηγητές υπηρετούν πού και τι ακριβώς κάνουν κ.ά.

Ομως καθηγητές της Ακαδημαϊκής Πρωτοβουλίας ΕΜΠ αντέδρασαν ήδη στο σχέδιο λέγοντας ότι «στερείται κατευθυντηρίων γραμμών, δομής και οράματος, απεραντολογεί και αντί να είναι μπροστά από την εποχή του “φωτογραφίζει” την υπάρχουσα κατάσταση και επιχειρεί με άτεχνα φτιασιδώματα να τη διατηρήσει αναβαθμίζοντάς την σε Οργανισμό». Οι καθηγητές αυτοί, σημειώνοντας ότι το σχέδιο σχετίζεται και με τις διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων, ζητούν να παραπεμφθεί για επανεξέταση από τη νέα ηγεσία του Πολυτεχνείου που θα αναδειχθεί στις πρυτανικές εκλογές τον ερχόμενο Ιούλιο.

Το σχέδιο που κοινοποιήθηκε προς διαβούλευση στο ΕΜΠ περιλαμβάνει πάντως πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία και ενδιαφέρουσες… διαγραφές παραγράφων που αναφέρονται σε δύσκολα θέματα, όπως το πότε θα χάνουν τη φοιτητική ιδιότητα οι λεγόμενοι αιώνιοι φοιτητές, το πώς θα εφαρμόζονται οι πιστωτικές μονάδες, το πώς θα συσταθούν επώνυμες έδρες με χορηγίες ιδιωτών κ.ά.

Σε τέτοια φλέγοντα θέματα οι σχετικές παράγραφοι έχουν διαγραφεί – χωρίς να αφαιρεθούν – προκειμένου να συζητηθούν ξανά προτού καταλήξει το ίδρυμα στο τι ακριβώς θέλει να περιλαμβάνει το «Σύνταγμά» του. Για παράδειγμα, στο θέμα των αιωνίων φοιτητών έχει εισαχθεί και στη συνέχεια διαγραφεί η πρόβλεψη ότι ακόμη και αν έχουν υπερβεί τον νόμιμο χρόνο σπουδών, οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν ξανά στα εξάμηνα – έως δύο εξάμηνα και δύο φορές – εφόσον με απόφαση της Συγκλήτου κριθεί δικαιολογημένη η καθυστέρηση αποφοίτησης. Οπως είναι προφανές, με αυτήν τη διατύπωση αυξάνεται ο χρόνος που ο υπάρχων νόμος δίνει στους φοιτητές για να ολοκληρώσουν τις σπουδές, οπότε το θέμα θα συζητηθεί ξανά. Επίσης στο σχέδιο Οργανισμού του ΕΜΠ προβλέπονται μεταξύ άλλων:

– Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που θα παρέχει ειδικά μαθήματα εξοικείωσης των σπουδαστών με τον κύκλο από τη γέννηση μιας επιχειρηματικής ιδέας ώς την πραγματοποίησή της.
– Οι σπουδές θα μπορεί να προσφέρονται και με μεθόδους εξ αποστάσεως ή και σε ξένη γλώσσα.
– Οι Προπτυχιακές Σπουδές οργανώνονται σε ενιαία, αδιάσπαστα πενταετή προγράμματα σπουδών και οδηγούν στην απόκτηση διπλώματος, ισοδύναμο με Master.
– Το ίδρυμα μπορεί να οργανώνει και να προσφέρει προγράμματα σπουδών από κοινού ή σε συνεργασία με σχολές διαφορετικών ΑΕΙ.
– Η παρακολούθηση εργαστηριακών ασκήσεων είναι υποχρεωτική κατά 70%, προκειμένου να είναι δυνατή η συμμετοχή στις εξετάσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5111893/antidraseis-fernei-to-sxedio-gia-to-neo-syntagma-toy-emp/