«Βλέπει» κατάρρευση του πελατειακού συστήματος

eklogespsifos Την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα με την κατάρρευση του πελατειακού συστήματος, επισημαίνει ο «Economist», που επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία δείχνει μεν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, αλλά η αισιοδοξία δεν περνά στους ψηφοφόρους.

Αφού καταγράφει τους ευνοϊκούς οιωνούς, δηλαδή την έκδοση ομολόγων αλλά και τη θετική στάση της Μέρκελ, το περιοδικό τονίζει ότι οι ψηφοφόροι δεν συμμερίζονται αυτή την αισιοδοξία.

«Δεν είναι περίεργο που το πελατειακό πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είναι υπό κατάρρευση. Κάποτε ήταν ευθύνη του πολιτικού να βρει δουλειά στον δημόσιο τομέα για τους ψηφοφόρους. Οι πιο φιλόδοξοι το επέκτειναν και στον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, όπου τονίζεται πως η ευθύνη καταλογίζεται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που εναλλάσσονταν στην εξουσία.

Για τις εκλογές
«Ορισμένοι ψηφοφόροι στράφηκαν στα λεγόμενα αντισυστημικά κόμματα. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου δύο νέα μετριοπαθή κεντροαριστερά κόμματα, η Ελιά -με επικεφαλής μία ομάδα ακαδημαϊκών και πρώην υπουργών- και το Ποτάμι του τηλεοπτικού δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη, προσπαθούν να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε με την πτώση του ΠΑΣΟΚ», γράφει ο «Economist». Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στον «ακροαριστερό» ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, «έναν φλογερό 39χρονο που τρομάζει τους επιχειρηματίες της Ελλάδας μιλώντας για την επιβολή φόρων πλούτου και την αναστολή της πληρωμής των δανείων». Από την άλλη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντιμετωπίζει «τις προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου να επανακτήσει την εξουσία στο κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ανθεκτικότερο κόμμα χαρακτηρίζεται η ΝΔ, αλλά τονίζεται ότι «παρ’ όλ’ αυτά, από τους ψηφοφόρους της έρχεται κατά κύριο λόγο η υποστήριξη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63995645