Τουρκική πρόκληση για τη βίζα σε Κύπριους ταξιδιώτες -Διαμαρτυρία του υπουργείου Εξωτερικών

visaKyprosTourkia Την παρέμβαση της ΕΕ και του ΟΗΕ ζήτησε το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, που αντιδρά στις νέες διαδικασίες που επέβαλλε η Τουρκία για τη χορήγηση βίζα στους Ελληνοκυπρίους.

Το υπουργείο έδωσε οδηγίες στους μόνιμους αντιπρόσωπους της Κύπρου στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη να προβούν σε διαβήματα, ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν και ξένες κυβερνήσεις μέσω των πρεσβειών τους στη Λευκωσία. Την ίδια ώρα, το κυπριακό ΥΠΕΞ συστήνει στους πολίτες της χώρας να μην ταξιδεύουν προς την Τουρκία, κάνοντας λόγο για σοβαρή πρόκληση.

Οι ενστάσεις της Κύπρου αφορούν τις νέες διαδικασίες θεωρήσεων εισόδου στη χώρα, για τουριστικούς και εμπορικούς σκοπούς, που έθεσε σε εφαρμογή η Τουρκία από την περασμένη εβδομάδα. Με το νέο σύστημα η υποβολή της αίτησης γίνεται ηλεκτρονικά, καθώς καταργήθηκε η εξασφάλιση βίζα στο αεροδρόμιο, κατά την άφιξη στη Τουρκία.

Στον ηλεκτρονικό κατάλογο των κρατών δεν περιλαμβάνεται η Κυπριακή Δημοκρατία και οι κάτοχοι διαβατηρίων της υποχρεούνται από το ηλεκτρονικό σύστημα να επιλέξουν ως κράτος ιθαγένειας τους «Greek Cypriot Administration of Southern Cyprus» (Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νοτίου Κύπρου).

Το κυπριακό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του «ενθαρρύνει τους κατόχους διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην υποβάλουν αίτηση για θεώρηση εισόδου στην Τουρκία υπό τους πιο πάνω όρους».

http://www.iefimerida.gr/node/151803#ixzz2zVlu9zRK