Σωφρονισμός

Της Λώρης Κέζα

Σε κάποιες φυλακές της Γαλλίας υπάρχουν διαμερίσματα για να συναντιούνται οι οικογένειες των κρατουμένων σε ανθρώπινες συνθήκες ενώ σε σωφρονιστικό ίδρυμα στο Εδιμβούργο λειτουργεί αξιόλογη βιβλιοθήκη. Σε αυτές οι χώρες η λέξη «σωφρονισμός» έχει κυριολεκτική σημασία, δηλαδή βελτιώνει τη διαγωγή των κρατουμένων. Στα καθ’ ημάς, όπως βεβαίως και σε όλο τον υποανάπτυκτο κόσμο, οι κρατούμενοι κάνουν μεταπτυχιακά στο έγκλημα, όπως για παράδειγμα οι αντιεξουσιαστές, που παρακολουθούν μαθήματα από τους ποινικούς.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο εκάστοτε, κάνει δηλώσεις για τον υπερπληθυσμό τω φυλακών. Λέμε «ο εκάστοτε» καθώς διαχρονικά οι υπουργοί ανακαλύπτουν ότι οι δομές δεν επαρκούν. Βεβαίως έχουν όλοι πακέτο προτάσεων, που περιλαμβάνει απελευθέρωση των ναρκομανών, ηλεκτρονικό βραχιόλι, σμίκρυνση του χρόνου προφυλάκισης και ταυτόχρονα την ανέγερση νέων φυλακών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο εκάστοτε, διαπιστώνει ότι το προσωπικό δεν επαρκεί. Δεν επαρκεί ούτε στον αριθμό ούτε στην εκπαίδευση.
Ο βασανισμός του Ιλία Καρέλι δεν είναι ο πρώτος που καταγράφεται σε σωφρονιστικό ίδρυμα. Να θυμηθούμε τις αγριότητες στις φυλακές Γρεβενών πριν από ένα χρόνο, όπου κρατούμενοι υποχρεώθηκαν να περπατούν στα τέσσερα γυμνοί ενώ δέχονταν χτυπήματα με κλομπ από δημοσίους υπαλλήλους που φορούσαν κουκούλες. Δεν θα μπούμε στη φιλολογία της ειδικότητας, αν ήταν από την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα ή απλοί φρουροί ούτε θα εξετάσουμε τα εγκλήματα των φυλακισμένων. Θα σταθούμε όμως σε μια λεπτομέρεια: η εισαγγελική έρευνα, με χαρακτήρα κατεπείγοντος, δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι βασανιστές παραμένουν ατιμώρητοι.
Πέρα από τους ξυλοδαρμούς, καταγράφεται πληθώρα εγκλημάτων στα οποία συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Όταν δεν συμμετέχουν, υποθάλπουν την εμπορία ναρκωτικών, τη διακίνηση σουγιάδων, τους βιασμούς. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο εκάστοτε, διαπιστώνει έκπληκτος την ανομία. Το ίδιο και βουλευτές που περιγράφουν και αναλύουν τα φαινόμενα χωρίς να κάνουν τίποτε ουσιαστικό. Μόνο παρεμβάσεις. Με αφορμή τη δολοφονία του Καρέλι έκαναν τα γνωστά τους σόου οι εκείνοι που εμπορεύονται ανθρώπινα δικαιώματα και γνώσεις επί των ποινικών. Δεν ντρέπονται να κάνουν δηλώσεις ούτε απαντούν στο απλό ερώτημα:«τι έκανες εσύ στη Βουλή για να λυθεί το πρόβλημα;». Δεν αντιλαμβάνονται ότι οι διαπιστώσεις δεν επαρκούν.
Αν υποθέσουμε ότι για τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια δεν υπάρχουν χρήματα και ότι για την αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει τη διάρκεια των ποινών χρειάζονται μήνες, αναρωτιόμαστε γιατί δεν γίνεται το πιο απλό. Η μετάταξη όλων των σωφρονιστικών υπαλλήλων και η αντικατάστασή τους με άτομα που έχουν περάσει από ψυχιατρικές εξετάσεις. Η τιμωρία των δολοφόνων του Καρέλι δεν επαρκεί για να αλλάξει η ζωώδης νοοτροπία των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Χρειάζεται νέο νομικό πλαίσιο που θα εφαρμοστεί από καινούργια πρόσωπα.
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=585828