της Εύας Καραμανώλη
Ως «χρονιά ρεκόρ» αναφορικά με τον αριθμό των καταγγελιών που έφτασαν στον Συνήγορο του Πολίτη καταγράφεται το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης έκθεσης που παραδόθηκε από την πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής, Καλλιόπη Σπανού, στον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Ελέω κρίσης και οικονομικών προβλημάτων, τη χρονιά που πέρασε οι αναφορές των πολιτών εκτινάχθηκαν κατά 26% σε σχέση με το 2012 και κατά 38% σε σχέση με το 2011, φτάνοντας τις 14.738 αναφορές, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της κακοδιοίκησης.
Οι τομείς που συγκέντρωσαν τα περισσότερα παράπονα από τους πολίτες αφορούν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα, ενώ υψηλή θέση έχουν και ζητήματα αρμοδιότητος του υπουργείου Οικονομικών που άπτονται φορολογικών θεμάτων. Την ίδια ώρα, στην έκθεση καταγράφεται υποβάθμιση τομέων όπως η προστασία των παιδιών, η ισότητα φύλου στην εργασία, η προστασία του περιβάλλοντος καθώς και τομέων που αφορούν την προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι άνεργοι, οι ανάπηροι και οι μετανάστες.
«Η ορθή λειτουργία των θεσμών δεν αποτελεί πολυτέλεια, ακόμη και σε περίοδο κρίσης», είπε κατά την παρουσίαση της έκθεσης η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού, επισημαίνοντας ότι «ο στόχος της αύξησης των κρατικών εσόδων τείνει να παίρνει το προβάδισμα έναντι κάθε άλλου συμφέροντος, δικαιώματος, ακόμη και της ίδιας της θεσμικής λειτουργίας του κράτους».
Τα περισσότερα προβλήματα κακοδιοίκησης, και συγκεκριμένα το 28% των αναφορών, εντοπίζονται στα ασφαλιστικά Ταμεία και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που εποπτεύει το υπουργείο Εργασίας.
Δεύτερο κατά σειρά έρχεται το υπουργείο Οικονομικών (17,4%) παρουσιάζοντας αυξητική τάση την τελευταία διετία, ενώ οι καταγγελίες που αφορούν τους δήμους και τις περιφέρειες έφτασαν το 16%. Ακολουθούν με 9% οι αποκεντρωμένες διοικήσεις και συγκεκριμένα οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Σταθερά στη «λίστα» με ποσοστό 6% επί των καταγγελιών παραμένει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το υπουργείο Παιδείας με 3,7%.
Ως προς τις καταγγελίες, το 54% ήταν βάσιμες, ενώ αυξημένα ήταν τα ποσοστά επιτυχίας του Συνηγόρου ως προς την επίλυση των διαφορών. Ειδικότερα, το 81,5% των βάσιμων αναφορών είχε θετική έκβαση και επιλύθηκε με τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου, ενώ αντίθετη εικόνα υπάρχει για την απήχηση των προτάσεων του Συνηγόρου για ευρύτερες νομοθετικές και οργανωτικές προτάσεις. Ειδικότερα, από το σύνολο των 94 νομοθετικών προτάσεων, έγιναν δεκτές τρεις, απορρίφθηκε μία, ενώ εκκρεμούν ακόμη 90. «Φαίνεται ότι η διοίκηση διστάζει να ανταποκριθεί θετικά σε προτάσεις που αν και ρεαλιστικές συχνά βρίσκονται εκτός των δημοσιονομικών προτεραιοτήτων της πολιτικής ηγεσίας», επεσήμανε η κ. Σπανού.
Πέραν των αναφορών, εντός του 2013 ο Συνήγορος προχώρησε σε μία αυτεπάγγελτη έρευνα που αφορούσε προαγωγή αλλοδαπών μαθητών που φοιτούν με ελλιπή δικαιολογητικά εγγραφής, 43 δημόσιες παρεμβάσεις και πέντε ειδικές εκθέσεις.
Έντυπη έκδοση