Αμερική, 1937. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέρχονται ακόμη από το «κραχ» του 1929, κι όμως η τέχνη βρίσκει πάντα τον τρόπο να επιβιώνει. Τον Μάιο του ’37 ο Allan Boretz και ο John Murray αποφασίζουν να ανεβάσουν ένα θεατρικό έργο στο Cort Theatre της Νέας Υόρκης με τίτλο «Room Service».
Και να ‘μαστε σήμερα, Δεκέμβρη του 2013 στην «Αθήνα της κρίσης», όπου το ίδιο θεατρικό έργο ανεβαίνει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, αυτή τη φορά με την υπογραφή του Έκτορα Λυγίζου. Τί λέγαμε. λοιπόν; Η τέχνη πάντα βρίσκει τον τρόπο της.
Λίγα λόγια για το έργο
Ένας χρεοκοπημένος θίασος γεμάτος απελπισμένους και οικονομικά συντετριμμένους αλλά επίδοξους ηθοποιούς, διαμένει σε ένα ξενοδοχείο βήτα κατηγορίας – στο οποίο επίσης χρωστάει – και θα κάνει τα πάντα προκειμένου να αποκρύψει τα χρέη του αλλά και να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση τις επερχόμενης παραγωγής του. Αντιμέτωπα με τους εξίσου συντετριμμένους, τότε, θεατές τα συστατικά του έργου, το μαύρο χιούμορ, η εφευρετικότητα αλλά και τα πολλαπλά αδιέξοδα, του εξασφάλισαν όχι μόνο τη μακροβιότητά του και την αντοχή του στο χρόνο, αλλά και τη μεταφορά του στον κινηματογράφο από τους αδελφούς Μαρξ (1938).
Προτού φτάσει στα ικανά χέρια του Έκτορα Λυγίζου, το θεατρικό πέρασε κι άλλες περιπέτειες: έγινε επίσης μιούζικαλ με τον Frank Sinatra και αβάν-γκαρντ παράσταση από τον σκηνοθέτη Thomas Ostermeier.
Λίγα λόγια για αυτά τα ικανά χέρια
Διακεκριμένος τόσο για τις θεατρικές όσο και για τις κινηματογραφικές σκηνοθεσίες του, ο 37χρονος Έκτορας Λυγίζος πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με το έργο «Ο κόσμος στο βυθό» του Gary Owen, για να ακολουθήσουν άλλες δέκα επιτυχείς παραστάσεις, όπως οι « Άγριοι – Ο άνδρας με τα θλιμμένα μάτια» του Klaus Händl, «Η φάρσα της οδού Γουόλγορθ» του Enda Walsh, «Τροβατόρε» του Verdi και οι Βάκχες του Ευριπίδη.
Εμείς τον μάθαμε από την πρώτη μεγάλου μήκους κινηματογραφική του ταινία «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», η οποία μάλιστα, όπως δήλωσε ο ίδιος στο Βήμα, ήταν μια «κολεκτιβίστικη» δουλειά, καθότι «όλοι δούλεψαν αφιλοκερδώς». Η ταινία σάρωσε τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 2013, ενώ διακρίθηκε και σε διεθνή φεστιβάλ. Όχι πως ο Έκτορας «καθόταν» πριν από αυτό… Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, η μικρού μήκους ταινία «Εσωτερικό σπιτιού με γυναίκα που καθαρίζει μήλα» (2002) απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Ποιότητας, ενώ το 2004 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Βενετίας με τη δεύτερη ταινία του, «Αγνά νιάτα».
Λίγα λόγια για… εμάς
Η παράσταση θα ξεκινήσει στις 18 Δεκεμβρίου και θα τελειώσει στις 5 Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα το Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου η Στέγη θα διοργανώσει μια συζήτηση με το σκηνοθέτη ανοικτή στο ευρύ κοινό. Αναμένουμε λοιπόν πρώτης τάξης Room Service για αυτά τα Χριστούγεννα.
Για να δείτε το απόσπασμα του έργου στα αγγλικά παρακολουθείστε το video:
Συνετελεστές:
Μετάφραση, Διασκευή & Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος
Σκηνικά & Κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη
Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης
Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύα Βλασσοπούλου
Βοηθός Σκηνογράφου: Ευγενία Κοβότσου
Παίζουν: Γιάννης Κλίνης, Έκτορας Λυγίζος, Έλενα Μεγγρέλη, Δημήτρης Μοθωναίος, Άρης Μπαλής, Γιάννης Παπαδόπουλος
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.sgt.gr/gr/programme/event/1200
Τατιάνα Φύσσα