Ποινικό ‘‘Βαριετέ’’

...η εγχώρια ενημέρωση έχει μετατραπεί σε τεράστιο πανηγύρι ποινικού θεάματος

Όποιον διαδικτυακό ιστότοπο και αν πληκτρολογήσει κανείς, όποιο τηλεοπτικό δελτίο και αν παρακολουθήσει κάποιος,  πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, θα έρθει αντιμέτωπος με ένα φωτοτυπημένο μοτίβο, φαιδρό και λυπηρό. Τον τελευταίο μήνα η εγχώρια ενημέρωση έχει μετατραπεί σε τεράστιο πανηγύρι ποινικού θεάματος. Διασκεδάζει το ταλαιπωρημένο κοινό, το δίχως άρτο και τραπεζογραμμάτια, ξεφυλλίζοντας μέχρι αηδιαστικής λεπτομέρειας, όλες τις ποινικές δικογραφίες της βασανισμένης χώρας μας.

Αλλά δεν ορρωδεί εκεί. Ανεβάζει καθημερινά ένα κουτσομπολίστικό μελόδραμα, θεαθήναι αστυνομικού θρίλερ με μοιραίους πρωταγωνιστές, μιάσματα αποτρόπαιων πράξεων στις οποίες ακόμη και η πιο σαλεμένη μυθοπλασία σκύβει ντροπιασμένη. Πρόκειται για μαύρη φαρσοκωμωδία.

Πομπώδεις περιγραφές κλιμακώνουν τις συνταρακτικές αποκαλύψεις που θα διαλευκάνουν άπαξ δια παντός τον ποινικό γρίφο. Ανατριχιαστική και μεγαφωνική μουσική συνοδεύει τα ‘‘ρεπορτάζ’’, που ιχνηλατούν το νήμα της φρίκης. Ωμές εικόνες, δήθεν αγανακτισμένοι σχολιασμοί διαδέχονται τους κακούς θεατρινισμούς, χάριν πολύτιμης τηλεθέασης και πολιτικού αποπροσανατολισμού.

Κιτρινίζουν σπαρακτικές τραγωδίες μέσα σε ειδεχθή αξιόποινα, συγκλονιστικά για το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Εμπορεύονται την κοινωνική παθογένεια σαν ευτελές ναρκωτικό των άλυτων δυσχερειών, που υποφέρει ο μέσος πολίτης. Σχεδόν, οι τηλεοπτικοί παίκτες, προσκυνούν τη κτηνώδη βία και τον ανθρωποκτόνο δόλο ως δημοσιογραφική λεία του πεινασμένου ακροατηρίου.

Ασφαλώς το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Εντεύθεν της πανδημίας, φτιάχνεται μια βιομηχανία συναισθηματικού δηλητηρίου, εκμεταλλευόμενη ποικιλοτρόπως τις πρώτες ύλες της νοσηρής φαυλότητας, των εγκληματικών εκτρωμάτων τα οποία ξεπηδούν εκρηκτικά από τον ιλυώδη πυθμένα της κοινωνίας.

Μάλιστα, νέο σύμβολο της ειδησεογραφικής παρακμής και της κοινωνικοπολιτικής δυσμορφίας είναι το ποινικό ‘‘βαριετέ’’, παράσταση δηλαδή ψυχαγωγική, με πάμπολλα ιλαρά νούμερα, ανακριτικά ταχυδακτυλουργικά, διωκτικές πιρουέτες, μακάβριους-εγκληματικούς χορούς και σπουδαίες ιστορίες ‘‘λαγωνικών’’ που κλέβουν τους προβολείς. Ομιλούμε για απίστευτη πόρρωση.

Άλλωστε, έχουμε κάτι καλύτερο να απολαύσουμε, εκτός από ‘‘ποιοτική’’ ψυχολογική κακοποίηση. Τα υπόλοιπα αγαθά, τα ζωτικά και ουσιώδη, απαγορεύονται πέραν του ότι κοστίζουν ανυπόφορα.