Brexit: ο κύβος ερρίφθη 

Μόλις ένα 24ωρο μετά την απόφαση του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει ύστερα από 43 χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εξελίξεις φαίνονται να τρέχουν.

Ήδη ο φανατικός υποστηρικτής του Brexit, ο επικεφαλής του δεξιού, αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ,  αναγκάσθηκε να παραδεχθεί μπροστά στους δημοσιογράφους σε απευθείας μετάδοση από την βρετανική τηλεόραση ότι μία από τις υποσχέσεις της καμπάνιας του Brexit ήταν ψέμα!

Συγκεκριμένα, ο Φάρατζ είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κατευθύνει προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Μεγάλης Βρετανίας τα 350 εκατομμύρια στερλίνες που – κατά την εκτίμησή του – το Λονδίνο έστελνε κάθε εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα, ανακοίνωσε πως καλό θα ήταν οι πολίτες της Βρετανίας να έχουν και μια … ιδιωτική ασφάλεια.

Ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται να παίρνουν άσχημη τροπή στο εσωτερικό αλλά και στην ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήδη χθες η Πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, είπε πως στο τραπέζι τίθεται και θέμα δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Άλλωστε, ήταν ήδη γνωστό πως η Σκωτία ήθελε να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ίδιο και η Β.Ιρλανδία. Στο δημοψήφισμα τα αποτελέσματα το απέδειξαν, ήθελαν bremain.

Επικοινωνήσαμε με δημοσιογράφους από την Σκωτία οι οποίοι πράγματι επιβεβαίωσαν την οργή του κόσμου για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Νιώθοντας προδομένοι από την Βρετανία, φαίνεται να τραβούν μια κόκκινη γραμμή.

Ο James P. Mahon, Ιρλανδός δημοσιογράφος που ζει και εργάζεται στη Γλασκώβη, μας λέει: “Οι Σκωτσέζοι είναι οργισμένοι με το αποτέλεσμα. Θεωρούν πως χάνεται ο έλεγχος από τα χέρια τους. Υπάρχει η επιθυμία του κόσμου και όχι μόνο της ηγεσίας για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το αν θέλουν να παραμείνουν ή όχι στο ΗΒ. Είναι ολοφάνερο ότι και πάλι σπρώχνεται η ανεξαρτησία της Σκωτίας. Και αυτή τη φορά είναι πιθανό να συμβεί!

Αυτό βέβαια είναι ανησυχητικό για την πορεία των βρετανικών αγορών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάτι τέτοιο θα αποδυναμώσει την Βρετανική αγορά. Ήδη, μια ημέρα μετά, τα δείγματα δεν είναι πολύ καλά.

Στη Β. Ιρλανδία τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα και περίεργα. Το ένα σύνορο τους είναι με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και το άλλο παραμένει εκτός ΕΕ. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς την δυσκολία.

Η πλειοψηφία των Βρετανών επέλεξε την εθνική υπερηφάνεια έναντι της λογικής.

Κρατήστε όμως αυτό που είναι ίσως και το πιο σοβαρό. Οι χρηματοδοτήσεις πλέον θα κοπούν!

Τα έργα για τους δρόμους τις γέφυρες θα σταματήσουν.

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ζήτημα αυτή τη στιγμή.

Ένας επιστήμονας από τη Γλασκώβη με ενημέρωσε πως πλέον οι έρευνες που γίνονται για τον καρκίνο θα σταματήσουν λόγω έλλειψης χρημάτων.

Το 60% των χρημάτων για τος έρευνες γινόταν από χρήματα που έδινε η ένωση.

Οι έρευνες αφορούσαν την οριστική θεραπεία του καρκίνου.

Καταλαβαίνουμε όλοι, πόσο θλιβερές  είναι αυτές οι ημέρες για το Βασίλειο.