Και ενώ η προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε με την κυβέρνηση να αναμένει το κλείσιμο της αξιολόγησης, τα αυτογκόλ των υπουργών της “έκοβαν κι έραβαν”, προκαλώντας καθημερινές πολιτικές τρικυμίες.
Αυτογκόλ νο1: Την αρχή έκανε η Όλγα Γεροβασίλη. Η κυβερνητική εκπρόσωπος έριξε λάδι στη φωτιά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος για συνταγματική αναθεώρηση.
Πολλοί έσπευσαν να δικαιολογηθούν. Πρώτος, ο ΠτΒ, κ.Βούτσης, έκανε λόγο για παρεξήγηση που λύθηκε. Ο κ.Σκουρλέτης, υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, τόνισε πως “δεν είναι στις προθέσεις μας να αιφνιδιάσουμε κανέναν”. Και φυσικά, σαν καμπανάκι υπενθύμισης ήρθαν ξανά στην επιφάνεια τα όσα είχε πει ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, το 2011. Ο τότε βουλευτής της ΝΔ είχε χαρακτηρίσει “εξαιρετικά επικίνδυνη” την αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου σε δημοψήφισμα για αναθεώρηση του Συντάγματος.
Το να ανατρέξει κανείς στο Σύνταγμα, είναι εύκολο. Το να συλάβει την ουσία των διατάξεων, είναι, μάλλον, το δύσκολο κομμάτι. Άρθρο 110 £2-6 Σ. Άρθρο 44 £2 Σ. Από τη μία πλευρά, η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Από την άλλη πλευρά, ο λόγος προκήρυξης δημοψηφίσματος. “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου”. Κατά γενική ομολογία, “κρίσιμα εθνικά θέματα” θεωρούνται αυτά που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής. Αρκετοί, περικλείουν και θέματα της εσωτερικής πολιτικής, όπως τα οικονομικά, βλέπε Ιούλιο ’15. Μέχρι εκεί.
Αυτογκόλ νο2: Τι κοινό έχει η συγκέντρωση των “Παραιτηθείτε” με τις διαδηλώσεις κατά του Προέδρου της Χιλής, Σαλβαντόρ Αλιέντε; Κατά τον κ.Φίλη, τους ενώνει “το κίνημα της κατσαρόλας”. Έτσι, λοιπόν, ο υπουργός Παιδείας αναζωπύρωσε τα αίματα και έφερε μία ακόμη αναστάτωση στο Μαξίμου.
Στελέχη του Σύριζα, θέλησαν ξανά να αποστασιοποιηθούν. Τα περισσότερα sites είχαν τίτλο “Το Μαξίμου, ο Βούτσης κι ο Σκουρλέτης αδείαζουν τον Φίλη”. Όλοι μαζί κι ο … χώρια ένα πράγμα. Λογικό, σκέφτεται κανείς εκ πρώτης άποψης. Αλλά, εάν σκεφτεί λίγο καλύτερα, εύλογα θα αναρρωτηθεί “μα καλά, καμία συννενόηση στην κυβέρνηση, καμία κοινή γραμμή πλεύσης;”.
Αυτογκόλ νο3: Last…but not least! Ο Χρήστος Σπίρτζης. “Το Ελληνικό έπρεπε να αξιοποιηθεί διαφορετικά”, ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων. Μία δήλωση που ήρθε λίγες ώρες μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης μεταξύ της Lamda Development και του ΤΑΙΠΕΔ.
Το Μαξίμου, έχει σίγουρα ζαλιστεί!
Η έλλειψη στρατηγικής, την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε ρέστα. Κι όπως ήταν λογικό, η αντιπολίτευση άδραξε την ευκαιρία. Με πρώτο και καλύτερο τον Άδωνι Γεωργιάδη, που πέρασε στην αντεπίθεση. Μετά, ακολούθησε καταιγισμός δηλώσεων βουλευτών, που ζητούσαν την παραίτηση υπουργών.
Μήπως τελικά η αιτία ειναι η αδυναμία του πρωθυπουργού να δώσει μία κεντρική κατεύθυνση;