Έκλεισε το deal για το 25% της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Ποιος είναι ο μεγιστάνας Ράτκλιφ που το αγοράζει

Στην ανακοίνωση της συμφωνίας για εξαγορά μειοψηφικού πακέτου στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προχώρησε ο μεγιστάνας των πετροχημικών σερ Τζιμ Ράτκλιφ.

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος συμφώνησε να δαπανήσει περίπου 1,25 δισ. λίρες (1,44 δισ. ευρώ) για να αποκτήσει το 25% του συλλόγου και τον έλεγχο των ποδοσφαιρικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, θα εισφέρει 300 εκατ. Δολάρια (237 εκατ. λίρες) στον σύλλογο για επενδύσεις στις υποδομές του.

Η πρώτη προτεραιότητα του Ράτκλιφ, αναφέρει ο Guardian, πιθανόν θα είναι να αντικαταστήσει τον Ρίτσαρντ Άρνολντ, ο οποίος αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ο Ζαν-Κλοντ Μπλαν, ο διευθύνων σύμβουλος της Ineos Sport του Ράτκλιφ, είναι το φαβορί για να τον αντικαταστήσει.

Επιπλέον, είναι πιθανό να αναλάβει ρόλο και ο σερ Ντέιβ Μπρέιλσφορντ, ο αθλητικός διευθυντής της Ineos, για να αντικαταστήσει τον Τζον Μούρτοου που είναι διευθυντής ποδοσφαίρου στη Μάντσεστερ. Είναι ο άνθρωπος που είχε φέρει τη βρετανική ποδηλασία στην κορυφή του πίνακα των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και του 2012.

Ο Ράτκλιφ επιδίωκε μάλιστα να αγοράσει πλειοψηφικό πακέτο της ομάδας, που φέτος δεν περνά και τις καλύτερες ώρες της ποδοσφαιρικά. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες, η οικογένεια Γκλέιζερς αρνήθηκαν, και έτσι συμβιβάστηκε με την εξαγορά του ενός τετάρτου.

Εν τω μεταξύ, ο σεΐχης του Κατάρ Τζασίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θανί αποσύρθηκε από τη διαδικασία εξαγοράς αφού δεν προχώρησε η προσφορά του ύψους 5 δισ. λιρών για τη Μάντσεστερ, ανοίγοντας το δρόμο για τη συμφωνία με τον Ράτκλιφ.

Ποιος είναι ο σερ Ράτκλιφ

Ο Ράτκλιφ κατέχει δύο ποδοσφαιρικές ομάδες, τη Νίκαια και τη Λωζάνη, την ποδηλατική ομάδα Ineos Grenadiers και μια ομάδα ιστιοπλοΐας. Στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να αγοράσει την Τσέλσι.

Ο Βρετανός επιχειρηματίας ίδρυσε και διευθύνει την Ineos, εταιρεία πετροχημικών και fracking (υδραυλικής ρηγμάτωσης, μιας μεθόδου εξόρυξης). Κατείχε διευθυντικές θέσεις στην Παρί Σεν Ζερμέν και τη Γιουβέντους.