Champions League: Η Μάντσεστερ Σίτι στην κορυφή της Ευρώπης- Κέρδισε 1-0 την Ίντερ

Μια εκπληκτική χρονιά ολοκληρώθηκε με τον πιο ονειρικό τρόπο για την Μάντσεστερ Σίτι. Οι «πολίτες» επικράτησαν της Ιντερ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, με 1-0, σηκώνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία τους το βαρύτιμο ευρωπαϊκό τρόπαιο και κατακτώντας παράλληλα το τρέμπλ μετά το πρωτάθλημα και το κύπελλο Αγγλίας.

Η ομάδα του Πέπε Γκουαρδιόλα, που κυνηγούσε τα τελευταία 12 χρόνια το Τσάμπιονς Λιγκ αλλά δεν τα είχε καταφέρει, δικαίως ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης και έγινε ο δεύτερος Αγγλικός σύλλογος μετά την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1989, που έφτασε σε ιστορικό τρέμπλ.

Παράλληλα έγινε η τέταρτη αγγλική ομάδα που κατακτά το τρόπαιο μετά την Γιουνάιτεντ (1999, 2008), τη Λίβερπουλ (2005, 2019) και την Τσέλσι (2012, 2021). Ετσι, η Αγγλία έγινε η χώρα με τις περισσότερες ομάδες που έχουν στεφθεί πρωταθλήτριες Ευρώπης.

Το τακτικό πλάνο της Ιντερ παγίδευσε τους Αγγλους στο πρώτο ημίχρονο που δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν σωστά. Η αδιάκοπη πίεση ψηλά, η κάλυψη όλων των χώρων, σε συνδυασμό και με την ατυχία της ομάδας του Γκουαρντιόλα, που είδε τον πιο οργανωτικό της παίκτη, τον Ντε Μπρόινε, να αποχωρεί τραυματίας στο 36΄, έφερε το ματς και τον ρυθμό του στα μέτρα των «νερατζούρι». Δύο καλές στιγμές του Μπερνάντο Σίλβα (6΄) και του Χάαλαντ (27΄), δεν ήταν αρκετές για την Σίτι να της δώσουν το προβάδισμα.

Το θέαμα στο Β΄ημίχρονο βελτιώθηκε και σε αυτό συνετέλεσαν οι αμυντικές αβλεψίες και των δύο. Σε μια από αυτές, σε λάθος γύρισμα του Αλάκντζι στο 57,΄η Ιντερ έφτασε κοντά στο γκολ, αλλά το πλασέ του Λαουτάρο Μαρτίνες απέκρουσε ο Εντερσον.
Στην πρώτη αμυντική αδυναμία των Ιταλών στο 68΄, η Μ. Σίτι σκόραρε με τον Ρόδρι που μετά από ωραία κάθετη πάσα του Ακάντζι στον Σίλβα εκμεταλλεύτηκε την κόντρα και με δυνατό σουτ νίκησε τον Ονάνα.

Οι Ιταλοί επιχείρησαν να απαντήσουν άμεσα με τον Ντιμάρκο που έκανε την ψηλοκρεμαστή κεφαλιά, έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και στην επαναφορά το σουτ του αποκρούστηκε από τον συμπαίκτη του Λουκάκου. Το φινάλε ήταν δραματικό, με πρωταγωνιστή πάλι τον Λουκάκου ο οποίος στο 88΄με κεφαλιά σε κενή εστία, έστειλε την μπάλα στα πόδια του Εντερσον αλλά και την κεφαλιά του Ντιμάρκο στις καθυστερήσεις.

Μ. ΣΙΤΙ (Πέπε Γκουαρδιόλα): Έντερσον, Ντίας, Ακάντζι, Άκε, Στόουνς (82΄Γουόκερ), Ρόδρι, Γκιντογκάν, Μπερνάρντο Σίλβα, Ντε Μπρόινε (36′ λ.τρ. Φόντεν), Γκρίλις, Χάαλαντ.
ΙΝΤΕΡ (Σιμόνε Ιντσάγκι): Ονάνα, Νταρμιάν (84΄Αμπρόζιο), Ατσέρμπι, Μπαστόνι (76΄Γκόζενς), Ντάμφρις (76΄Μπελανόβα), Μπαρέλα, Μπρόζοβιτς, Τσαλχάνογλου (84΄Μικίταριαν), Ντιμάρκο, Λαουτάρο Μαρτίνες, Τζέκο (57΄Λουκάκου).