Euroleague: Ζητά συγγνώμη τώρα ο «παλαιστής» Γιαμπουσέλε για την λαβή στον Έξουμ στον αγώνα Ρεάλ - Παριζάν Ημερομηνία θανάτο

Δεν υπήρχε – κυριολεκτικά – προηγούμενο σε αυτή την σύρραξη μεγάλης έκτασης που εκτυλίχθηκε ένα περίπου λεπτό πριν το φινάλε του αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης με την Παρτιζάν στην Ισπανία για τα πλέι οφ της Euroleague. Όλα ξεκίνησαν από την αντίδραση του πρώην παίκτη Ολυμπιακού και ΑΕΚ, Κέβιν Πάντερ σε ένα σκληρό φάουλ που του έκανε ο εκνευρισμένος από την ήττα, Σέρχιο Γιούλ.

Στο επίκεντρο έχει βρεθεί δίχως αμφιβολία η λαβή τζούντο που έκανε ο ύψους 2,04μ. και βάρους 123 κιλών παίκτης της Ρεάλ, Γκερσόν Γιαμπουσελέ πάνω στον σαφώς ελαφρύτερο Ντάντε Έξουμ της Παρτιζάν. Ο Γάλλος αθλητής γνωστός για την συχνά προκλητική συμπεριφορά του μπορεί να αισθάνεται μέχρι και «επικηρυγμένος» στη Σερβία ενόψει του τρίτου αγώνα των δύο ομάδων στη σειρά που η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς προηγείται 2-0 και χρειάζεται μία νίκη ακόμα για να προκριθεί στο Final 4 της Ευρωλίγκας.

Η κατάσταση με τον Γιαμπουσέλε έχει ξεφύγει σε τέτοιο βαθμό, που κάποιοι έβαλαν ημερομηνία θανάτου του στην σελίδα του στην Wikipedia. Δεδομένου ότι το να μπει κάποιος και να αλλάξει τα στοιχεία στο Wikipedia είναι σχετικά απλό, κάποιος αποφάσισε να κάνει μία μακάβρια προσθήκη, γράφοντας ότι ο Γάλλος φόργουορντ θα πεθάνει στις 2 Μαΐου, στο Game 3 της Ρεάλ με την Παρτίζαν στην έδρα των Σέρβων.

Όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, η Wikipedia έλαβε μέτρα άμεσα και αφαίρεσε αυτή την προσθήκη από την σελίδα του Γάλλου φόργουορντ. Παρόλα αυτά, κάποιοι είχαν ήδη προλάβει να καταγράψουν το γεγονός, σε ένα ανατριχιαστικό post.

 

 

Έρχονται βαριές τιμωρίες

Βαριά καμπάνα περιμένει τον Γάλλο φόργουορντ μετά τη δολοφονική λαβή στον Ντάντε Εξουμ. Ο Γάλλος φόργουρντ κινδυνεύει με ποινή από 6 έως 12 αγωνιστικές και είναι ο παίκτης που σίγουρα θα τιμωρηθεί περισσότερο από κάθε άλλον παίκτη που ενεπλάκη στα επεισόδια της Μαδρίτης.

Στη δεύτερη κλίμακα ως προς τις ποινές θα μπουν οι Γκάμπριελ Ντεκ, Ματίας Λεσόρ, και Ντάντε Εξουμ. Οι τρεις τους δεν έκαναν δολοφονική λαβή όπως ο Γιαμπουσέλε, αλλά ξέφυγαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και χτύπησαν αντιπάλους. Γι αυτό και κινδυνεύουν με ποινές από 3 έως 5 αγωνιστικές.

Οσο για τους δύο παίκτες που άρχισαν το επεισόδιο; Ο Σέρχιο Γιουλ και ο Κέβιν Πάντερ μπορεί να τιμωρηθούν από 2 έως 3 αγωνιστικές, παρότι δεν χτύπησαν κάποιον. Είναι όμως ο λόγος που δημιουργήθηκε ο πανικός και γι αυτό είναι απίθανο να τη γλιτώσουν.

Κίνδυνος όμως υπάρχει και για όσους μπήκαν από τον πάγκο και αποβλήθηκαν υποχρεωτικά βάσει κανονισμού από τους διαιτητές. Προβλέπεται ποινή μίας αγωνιστικής γι’ αυτές τις περιπτώσεις, όμως εδώ μπορεί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση. Κι αυτό γιατί θα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην μπορεί να διεξαχθεί ο τρίτος αγώνας της Παρτίζαν με τη Ρεάλ στις 2 Μαϊου στο Βελιγράδι.

Κάθε ομάδα για να μπορεί να αγωνιστεί σε ματς EuroLeague πρέπει να έχει στο ρόστερ της τουλάχιστον 8 παίκτες και η Παρτίζαν έχει μόνο 13 δηλωμένους. Πρόκειται για τους Αλέκσα Αβράμοβιτς, Γιαμ Μάνταρ, Κέβιν Πάντερ, Ντανίλο Άντζουσιτς, Ντάντε Έξουμ, Τζέιμς Νάναλι, Ζακ ΛεΝτέι, Τρίσταν Βούκτσεβιτς, Ιωάννη Παπαπέτρου, Ούρος Τριφούνοβιτς, Άλεν Σμάιλαγκιτς, Ματίας Λεσόρ, Μπάλσα Κοπρίβιτσα.

Αν υποθέσουμε ότι οι Λεσόρ, Πάντερ και Εξουμ δεν γλιτώνουν για την Τρίτη 2 Μαϊου αν τιμωρηθούν άλλοι τρεις παίκτες με μία αγωνιστική, η Παρτίζαν δεν θα έχει δικαίωμα να αγωνιστεί.

Από την άλλη πλευρά η Ρεάλ έχει 18 δηλωμένους παίκτες. Συνεπώς τα δικά της περιθώρια είναι μεγαλύτερα. Ο Γιαμπουσέλε, ο Ντεκ και ο Γιουλ είναι εκτός, ο Αλοθέν είναι τραυματίας, άρα μένουν άλλοι 14 που είναι δηλωμένοι. Αν λοιπόν δεν τιμωρηθούν ακόμα επτά, τότε θα έχει δικαίωμα συμμετοχής. Και σε μία ακραία περίπτωση, θα μπορεί να δηλώσει τον Αλοθέν κι ας μην παίξει, άρα το περιθώριο είναι μεγαλύτερο.

 

 

 

Το «συγγνώμη» του «σεσημασμένου» Γιαμπουσέλε

Με ένα post στον λογαριασμό του στο Instagram, ο Γκέρσον Γιαμπουσέλε, ζήτησε συγγνώμη από όλους, λέγοντας ότι μετανιώνει για τις πράξεις του.

Αναλυτικά ο ίδιος έγραψε: «Μετανιώνω για την συμπεριφορά μου στον χθεσινό αγώνα. Το μπάσκετ έχει σχέση με την ευγενή άμιλλα και την φιλία. Απολογούμε στην Παρτιζάν, έναν σύλλογο που πάντα είχαμε σπουδαία σχέση, τον Ντάντε Έξουμ και την οικογένειά του, τους συμπαίκτες μου, τον σύλλογο και όλους τους φιλάθλους».

Η κίνηση του Γιαμπουσέλε δεν ήταν απλώς αντιεπαγγελματική. Ήταν φονική. Θα μπορούσε να καταστρέψει την καριέρα του Έξουμ. Την ίδια στιγμή, η καριέρα του ίδιου του Γιαμπουσέλε δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα και αποτελεί μεγάλο ερώτημα πώς θα καταλήξει.

Αυτό που κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα στην περίπτωση του Γιαμπουσέλε ωστόσο είναι πως αυτό το σκηνικό δεν ήταν ένα μεμονωμένο επεισόδιο. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που δεν μπόρεσε να ελέγξει τα νεύρα του. Ήταν η τρίτη φορά τους τελευταίους 10 μήνες που έδειξε ότι δεν μπορεί να μείνει ήρεμος. Απλώς στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις απέφυγε τις συνέπειες, επειδή τα παραπτώματά του δεν θεωρήθηκαν άξια τιμωρίας.

Η αρχή έγινε τον περασμένο Ιούνιο. Με την Ρεάλ να γνωρίζει την ήττα από την Μπαρτσελόνα στον δεύτερο αγώνα της σειράς των τελικών της ACB, ο Γάλλος αποχωρώντας από το γήπεδο ξέφυγε. Πήγε μπροστά σε έναν από τους διαιτητές της αναμέτρησης, έπεσε πάνω του και ούρλιαξε στο πρόσωπό του. Δεν δέχθηκε όμως κάποια τιμωρία.

Μερικούς μήνες αργότερα, τον περασμένο Οκτώβριο για την ακρίβεια, μετά από μία ήττα από την Μπασκόνια για το ισπανικό πρωτάθλημα, έδειξε πάλι την άσχημη πλευρά του χαρακτήρα του. Περνώντας μπροστά από τους φίλους των Βάσκων που πανηγύριζαν, έπιασε τα γεννητικά του όργανα, προκαλώντας τους. Πάλι δεν υπήρξε κάποια συνέπεια.

Σέρχιο Γιουλ: «Αναλαμβάνω την ευθύνη για το σκληρό φάουλ»

Ο Σέρχιο Γιουλ ξέρει ότι το δικό του αντιαθλητικό φάουλ στον Κέβιν Πάντερ ήταν που οδήγησε στην σοκαριστική σύρραξη στο Ρεάλ – Παρτίζαν. Η δική του στιγμή εκνευρισμού έφερε τα χειρότερα επεισόδια εντός παρκέ που έχουμε δει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ εδώ και χρόνια. Μερικές ώρες αργότερα, απολογήθηκε δημόσια, χωρίς να χρησιμοποιήσει δικαιολογίες και “ναι μεν, αλλά”.

Με ένα post στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter ο αρχηγός της Ρεάλ ζήτησε συγγνώμη από τον κόσμο, παίρνοντας την ευθύνη για ό,τι έγινε.

Αναλυτικά, ο Γιουλ έγραψε: «Αυτό που έγινε χθες το βράδυ δεν θα έπρεπε να συμβαίνει ποτέ σε γήπεδο μπάσκετ. Αναλαμβάνω την ευθύνη για το σκληρό φάουλ που οδήγησε σε αυτή την καταστροφική συνέχεια. Συγγνώμη από όλους τους φίλους του μπάσκετ».