Βασίλης Τόπαλος: Δεν είχε δοθεί άδεια από την ομοσπονδία για αγώνα σπάρινγκ

Ο θάνατος του 16χρονου αθλητή της πυγμαχίας Βασίλη Τόπαλου, έχει προκαλέσει σοκ στο πανελλήνιο και ειδικά στον αθλητικό χώρο, με την υπόθεσή του να έχει δημιουργήσει όμως και πολλά ερωτηματικά.

Ο 16χρονος, σύμφωνα με τον πατέρα του και μάρτυρες στο γυμναστήριο της Καλλιθέας, αναφέρουν ότι είχε λιποθυμικό επεισόδιο, ωστόσο μένει να αποσαφηνιστεί αν οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις προήλθαν από την πτώση του στο έδαφος ή από κάποιο χτύπημα σε αγώνα σπάρινγκ που έκανε στο γυμναστήριο, όπως ανέφερε και η γιαγιά του θύματος.

Ακόμη πρέπει να αποσαφηνιστεί αν όντως έκανε αγώνα σπάρινγκ ή ήταν ένας απλά προπονητικός αγώνας.

Τι είναι το σπάρινγκ και ποιο είναι το πρωτόκολλο

Το σπάρινγκ, είναι μία πυγμαχική κόντρα μεταξύ δύο αντιπάλων σε προπόνηση, αλλά σε συνθήκες κανονικού αγώνα. Συνήθως διεξάγεται πριν από μία σημαντική διοργάνωση, ώστε οι προπονητές να τεστάρουν την κατάσταση των αθλητών τους. Πρόκειται ουσιαστικά για μία προπόνηση προσομοίωσης.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να διεξαχθεί ένας αγώνας σπάρινγκ, είναι η εξής:

  • Το σωματείο ή ο προπονητής πρέπει να στείλει αίτημα στην ομοσπονδία για την διεξαγωγή του, με ημερομηνία και τόπο και η ομοσπονδία να αποφασίσει αν θα το εγκρίνει
  • Εφ’ όσον εγκριθεί το αίτημα, ακολουθεί η οργάνωση του αγώνα σπάρινγκ. Πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά όλος ο εξοπλισμός που υπάρχει σε επίσημους αγώνες (γάντια, κάσκα, μασέλα), ένας γιατρός, αλλά και διαιτητής πιστοποιημένος από την Γ.Γ.Α.

Υπάρχουν τρία στοιχεία επίσης που πρέπει να είναι απαράβατα σε αγώνες σπάρινγκ:

  • Οι δύο αντίπαλοι να ανήκουν στην ίδια ηλικιακή κατηγορία
  • Να είναι στα ίδια κιλά ή μία κατηγορία πάνω ή κάτω (διαφορά περίπου 3 κιλών)
  • Να είναι αθλητές ίδιου επιπέδου. Για παράδειγμα ένας αθλητής στην κατηγορία των παίδων που έχει ξεκινήσει πυγμαχία λίγους μήνες και δεν έχει αγωνιστικές παραστάσεις, δεν μπορεί να αγωνιστεί με αθλητή της κατηγορίας του που έχει δώσει 20 αγώνες και είναι στην εθνική ομάδα.

Όσον αφορά τυχόν παραβιάσεις του πρωτοκόλλου, υπεύθυνοι είναι οι άνθρωποι στον χώρο που οργανώθηκε το σπάρινγκ, αλλά και τα σωματεία ή οι προπονητές που το οργάνωσαν.

Τα ερωτηματικά για την υπόθεση Τόπαλου

Όπως προκύπτει από τα προαναφερθέντα, που είναι αυτά που προβλέπει το καταστατικό της Ελληνικής, αλλά και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, προκύπτουν ερωτηματικά γύρω από την υπόθεση του 16χρονου πυγμάχου.

Η γιαγιά του πυγμάχου είπε πως ο 16χρονος έκανε αγώνα σπάρινγκ εκείνη την ημέρα. Αν ισχύει η πληροφορία ότι έκανε με αθλητή μεγαλύτερης κατηγορίας σπάρινγκ (και όχι απλή προπόνηση), τότε ο αγώνας αυτός δεν θα έπρεπε να διεξαχθεί και φέρουν ευθύνη όσοι τον επέτρεψαν.

Επίσης, για να γίνει ο αγώνας θα έπρεπε να έχει δοθεί άδεια από την ομοσπονδία και όπως μεταδίδει το iefimerida.gr, η Ομοσπονδία δεν είχε ενημερωθεί για αγώνα σπάρινγκ του νεαρού αθλητή.

Υπενθυμίζεται πάντως, πως η προκαταρκτική εξέταση είχε ξεκινήσει αμέσως μετά τον τραυματισμό του νεαρού πρωταθλητή και όλο αυτό το διάστημα διενεργείται από τη ΓΑΔΑ.