Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο: Μέχρι το 2016 η Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να κάνει μεταγραφές

Απορρίφθηκε από το Διεθνές Αθλητικό Δικαστηρίο της Λωζάνης,  η έφεση της Μπαρτσελόνα κατά της ποινής απαγόρευσης μεταγραφών, που είχε επιβάλει η FIFA στους Καταλανούς.

Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, η “Μπάρτσα”, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Η Μπαρτσελόνα θα ήθελε να δηλώσει – παρ’ ότι σέβεται τους αθλητικούς θεσμούς- την απόλυτη διαφωνία της με την απόφαση του Διεθνούς Αθλητικού Δικαστηρίου της Λωζάνης (CAS) που διατηρεί την τιμωρία που είχε επιβληθεί στο σύλλογο από τη FIFA για τη φερόμενη παραβίαση των διεθνών κανονισμών μεταγραφών ανήλικων παικτών.

Ο σύλλογος κατέστησε σαφές στην Πειθαρχική Επιτροπή και στην Επιτροπή Εφέσεων της FIFA, καθώς επίσης και στο CAS, πως αντιλαμβάνεται και υποστηρίζει τους κανονισμούς για την προστασία των ανηλίκων και πως ενδιαφέρεται για την εξέλιξή τους.

Αυτό αποδεικνύεται από τη στάση του συλλόγου διαχρονικά και έχει αποτελέσει ένα παγκόσμιο παράδειγμα σε ό,τι αφορά στη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες της και την ανάδειξη ποδοσφαιριστών. Η δομή των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα έχει δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες νεαρούς ποδοσφαιριστές να υλοποιήσουν τα όνειρά τους και να προπονούνται σαν επαγγελματίες.

Τα λάθη που ο σύλλογος μπορεί να έκανε και τα οποία έχει αναγνωρίσει και εξηγήσει ενώπιον των αρμόδιων αρχών, έχουν προκληθεί κυρίως από τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κανονισμών της FIFA και του ισπανικού ποδοσφαίρου και με βάση τη φιλοσοφία του συλλόγου μας, ενεργήσαμε σωστά.

Για το λόγο αυτό, η Μπαρτσελόνα θεωρεί την τιμωρία που της επιβλήθηκε δυσανάλογη λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες στη συγκεκριμένη υπόθεση. Έτσι, όταν λάβουμε το σκεπτικό της απόφασης του CAS, θα εξετάσουμε τις διαθέσιμες επιλογές που μας δίνει ο νόμος, όπως την πιθανότητα της προσφυγής στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας”.

Το ιστορικό

Η “Μπάρτσα” είχε τιμωρηθεί από την FIFA, εξαιτίας της παραβίασης των κανόνων των μεταγραφών που αφορούν σε ενήλικους ξένους ποδοσφαιριστές. Η τιμωρίας προέβλεπε απαγόρευση μεταγραφών για δύο μεταγραφικές περιόδους, καθώς και 370 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο.

Σημειώνεται πως η τιμωρία έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι και εξαιτίας της έφεσης και μέχρι την εκδίκαση της, οι Καταλανοί, έκαναν αρκετές μεταγραφές.