Champions League: Με 4 ομάδες στους ομίλους τα «μεγάλα» πρωταθλήματα

Τέσσερις ομάδες θα βγάζουν απευθείας στους ομίλους του Champions League τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε σήμερα η UEFA στις δύο διοργανώσεις που εποπτεύει. Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία και Γερμανία θα έχουν από τη νέα περίοδο 4 ομάδες απευθείας στους ομίλους, με την Ιταλία να είναι η μεγάλη κερδισμένη των αλλαγών που έγιναν, καθώς μέχρι τώρα έβγαζε τρεις και μία στους προκριματικούς.

Αν και η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία απέφυγε να ανακοινώσει με ποιο τρόπο θα μοιραστούν οι υπόλοιπες 16 θέσεις, τονίζοντας πως «… η λίστα των συμμετεχουσών ομάδων θα οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους», εντούτοις από τις… ζυμώσεις που έχουν γίνει έως τώρα, οι χώρες που είναι στις θέσεις 5 ως 7 στην κατάταξη της UEFA θα έχουν δύο ομάδες απευθείας στους ομίλους, ενώ γίνεται μάχη ώστε να έχουν μία εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους και οι χώρες που θα είναι στις θέσεις 11 και 12. Το σενάριο των wild cards (κάρτες ελεύθερης συμμετοχής) δεν επαληθεύτηκε.

Η ομάδα που θα κατακτά το Europa League θα παίζει απευθείας στους ομίλους του Champions League και όχι στα play off όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, ενώ ισχύουν κανονικά οι δύο διαφορετικοί προκριματικοί «δρόμοι», των πρωταθλητών και των μη πρωταθλητών.

Αλλάζει επίσης και ο τρόπος που θα υπολογίζεται η βαθμολογία κάθε ομάδας. Στο εξής οι σύλλογοι θα εξαρτώνται αποκλειστικά από τη δική τους συγκομιδή χωρίς να συνυπολογίζεται αυτή της χώρας, εκτός κι αν είναι χαμηλότερη από το 20% της συγκομιδής της χώρας. Επίσης στον υπολογισμό της βαθμολογίας τους θα παίζουν ρόλο ιστορικά στοιχεία, όπως κατακτήσεις ευρωπαϊκών τίτλων.

Η UEFA ανακοίνωσε επίσης και αλλαγές που αφορούν τα οικονομικά δεδομένα των διοργανώσεων. Όπως για παράδειγμα τα μπόνους που προβλέπονται για την απλή συμμετοχή, για την πορεία στη διοργάνωση, για τη βαθμολογία κάθε συλλόγου στην κατάταξη, αλλά και με βάση το market pool.