Εγκρίθηκε "υπό όρους" η περιβαλλοντική μελέτη για το γήπεδο της ΑΕΚ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το γήπεδο της ΑΕΚ από την Περιφέρεια Αττικής, παρ’ ότι προστέθηκαν επιπλέον όροι και προϋποθέσεις από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Νίκου Γιαννόπουλου για το contra.gr, υπέρ της έγκρισης της μελέτης τάχθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας, των ΑΝΕΛ και η πλειοψηφία αυτών των ΣΥΡΙΖΑ η παράταξη του οποίου έχει τη μερίδα του λέοντος στο συμβούλιο.

Ωστόσο η παράταξη της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου υπέστη σημαντικές ρωγμές αφού 11 περιφερειακοί σύμβουλοι ψήφισαν κατά ενώ 2 απείχαν. Κατά επίσης ψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Οι όροι, όπως διατυπώθηκαν από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής είναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εξής:

1. Να προσδιοριστεί επακριβώς τόσο ο αριθμός των δέντρων που επιβάλλεται να κοπούν για την κατασκευή του Κέντρου, όσο και η έκταση του άλσους της Ν. Φιλαδέλφειας, μιας και παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις μεταξύ της συνημμένης ΜΠΕ και του παραρτήματος της αιτιολογικής έκθεσης του νόμου 4277/2014.

2. Οι θέσεις στάθμευσης τόσο εντός όσο και εκτός του Κέντρου να είναι σύμφωνες με τα οριζόμενα στο άρθρο 42 του ν. 4277/2014 με ιδιαίτερη έμφαση στη χωροθέτηση των 200 θέσεων στάθμευσης σε ακτίνα το πολύ ενός χιλιομέτρου από τις εγκαταστάσεις του Κέντρου.

3. Σχετικά με το συνολικό αριθμό των θέσεων στάθμευσης που ορίζονται από το άρθρο 42 του ν. 4277/2014, είναι προφανές ότι είναι υπερβολικά μικρός σε σχέση με τον αριθμό των θεατών (31.527). Αν και το μέτρο του περιορισμού των θέσεων στάθμευσης είναι σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα στο σχεδιασμό αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς αποσκοπεί μεταξύ άλλων α) στην ενθάρρυνση χρήσης των ΜΜΜ β) στη μείωση της αύξησης του κυκλοφοριακού φόρτου της περιοχής και γ) στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που επιβαρύνουν επιπλέον την ατμόσφαιρα της περιοχής, εντούτοις στην περίπτωση του εξεταζόμενου έργου δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν προηγηθεί ο εκσυγχρονισμός των σταθμών του ΗΣΑΠ «Περισσός» και «Πευκάκια», καθώς και η επέκταση της γραμμής 4 του Μετρό.

4. Όσον αφορά στο έργο της ταπείνωσης των οδών Πατριάρχου Κωνσταντίνου, Φωκών και Χρυσοστόμου Σμύρνης, αυτό αποτελεί σύνοδο έργο του κυρίως έργου, δηλαδή του Κέντρου Αθλητισμού Μνήμης και Πολιτισμού και δεν μπορεί να εξεταστεί αποσπασματικά και διακριτικά μιας και όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές στην παρούσα εισήγηση, η κατασκευή και ολοκλήρωση των συγκοινωνιακών έργων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία του κυρίως έργου. Επιπλέον, αξιολογείται και αδειοδοτείται περιβαλλοντικά η δραστηριότητα στο σύνολό της  και όχι ο φορέας, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο φορέας του έργου της ταπείνωσης των οδών είναι η Περιφέρεια Αττικής και ο φορέας του Κέντρου είναι η Δικέφαλος Α.Ε.

5. Θα πρέπει να στεγαστούν οι δραστηριότητες της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ έστω και εκτός του χώρου του Κέντρου που ρυθμίζεται από το άρθρο 42 του Ν. 4277/2014 αλλά με δέσμευση του φορέα του έργου για τον προσδιορισμό-υλοποίηση της εγκατάστασής τους σε συγκεκριμένους χώρους.

«Το ζητούμενο είναι λύσεις προς όφελος όλων», αναφορικά με το γήπεδο της ΑΕΚ στην Φιλαδέλφεια, υπογράμμισε η Aντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για την έγκριση γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού στη Ν. Φιλαδέλφεια Αττικής», μεταδίδει το ΑΜΠΕ. « Επομένως», συνέχισε, «καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς μαζί με τους επισπεύδοντες επενδυτές, να συνεχίσουν το διάλογο για τη συγκεκριμένη επένδυση, προς όφελος όλων: των φιλάθλων και της ανάπτυξης του αθλητισμού, της πόλης και του δημόσιου συμφέροντος ευρύτερα. Αυτός είναι ο δικός μας θετικός και δημιουργικός ρόλος ως Περιφερειακή Αρχή».

Πηγή: ΑΜΠΕ, contra.gr