Ο Γκάλης υποψήφιος για το Hall of Fame του παγκοσμίου μπάσκετ

Μία από τις πιο σπουδαίες διακρίσεις στην καριέρα του διεκδικεί ο Νίκος Γκάλης. Ο κορυφαίος Έλληνας καλαθοσφαιριστής είναι ξανά υποψήφιος για το “Naismith Memorial Basketball Hall of Fame”, ήτοι τη λίστα με τους κορυφαίους εκπροσώπους του αθλήματος.

Η λίστα των υποψηφίων ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, ανήμερα των 124ων γενεθλίων του μπάσκετ, με ορισμένες αλλαγές από τις προηγούμενες διαδικασίες, αφού υποψηφιότητες μπορούν να καταχωρηθούν από παίκτες που έχουν σταματήσει το μπάσκετ και πριν από τέσσερα χρόνια και όχι από πέντε όπως ίσχυε.

Ο “θρύλος” του Άρη και της Εθνικής Ελλάδας είχε επιχειρήσει και το 2009 να γράψει ιστορία, ωστόσο έχασε τη θέση από τον επίσης εμβληματικό Βραζιλιάνο Όσκαρ Σμιντ.

Τώρα, στο διεθνές επίπεδο, έχει επίσης αξιόλογους αντιπάλους, αφού στην “τάξη του 2016” ανήκουν μεταξύ άλλων οι Τόνι Κούκοτς, Γιάο Μινγκ, Ντίνο Ράτζα και Βλάντε Ντίβατς.

Οι Αμερικανοί υποψήφιοι

Μετά από την τελευταία αλλαγή στους κανονισμούς υποψηφιοτήτων, θέση στο Hall of Fame διεκδικεί πλέον και ο Άλεν Άιβερσον, για πρώτη φορά στην ιστορία, όπως και ο Σακίλ Ο’ Νιλ.

Από εκεί και πέρα, ορισμένα ονόματα που ξεχωρίζουν από τον τομέα της Βόρειας Αμερικής είναι οι Έι Σι Γκριν, Τιμ Χάρνταγουεϊ, Κέβιν Τζόνσον, Μαρκ Πράις, Κρις Γουέμπερ και Ρούντι Τομιάνοβιτς ως προπονητής.

Η λίστα των 167 υποψηφίων παικτών, προπονητών, διαιτητών, ομάδων, ευεργετών του μπάσκετ θα περικοπεί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 12 Φεβρουαρίου, στο Τορόντο του Καναδά, όταν η επιτροπή για τη Βόρεια Αμερική και τις γυναίκες θα ανακοινώσει τις τελικές επιλογές της, στο περιθώριο του All Star Game.

Η τελική λίστα υποψηφιοτήτων θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 4 Απριλίου, στο περιθώριο του τελικού του Final Four του NCAA στο Χιούστον του Τέξας.

Η ανακοίνωση των νικητών και η εισαγωγή στο Hall of Fame θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη γενέτειρα του μπάσκετ, στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, μεταξύ 8 και 10 Σεπτεμβρίου.

Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάλη

contra.gr