Σύγκρουση γιγάντων απόψε στην Ισπανία

Ολόκληρη η ποδοσφαιρική υφήλιος περιμένει κάθε χρόνο με αγωνία τα ντέρμπι ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και στη Μπαρτσελόνα. Το αποψινό στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», στις  19:15 είναι ένα από τα πολλά που αναμένεται να καθηλώσουν εκατομμύρια οπαδών.

Οι «μπλαουγκράνα» πηγαίνουν στη Μαδρίτη με αβαντάζ τριών βαθμών, χάρη στην ήττα της Ρεάλ στη Σεβίλη την τελευταία αγωνιστική πριν τη διακοπή του πρωταθλήματος. Αν η ομάδα του Λουίς Ενρίκε καταφέρει να αποσπάσει έστω και ισοπαλία, θα αποκτήσει προβάδισμα για τη συνέχεια του πρωταθλήματος, καθώς έχει βγάλει δυσκολότερο πρόγραμμα και βεβαίως περιμένει τον Ιανουάριο για να ενισχυθεί, αφού λήξει η τιμωρία της FIFA.

Οι «μερένγκες» είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πίεση για νίκη, καθώς παίζουν στην έδρα τους, βρίσκονται δεύτεροι στην κατάταξη (κι αν δεν νικήσουν μπορεί να υποχωρήσουν και στην τρίτη θέση), ενώ η συντηρητική προσέγγιση του Ράφα Μπενίτεθ δεν… ενθουσιάζει τους οπαδούς της «βασίλισσας».

Μετά από δύο μήνες εκτός δράσης λόγω τραυματισμού, ο Λιονέλ Μέσι είναι ξανά διαθέσιμος, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι ο Λουίς Ενρίκε θα τον χρησιμοποιήσει στη βασική ενδεκάδα με δεδομένο πως θα είναι εκτός ρυθμού. Στη Μπαρτσελόνα επανέρχεται επίσης ο Ιβάν Ράκιτιτς που αποθεραπεύθηκε. Από την άλλη πλευρά, ο Καρίμ Μπενζεμά είναι ιατρικώς «ΟΚ», αλλά έχει χάσει έδαφος λόγω του τραυματισμού του, ενώ υπάρχει και η ψυχολογική πίεση από την εμπλοκή του στην υπόθεση εκβιασμού του Ματιέ Βαλμπουενά.

Αν μάλιστα ο Μπενίτεθ επιλέξει να βάλει και πάλι τον Κασεμίρο ως «καθαρόαιμο» κόφτη, θεωρείται σίγουρο ότι ο Γάλλος θα μείνει στον πάγκο. Με πρόβλημα τραυματισμού στον ώμο θα αγωνιστεί ο Σέρχιο Ράμος, που μάλλον μετά το ντέρμπι θα μπει στο χειρουργείο, ενώ επιστρέφει κάτω από τα δοκάρια ο Κέιλορ Νάβας, η απουσία του οποίου ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή στην ήττα από τη Σεβίλη.

Μεταξύ των πολλών αξιοσημείωτων στατιστικών, να αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη φορά μετά από εξήμισι χρόνια που θα βρεθούν αντιμέτωποι σε «clasico» δύο Ισπανοί προπονητές. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν στα τέλη της σεζόν 2008-09, όταν στον πάγκο της Μπαρτσελόνα καθόταν ο Πεπ Γκουαρντιόλα και σε αυτόν της Ρεάλ ο Χουάντε Ράμος.

Παραδοσιακά τα clasico στην ιστορική έδρα των «μερένγκες» προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις, ανεξάρτητα από την κατάσταση των δύο αντιπάλων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τόσο η Ρεάλ, αλλά και η Μπαρτσελόνα βρίσκονται σε επίπεδο τέτοιο που μπορούν να μαγέψουν τον κόσμο που θα βρεθεί στις εξέδρες του γηπέδου, αλλά και τα εκατομμύρια αυτών που θα δουν το παιχνίδι από τους τηλεοπτικούς δέκτες.

Δέκα σημαντικά παιχνίδια στην ιστορία του clasico

Στο παρελθόν πολλά ντέρμπι πρόσφεραν απίστευτες συγκινήσεις. Το naftemporiki, ξεχώρισε και μας παρουσιάζει 10 από αυτά και σας τα παρουσιάζουμε, με την ελπίδα ότι και το σημερινό θα είναι εξίσου όμορφο και γιατί, όχι ακόμη καλύτερο….

1934-1935 Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 8-2

Την χρονιά εκείνη η Ρεάλ πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη επί της «μισητής» αντιπάλου σε αγώνα πρωταθλήματος μέχρι και σήμερα. Κι αν ο Χάιμε Λαθκάνο ήταν ο παίκτης που έως τότε αποτελούσε τρόμο για τους Καταλανούς με τα δύο χατ τρικ που είχε πετύχε στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’30, σ΄ εκείνο το ματς την παράσταση έκλεψε ο Ιλντενφόσο Σανιούδο Γκαρθία.

Ο άσος των Μαδριλένων πέτυχε καρέ (ρεκόρ από ένα παίκτη σε ντέρμπι), δίδοντας διαστάσεις θριάμβου στην επικράτηση της «Βασίλισσας».

1953-1954 Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 5-0

Λίγο πριν την έναρξη του clasico (25/10/1953) οι δύο ομάδες υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα της πολύκροτης μεταγραφής του Αλφρέδο ντι Στέφανο. Η Ρεάλ Μαδρίτης αποκτούσε ολοκληρωτικά τα δικαιώματα του κορυφαίου παίκτη καταβάλλοντας στους Καταλανούς 4.400.000 πεσέτες. Οι δύο πρωτοπόροι της βαθμολογίας λίγες ώρες μετά «διασταύρωσαν τα ξίφη τους», με τον Αργεντινό να «ανοίγει λογαριασμό» με το… καλημέρα. Πέτυχε το 1-0 κι έκλεισε το θριαμβευτικό 5-0 της Ρεάλ, με το οποίο ουσιαστικά άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία της πιο πετυχημένης ομάδας στην ιστορία του αθλήματος.

1959-1960 Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 3-1

Για πρώτη φορά οι δύο «αιώνιοι» της Ισπανίας θα τεθούν αντιμέτωποι σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συγκεκριμένα στην ημιτελική φάση του κυπέλλου πρωταθλητριών. Με δύο γκολ του Ντι Στέφανο οι Μαδριλένοι πήραν σημαντικότατο προβάδισμα, ενώ σκόραρε και ο Φέρεντς Πούσκας. Για τους Καταλανούς μείωσε ο Εουλόχιο Μαρτίνεθ. Ο επαναληπτικός ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακός για την ομάδα του νεοπροσληφθέντα Μιγκέλ Μουνιόθ, αφού κέρδισε το ματς με το ίδιο σκορ και έβαλε τα θεμέλια για την ιστορική νίκη 7-3 επί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης στον τελικό.

1973-1974 Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 0-5

Η Μπαρτσελόνα είχε κάνει πολύ κακό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, αλλά ευτύχησε εκείνη την ημέρα να έχει για πρώτη φορά στην ενδεκάδα της τον Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος είχε μόλις πάρει την άδεια να αγωνιστεί με τα χρώματα της Μπάρτσα. Με μία εκπληκτική εμφάνιση ο «ιπτάμενος Ολλανδός» έδειξε τα προσόντα του μέσα στο «σπίτι» της μεγάλης αντιπάλου και βοήθησε τα μέγιστα έτσι ώστε η Μπαρτσελόνα να συντρίψει τη Ρεάλ, η οποία γνώρισε τη μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα της. Η Μπαρτσελόνα εξασφάλισε το πρωτάθλημα πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος της σεζόν, μετά από 14 χρόνια.

1984-1985 Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 0-3

Με τον Τέρι Βέναμπλς στον πάγκο της και τον Σκοτσέζο Στιβ Άρτσιμπαλντ στην επίθεση να πετυχαίνει ένα γκολ και να δημιουργεί άλλο ένα, η Μπαρτσελόνα βρέθηκε σε εξαιρετική μέρα και με το επιβλητικό 3-0 έφτασε στη μεγάλη νίκη. Εκείνη την χρονιά οι «μπλαουγκράνα» πήρε τον τίτλο, με τους «μερένγκες» να κατακτούν τα επόμενα πέντε διαδοχικά!

1994-1995 Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 5-0

Η Μπαρτσελόνα συνέντριψε τη Ρεάλ με 5-0 τη σεζόν 1993-1994. Ένα χρόνο μετά ήρθε η… εκδίκηση για τους Μαδριλένους. Με ηγέτη τον Χιλιανό, Ιβάν Ζαμοράνο, οι «μερένγκες» πλήρωσαν με το ίδιο νόμισμα τους Καταλανούς. Ο Ζαμοράνο πέτυχε χατ τρικ, σκόραρε και ο Εμίλιο Αμαβίσκα, αλλά και ο σημερινός προπονητης της Μπαρτσελόνα, Λουίς Ενρίκε που λίγο αργότερα έγινε το «κόκκινο πανί» για τους Καστιγιάνους με τη μετακίνησή του στην ομάδα της Καταλονίας.
2005-2006 Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 0-3

Σε πολύ καλύτερη αγωνιστική κατάσταση εκείνη την περίοδο η Μπαρτσελόνα απέδειξε μέσα στο «σπίτι» της Ρεάλ την ανωτερότητά της. Ο Σαμουέλ Ετό άνοιξε το σκορ στο 14΄, ακολουθεί ένα απίστευτο γκολ του Ροναλντίνιο στο 34΄ που πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και νίκησε τον Κασίγιας, ενώ με παρόμοιο τρόπο ο Βραζιλιάνος έβαλε την «σφραγίδα» του στο δεύτερο ημίχρονο. Σε εκείνο το ματς το κοινό χειροκρότησε τον Ροναλντίνιο. Ήταν η πρώτη φορά που παίκτης των Καταλανών αποθεώθηκε στη Μαδρίτη, μετά τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

2007-2008 Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 4-1

Η ομάδα του Μπερντ Σούστερ ήταν κυρίαρχη από το ξεκίνημα του ματς και με τους Ραούλ, Ρόμπεν προηγήθηκε 2-0 στα πρώτα 20 λεπτά του ντέρμπι. Στο 63’ ο Γκονθάλο Χιγκουαΐν έκανε το 3-0, ενώ ο Ρουντ φαν Νίστελροϊ στο 78’ έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη των «μερένγκες». Το μόνο που κατάφεραν «μπλαουγκράνα» ήταν να μειώσουν με τον Τιερί Ανρί στο 87’.

2008-2009 Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 2-6

Εκείνη την χρονιά η Μπαρτσελόνα δεν… παιζόταν. Με τον Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο κατάφερε να πανηγυρίσει 6 τίτλους μέσα σε μία σεζόν, αναγκάζοντας πολλούς να κάνουν λόγο για την κορυφαία ομάδα όλων των εποχών. Η Ρεάλ με τον Χουάντε Ράμος στον πάγκο της είχε μαζέψει αρκετούς βαθμούς και διεκδικούσε επί ίσοις όροις τον τίτλο. Στο γήπεδο, όμως, η διαφορά ήταν όχι απλά εμφανής, αλλά… χαώδης. Οι Καταλανοί αποκαθήλωσαν τη «Βασίλισσα» με τον εμφατικό 6-2, με τους οπαδούς των γηπεδούχων να γεμίζουν τον ουρανό του Μπερναμπέου με άσπρα μαντήλια, δείγμα της απογοήτευσης που τους προκάλεσε η συντριβή.

2010-2011 Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 0-2

Την άνοιξη του 2011 οι λάτρεις της «στρογγυλής θεάς» είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν 4 clasico μέσα σε δύο εβδομάδες. Σε ένα από αυτά έβαλε τη «σφραγίδα» του ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος με δύο γκολ προς το τέλος του αγώνα χάρισε τη μεγάλη νίκη στη Μπαρτσελόνα με 2-0 μέσα στο «Μπερναμπέου». Η ένταση ήταν μεγάλη στο ματς, αποβολές και για τις δύο ομάδες, και τελικά πρόκριση της Μπαρτσελόνα στον τελικό του Champions League (μετά το 1-1 του επαναληπτικού).