Προκρίθηκε στους "8" και συνεχίζει ακάθεκτη η Εθνική μας ομάδα

Με επιβλητική εμφάνιση στο δεύτερο μέρος η Εθνική Ομάδα διέλυσε το Βέλγιο με 75-54 και προκρίθηκε πανηγυρικά στους προημιτελικούς του Ευρωμπάσκετ. Η 6η σερί νίκη σε ισάριθμα ματς για τη «γαλανόλευκη» ήταν η πιο… γλυκιά, καθώς της έδωσε το «εισιτήριο» για την οκτάδα του τουρνουά, όπου την προσεχή Τρίτη θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού που θα ακολουθήσει (19:30) ανάμεσα στην Ισπανία και στην Πολωνία.

Ένα ημίχρονο άντεξε το Βέλγιο απέναντι στους Έλληνες παίκτες. Η ομάδα του Καστίλς έβαλε δύσκολα στην εθνική για 20 λεπτά, χάρις στην… ευστροφία του Βαν Ρόσομ και την άμυνα ζώνης που έβγαλε τη «γαλανόλευκη» εκτός ρυθμού. Στο δεύτερο μέρος, όμως, τα πράγματα άλλαξαν.

Το κοντό σχήμα που παρέταξε ο Κατσικάρης και το σωστό «διάβασμα» του αντιπάλου έφεραν την ελληνική ομάδα σε θέση ισχύος, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ του naftemporiki. Το αντιπτοσωπευτικό συγκρότημα με ολοκληρωτικό μπάσκετ σε άμυνα και επίθεση ξέφυγε με 15 πόντους στο τρίτο 10λεπτο και στις αρχές του 4ου με 20 (62-42), μετατρέποντας το υπόλοιπο του αγώνα σε τυπική διαδικασία.

Οι «πύργοι» της ελληνικής ομάδας, Κώστας Κουφός και Γιάννης Μπουρούσης «οργίασαν» κάτω από τη ρακέτα. Ο πρώτος πέτυχε 13 πόντους και 9 ριμπάουντ ήταν κυρίαρχος στο πρώτο μέρος, ενώ ο δεύτερος με 14 πόντους και 3 ριμπάουντ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του δεύτερου.

Η… αρχοντική παρουσία του Κώστα Κουφού στο πρώτο ημίχρονο ήταν το «κλειδί» για να μπορέσει η εθνική ομάδα να διατηρεί την πρωτοπορία στο σκορ και να κλείσει το 20λεπτο στο +3 (34-31).

Όπως αναμενόταν το Βέλγιο αποδείχθηκε «σκληρό καρύδι». Από την αρχή η ομάδα του Καστίλς έδειξε τις… ορέξεις της. Ξεκίνησε με δύο τρίποντα από τον Ματ Λοτζέσκι και στη συνέχει ο Βαν Ρόσομ ανέλαβε να οργανώσει με μαεστρία το παιχνίδι της ομάδας του και με τους 10 πόντους που πέτυχε ήταν αυτός που δεν επέτρεψε στη «γαλανόλευκη» να ξεφύγει.

Στο ξεκίνημα της 2ης περιόδου το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πήρε διαφορά 8 πόντων (23-15), αλλά με γρήγορο σερί 6-0 οι Βέλγοι μείωσαν σε 23-21 και μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους οι δύο ομάδες «βάδιζαν» κοντά στο σκορ. Τα δύο τρίποντα του Ζήση κράτησαν «όρθια» την εθνική την ώρα που το Βέλγιο με την άμυνα ζώνης δημιούργησε προβλήματα στην ελληνική ομάδα, ενώ ο Κουφός με τους 11 πόντους και τα 9 ριμπάουντ που πήρε ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του αγώνα στο διάστημα του πρώτου 20λεπτου.

Το…κοντό σχήμα με το οποίο επέλεξε να ξεκινήσει το τρίτο 10λεπτο ο Φώτης Κατσικάρης (Καλάθης, Σπανούλης, Σλούκας( έδωσε τη δυνατότητα στην εθνική να επιβάλλει το ρυθμό της και 4 λεπτά πριν τη λήξη του να πάρει… αέρα 10 πόντων (51-41) για πρώτη φορά στο παιχνίδι. Η πίεση των διεθνών απέναντι στους Βέλγους απέδωσε καρπούς, ενώ παρά την άμυνα ζώνης ο Αντετοκούνμπο βρήκε λύσεις (2 τρ.), ενώ ο Σπανούλης με 2 ασίστ και 4 πόντους ήταν εκ των πρωταγωνιστών.

Η ελληνική ομάδα με επίδειξη ισχύος στο τέταρτο 10λεπτο ξέφυγε με 23 πόντους (65-42) και πήρε με πανηγυρικό τρόπο το εισιτήριο για τους «8» της διοργάνωσης.