Ευρωμπάσκετ 2015: Για την πρωτιά στον όμιλο απέναντι στη Σλοβενία η Ελλάδα

Ένας πρόωρος… τελικός περιμένει σήμερα την Εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ, καθώς με αντίπαλο τη Σλοβενία (16:00) το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα παίξει ουσιαστικά για να “κλειδώσει” την πρώτη θέση στον 3ο όμιλο. Η ελληνική ομάδα με τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες είναι επικεφαλής του γκρουπ και με μια νέα επιτυχία απόψε ουσιαστικά “κλειδώνει” την πρωτιά στον όμιλο του Ζάγκρεμπ.

Παρά την εξαιρετική πορεία της Εθνικής, όμως, μια ήττα μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση και σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας, αν ηττηθεί με περισσότερους από πέντε πόντους, ενδέχεται να τη στείλει ακόμη και στην τρίτη θέση. Αυτό θα σημάνει πως κατά πάσα πιθανότητα στις διασταυρώσεις θα πέσει πάνω στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, Γαλλία, ενώ ακόμη και σε περίπτωση ήττας με τέσσερις πόντους ή και λιγότερους, πιθανός αντίπαλος στα προημιτελικά θα είναι η Σερβία.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συναντά μπροστά της τους Σλοβένους για έκτο συνεχές Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, έχοντας υποστεί μία ήττα… ανώδυνη αλλά και μία που… πόνεσε: η “ελαφριά” ήταν το 2005, δηλαδή τη χρονιά που η Εθνική στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, με σκορ 56-68. Το 2007, με μόλις 2:39 να απομένουν στον προημιτελικό και την Ελλάδα στο -12 (49-61), η λήξη του αγώνα βρήκε τους διεθνείς να πανηγυρίζουν μια συγκλονιστική ανατροπή (63-62), που ολοκληρώθηκε με το καλάθι του Παπαλουκά στο φινάλε.

Το 2009 η Εθνική κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην Πολωνία με αντίπαλους τους Σλοβένους στο “μικρό τελικό”, το 2011 στο Βίλνιους της Λιθουανίας (β΄ φάση) επικράτησε 69-60, αλλά το 2013 ηττήθηκε από τους “οικοδεσπότες” κι αυτό σήμανε την αποτυχία της στη συγκεκριμένη διοργάνωση.