Το δωδέκατο Κύπελλο Αγγλίας στην ιστορία της γιορτάζει η Άρσεναλ

Η πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού είναι πλέον η Άρσεναλ, καθώς στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ νίκησε 4-0 την Αστον Βίλα και κατέκτησε το τρόπαιο για 12η φορά στην ιστορία της (έναντι 11 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

Ο Γουόλκοτ άνοιξε το σκορ στο 40′, ο Αλέξις Σάντσες έκανε το 2-0 στο 50′, ο Μερτεζάκερ τριπλασίασε τα τέρματα στο 62′ και ο Ζιρού διαμόρφωσε το τελικό 4-0 στο 93′.

ΑΡΣΕΝΑΛ: Στσέσνι, Μπεγιερίν, Μέρτεζακερ, Κοσιελνί, Μονρεάλ, Κοκελέν, Καθόρλα, Μεσούτ Εζίλ (77′ Γουίλσιρ), Ράμσεϊ, Αλέξις Σάντσες (90′ Όξλεϊντ-Τσέιμπερλεν), Γουόλκοτ (77′ Ζιρού).

ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ: Γκίβεν, Χάτον, Οκόρε, Φλάαρ, Ρίτσαρντσον (68′ Μπακούνα), Γουέστγουντ (71′ Κάρλος Σάντσες), Κλέβερλι, Ντελφ, Εν’Ζογκμπιά (53′ Ανγκμπονλαχόρ), Γκρίλις, Μπεντέκ.

H Άρσεναλ έγινε η πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς έφτασε τα 12 τρόπαια κι έτσι ξεπέρασε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που έχει μείνει στα 11, ενώ πιο πίσω είναι η Τότεναμ με 8. Ταυτόχρονα, η Άρσεναλ έγινε φέτος η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές στον τελικό του Κυπέλλου. Έφτασε τις 19 και ξεπέρασε πάλι τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που έχει 18 συμμετοχές.

Ρεκόρ όμως έκανε και ο Αρσέν Βενγκέρ. Ο αλσατός προπονητής της Άρσεναλ κατέκτησε για 6η φορά στην καριέρα του το ιστορικό τρόπαιο και ξεπέρασε τον σερ Αλεξ Φέργκιουσον, που το έχει κατακτήσει 5 φορές με τη Γιουνάιτεντ.

Αναλυτικά, οι πολυνίκες προπονητές στην ιστορία του θεσμού:

6 Αρσέν Βενγκέρ (Αρσεναλ)
5 Αλεξ Φέργκιουσον (Μάντσεστερ Γ.)
3 Τζον Νίκολσον (Σέφιλντ Γουέν.), Τσάρλς Φόουρεϊκερ (Μπόλτον), Μπιλ Νίκολσον (Τότεναμ)

ΤΡΟΠΑΙΟΥΧΟΙ

12 Αρσεναλ
11 Μάντσεστερ Γ.
8 Τότεναμ
7 Αστον Βίλα, Λίβερπουλ, Τσέλσι
6 Μπλάκμπερν, Νιούκαστλ
5 Γουόντερερς, Γουέστ Μπρόμιτς Αλμπιον, Εβερτον, Μάντσεστερ Σίτι
4 Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Μπόλτον, Γουλβς
3 Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Γουέστ Χαμ
2 Ολντ Ετόνιανς, Μπέρι, Πρέστον Νορθ Εντ, Νότιγχαμ Φόρεστ, Σάντερλαντ,Πόρτσμουθ
1 Οξφορντ Γιουνιβέρσιτι, Ρόγιαλ Εντζινίρς, Κλάπαμ Ρόβερς, Ολντ Καρθούζιανς, Μπλάκμπερν Ολύμπικ, Νοτς Κάουντι, Μπάρνσλεϊ, Μπράντφορντ, Μπέρνλι, Χάντερσφιλντ, Κάρντιφ, Ντέρμπι Κάουντι, Τσάρλτον, Μπλάκπουλ, Σαουθάμπτον, Λιντς, Ιπσουϊτς, Κόβεντρι, Γουϊμπλεντον, Γουίγκαν