Επανεξελέγη ο Σεπ Μπλάτερ παρά το σκάνδαλο και τις συλλήψεις

Ο Σεπ Μπλάτερ επανεξελέγη στην προεδρία της FIFA μετά τις αρχαιρεσίες που έγιναν την Παρασκευή στη Ζυρίχη υπό τη σκιά του μεγάλου σκανδάλου που συγκλονίζει την συνομοσπονδία μετά και από τη σύλληψη υψηλόβαθμων πρώην και νυν στελεχών της για χρηματισμό από το FBI.  Ο Ελβετός παράγοντας βρίσκεται ήδη για 17 συναπτά έτη στον θώκο της παγκόσμιας συνομοσπονδίας και αυτή θα είναι η 5η θητεία του στην προεδρία της.

Η διαδικασία οδηγήθηκε στο δεύτερο γύρο, όπου ο Ιορδανός, Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν, απέσυρε την υποψηφιότητά του κι έτσι ο Ελβετός παράγοντας ήταν ο μεγάλος νικητής. Η πρώτη ψηφοφορία δεν έβγαλε νικητή, αφού ο κ. Μπλάτερ συνέλεξε 133 ψήφους, έναντι 73 του αντιπάλου του, ενώ ο νικητής χρειαζόταν το 2/3 των ψήφων δηλαδή 140 για την εκλογή του.

Ο Τζόζεφ Μπλάτερ, νωρίτερα, δήλωσε ενώπιον του Συνεδρίου που διεξάγεται στη Ζυρίχη ότι «δεν θα βρισκόμασταν σε αυτό το σημείο», εάν η οργάνωση των Μουντιάλ του 2018 και του 2022 είχε ανατεθεί σε άλλες χώρες αντί της Ρωσίας και του Κατάρ. «Εάν στις 2 Δεκεμβρίου 2010, δύο άλλες χώρες είχαν ορισθεί ως διοργανώτριες των Παγκοσμίων Κυπέλλων ποδοσφαίρου του 2018 και του 2022, πιστεύω ότι σήμερα δεν θα βρισκόμασταν σε αυτό το σημείο», είπε, υπονοώντας ότι οι δύο αυτές αναθέσεις προκάλεσαν την οργή της Βρετανίας, που ήταν υποψήφια για το 2018, και των ΗΠΑ, υποψήφιας χώρας για το 2022.

Ο Μπλάτερ είχε χαρακτηρίσει «σκιά» «τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας» και απηύθυνε έκκληση από το βήμα του συνεδρίου στα μέλη της FIFA για την αποκατάσταση των «ζημιών».

Υπενθυμίζεται ότι ο ισχυρός άνδρας της παγκόσμιας ομοσπονδίας, που ξεπέρασε σοβαρές κρίσεις στις τάξεις της FIFA, το 2002 και το 2011, εξασφαλίζοντας τελικά πάντα την επανεκλογή του, προσέφυγε στο τέλος στην αγαπημένη του μεταφορά καλώντας τις 209 ομοσπονδίες να τον ακολουθήσουν: «Το καράβι δεν κλυδωνίζεται πια, και πλέει ήρεμα».

«Ευχαριστώ που με αποδέχεστε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σας υπόσχομαι ότι στο τέλος της θητείας μου θα παραδώσω τη ΦΙΦΑ στον διάδοχο μου σε μία πολύ καλή κατάσταση», υπογράμμισε επίσης.