Αβραμόπουλος: Η Κομισιόν θα στηρίξει τις χώρες της ΕΕ που δέχονται μεταναστευτικές ροές

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «έτοιμη ν’ αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί στηρίζοντας και βοηθώντας τα κράτη μέλη, ιδιαιτέρως αυτά που πλήττονται περισσότερο και έχουν μεγαλύτερες ανάγκης» υποστήριξε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, που ήταν η κεντρική ομιλία, ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE), στο πλαίσιο συζήτησης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών πιέσεων (Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου) ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Όπως υπογράμμισε η Ευρώπη θα πρέπει να ετοιμαστεί για μια «δύσκολη μεταναστευτική χρονιά».

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ακόμη ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε πρόσφατα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ορισμένα κράτη μέλη και είναι πρόθυμη να το επαναλάβει εφόσον κριθεί αναγκαίο». Επεσήμανε ότι η Επιτροπή θα συμβάλει μέσω της Frontex στην προστασία των εξωτερικών συνόρων Ε.Ε., «όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και κατά μήκος των Ελληνικών και Βουλγαρικών συνόρων».

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος Επίτροπος, μόλις τις τελευταίες ημέρες περίπου 7.000 μετανάστες έχουν φτάσει στις Ιταλικές, Ελληνικές και λοιπές Ευρωπαϊκές ακτές όπου στις περισσότερες επιχειρήσεις διάσωσης έχει εμπλακεί ο Ευρωπαϊκός οργανισμός Frontex. Ο Επίτροπος, υπογράμμισε ότι «τα πρόσφατα επεισόδια στη Μεσόγειο, με χιλιάδες μετανάστες κυρίως από τη Λιβύη και την Τουρκία προς την Ιταλία και την Ελλάδα, μας υπενθυμίζουν ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε με ουσιαστικό τρόπο με τρίτες χώρες». Στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξασφάλιση ενός καλού πλαισίου συνεργασίας και με τις χώρες από τις οποίες συχνά αναχωρούν οι μετανάστες χωρίς χαρτιά ο κ. Αβραμόπουλος προανήγγειλε ότι θα επισκεφτεί σύντομα το Μαρόκο, την Αίγυπτο, την Τυνησία και άλλες χώρες.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο πρώην Πρωθυπουργός της Μάλτας, Λόρενς Γκόνζι. Τα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση ήταν, μεταξύ άλλων, η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, και ιδιαίτερα στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη απ’ όπου και προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός των μεταναστών.