«Βέβαιος» πως η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα καταλήξουν σε συμφωνία έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που έδωσε στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Θέλουμε ένα συμβιβασμό, σημείωσε αλλά ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν όρια στις υποχωρήσεις που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση (we want a compromise but we won’t be compromised).
Επαναφέροντας το ζήτημα του δημόσιου χρέους, ο κ. Βαρουφάκης αποσαφήνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν επιζητεί ένα «κούρεμα» που θα ζημιώσει τους εταίρους, αλλά επανέλαβε πως η Αθήνα επιμένει στην πρότασή της για ανταλλαγή μέρους των οφειλών με νέα ομόλογα, που θα συνδέονται με την ανάπτυξη της οικονομίας. Σημείωσε δε πως η πρόταση για ανταλλαγή του χρέους είναι συμφέρουσα και για τους εταίρους-δανειστές, ενώ αντίθετα η πρόταση για επιμήκυνση των δανείων στήριξης ουσιαστικά ισοδυναμεί με «κούρεμα» σε βάρος τους.
Νωρίτερα ο Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης που γίνεται στο Παρίσι με κεντρικό θέμα «Ελευθερία, Ισότητα, Αβεβαιότητα», επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Συνομιλώντας με τον Τζ. Στίγκλιτς, στην τοποθέτησή του ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπήρχε μια ένωση τύπου ΗΠΑ, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, δεν θα υπήρχε πρόβλημα».
Επανέλαβε, επίσης, την ανάγκη να αλλάξει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις. Δεν θέλουμε νέα δάνεια χωρίς νόημα, χρειαζόμαστε χώρο για καταστρώσουμε από κοινού με τους εταίρους το σχέδιο. Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα πως η χώρα μας μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% έως 1,5% το 2015, εν μέρει χάρη στα έσοδα από τον τουρισμό. Έστειλε, επίσης, εκ νέου το μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο ενός «δημοσιονομικού σχεδίου που βγάζει νόημα».
Ερωτηθείς για το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα «δεν αναζητά λύσεις έξω από τα σύνορα της Ευρώπης», καθώς είναι μέρος της «ευρωπαϊκής οικογένειας». Διευκρίνισε πάντως πως η Αθήνα έχει κάθε δικαίωμα να επιδιώξει συνεργασίες με χώρες εκτός Ευρώπης, στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, εξηγώντας πως αυτές οι σχέσεις είναι «διαφορετικό ζήτημα» από τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρωζώνη.
Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστεί το «πολιτικό κόστος» που απαιτείται για να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, μένοντας όμως πιστή στα πιστεύω της. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε είδους συμβιβασμούς, αλλά όχι να συμβιβαστούμε», είπε.