Στο δεύτερο μισό του Νοεμβρίου αναμένεται να «σπάσει» ο αντικυκλώνας εμποδιστής και να περάσουν από τη χώρα μας διαδοχικά κύματα κακοκαιριών.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, το σκηνικό για τον καιρό αυτής της εβδομάδας θα είναι διαφορετικό. Συγκεκριμένα, αναμένονται βοριάδες και κρύο νωρίς το πρωί και αργά τη νύχτα, ενώ οι βροχές θα είναι ελάχιστες μόνο στα πιο ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.
Αναφορικά με τον σημερινό καιρό, θα υπάρχουν συννεφιές προς τα ανατολικά και βόρεια τμήματα. Τα συστήματα αυτά θα συνοδευθούν από ασθενείς τοπικές βροχές σε ορεινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια.
Καιρός: Αναλυτικά η ανάρτηση
«Όπως αναφερα και στο προηγουμενο ποστ, αυτη η ψυχρη λιμνη που μπορει να προκυψει εκει 8 του μηνος βορειοανατολικα απο την Ελλάδα, μπορει να φερει καποιες βροχες στην Ελλαδα, ή και πολλες αν ερθει σε ιδανικη θεση ή και τιποτα αν παει πολυ βορεια και δυτικα ή πολυ ανατολικα.
Το τι θα κανει αγνωστο προς το παρον αφου τα σεναρια αμετρητα, αλλά θα επικεντρωθω και παλι στο αγαπημενο μου θεμα, πως πολυ πολυ μικρες στην συνοπτικη διαταξη αρχικα, φερνουν σε κλιμακα χωρας πχ, ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ αλλαγες στον καιρο της μετα απο λιγες μερες.
Ετσι βαζω εδω 3 διαφορετικα σεναρια απο 3 μοντελα, το Ευρωπαικο, το GFS και το GEM.
- Το Ευρωπαικο φερνει την ψυχρη λιμνη απο τα βορειοανατολικα στα δυτικα της Ελλαδας σε βορειο Ιονιο, σε σχετικα ευνοϊκη θεση δηλαδη για γενικευμενες βροχες σε Ελλαδα. Βεβαια εδω εχουμε μια ψυχρη λιμνη που παει απο τα βορειοανατολικα της Ελλαδας, περνωντας βορεια αυτης, προς τα δυτικα της Ελλαδας(Ιονιο). Αυτο ναι μεν φερνει πολλες βροχες αλλά επειδη κατα την κινηση(ανατολικα προς δυτικα) αυτην επικρατουν βοριαδες και ψυχρη μεταφορα, η ασταθεια μηδενιζεται και ετσι απο καταιγιδες λιγες ως τιποτα. Μετα βεβαια καθως θα καταληξει δυτικα, οι νοτιαδες που θα βγουν “φερνουν” και καποια ασταθεια αλλά και παλι μικρη.
- Αντιθετα αν η ψυχρη λιμνη ερχοταν απο πιο δυτικα με ανατολικη κινηση(τα κλασικα χαμηλα απο τα δυτικα δηλαδη) και κατεληγε παλι εκει, θα συνοδευοταν απο θερμη μεταφορα κιολας και θα ειχε πολυ μεγαλυτερη ασταθεια και ισχυροτατες καταιγιδες και πολυ μεγαλυτερες βροχοπτωσεις οπως ειναι φυσικο. Για αυτο ο τροπος που η ψυχρη λιμνη καταληγει σε Ιονιο εχει μεγαλη σημασια. Παντως ακομα και ετσι οι βροχες που θα πεφτανε στην Ελλαδα θα ηταν πολλες. Και μιας και οπως ειπα υπαρχει ψυχρη μεταφορα με αυτον τον τροπο, θα υπηρχαν και πολλα χιόνια στα ορεινα, Γραμμος, Σμολικας, Βασιλιτσα, Βαρνουντας, Βιτσι, Βερμιο, Τζενα, Καϊμακτσαλαν, κλπ, θα ειχαν πολλα χιόνια και ακομα και η πολη της Φλωρινας θα παλευε μια χιονοπτωση.
- Το GFS φερνει την ψυχρη λιμνη πιο βορεια και την καταληγει σε Κροατια, φερνοντας καποιες βροχες σε Ηπειρο και βορειο Ιονιο και αυτο ηταν.
- Το GEM δεν αποκοπτει καν ψυχρη λιμνη και δεν φερνει τιποτα σε Ελλαδα.
Τα σενάρια
Αυτά τα δείχνω στις 3 πρώτες εικονες.
Οι επομενες 6 εικονες ειναι οι +72, +96 και +120 ωρες προβλεψης απο το Ευρωπαικο μοντελο και το GEM(το GFS ειναι σαν το Ευρωπαικο και απλως μετεπειτα εχει την ψυχρη λιμνη πιο βορεια) οπου και φαινεται οτι η διαφορά τους στις 72 ωρες ειναι πολυ μικρη συνοπτικα, με το Ευρωπαικο να εχει στριψει αρκετα το τζετ στριμ εκει νοτιοανατολικα της Φινλανδιας, ενω το GEM οχι. Κατι που μετεπειτα στις 96 ωρες φερνει το Ευρωπαικο να εχει αποκοψει μια ψυχρη λιμνη ενω το GEM οχι και βεβαια μετα στις 120 ωρες η ψυχρη λιμνη του Ευρωπαικου ταξιδευει δυτικα δινοντας μετα κακοκαιρια σε Ελλαδα ενω φυσικα με το GEM θα ειχαμε συνεχιση του τωρινου σκηνικου με το ριτζ και τις αντικυκλωνικες συνθηκες.
Πολύ μικρές δηλαδή διαφορές αρχικα, φερνουν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ διαφορές στον καιρο μιας χωρας μετέπειτα!
Και αυτα ειναι μόνο 3 απο τα πιθανα σεναρια. Εχει και αρκετα άλλα γενικά σενάρια
Για αυτο ειναι εντυπωσιακος ο καιρος γιατι ειναι πολυ απροβλεπτος!
Για την αλλαγη σκηνικου μετα, εκει 13-14 του μηνος και μετα δηλαδη, τα στοιχεια συνεχιζουν και δειχνουν οτι θα υπαρξει τελικα αλλαγη και θα φυγει το ριτζ τερας απο την Ευρωπη αλλά για το τι σκηνικο θα επικρατησει ειναι τελειως αγνωστο!»