Συνάντηση Μπορέλ - Φιντάν: Ικανοποίηση της Κύπρου για την στήριξη των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Κυπριακό

Μακρά συζήτηση για το Κυπριακό ζήτημα, έγινε κατά το γεύμα στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο συμμετείχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, οι εργασίες της συνόδου καθυστέρησαν να ολοκληρωθούν λόγω αυτής της συζήτησης.

«Εκφράσαμε την αλληλεγγύη της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις της Κύπρου και τη βούλησή μας να αναζητήσουμε λύση μέσω πολιτικού διαλόγου. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η πρόσκληση στον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας στο δικό μας συμβολυλιο θα είναι το πρώτο βήμα για την επανάληψη της διαδικασίας διαλόγου προκειμένου να αναζητηθεί λύση στο Κυπριακό πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Μπορέλ.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν η Τουρκία ζήτησε την επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας απάντησε πως η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και θα συνεχίσει να είναι και επομένως το αίτημά της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι κατανοητό.

Είπε, ωστόσο, ότι δεν τέθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων από τουρκικής πλευράς.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση της κυπριακής πλευράς από την προσέγγιση των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί του ζητήματος.

«Είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποσύνδεση του Κυπριακού από την όποια πρόοδο μπορεί να προκύψει στο ζήτημα των ευρωτουρκικών. Στην συνέχεια και κατά την πρόοδο της συζήτησης τέθηκαν ζητήματα τα οποία αποτελούν πάγιες θέσεις της τουρκικής πλευράς, ζητήματα τα οποία απαντήθηκαν με απόλυτη σαφήνεια στη βάση της διεθνούς νομιμότητας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Νωρίτερα και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του όσο και κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε υπογραμμίσει την ανάγκη επανεκκίνησης του διαλόγου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αξιοποίησης της ευκαιρίας που θέτει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Euronews, philenews.com