Καθεστώς Golden Visa: Τι αλλάζει από την 1η Σεπτεμβρίου

Σε αλλαγές του προγράμματος Golden Visa προχωρά η κυβέρνηση, δηλαδή του μέτρου εκείνου που ξεκίνησε το 2014 και προέβλεπε τη χορήγηση πενταετούς άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, υπό την προϋπόθεση ότι θα αγοράσουν ακίνητη περιουσία ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Η Ελλάδα άντλησε περίπου τέσσερα δισ. ευρώ σε επενδύσεις μόνο από το Golden Visa την περίοδο 2021 έως 2023, παρέχοντας στους ξένους επενδυτές ακινήτων και τις οικογένειές τους πενταετή άδεια διαμονής, καθώς και τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης Σένγκεν.

Aπό 1η Σεπτεμβρίου, η αγορά ακινήτων αναμένεται να αλλάξει σημαντικά με την εφαρμογή των νέων κανόνων για τη «χρυσή βίζα», ως μέρος των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα:

  • Στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στις 800.000 ευρώ.
  • Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση πρέπει να γίνει σε ένα ακίνητο (όχι σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας) επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ. Επιτρέπεται η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του οποίου διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 800.000 και 400.000 ευρώ.
  • Για κτίρια που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ. Η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής.
  • Στις 250.000 ευρώ καθορίζεται επίσης το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο που είναι προς αποκατάσταση. Να σημειωθεί ότι για τις αλλαγές χρήσης, δηλαδή από π.χ. βιομηχανική σε οικιστική κ.λπ., όπως και για τα διατηρητέα, δεν προβλέπονται ελάχιστα όρια τετραγωνικών για τα προς πώληση ακίνητα.

Έξι χώρες της ευρωζώνης προσέφεραν τις βίζες στο αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους το 2012 για να βοηθήσουν στην κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Οι χώρες που χρειάζονταν διεθνή πακέτα διάσωσης -ανάμεσά τους η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα- αναζητούσαν απεγνωσμένα μετρητά για να αποπληρώσουν τους πιστωτές τους και είδαν μια διέξοδο για να φέρουν επενδυτές, αναζωογονώντας παράλληλα τις αγορές ακινήτων τους.

Η Ισπανία ανακοίνωσε τον Απρίλιο την κατάργηση του προγράμματος Golden Visa προκειμένου να καταστεί η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή κατοικία «δικαίωμα αντί για κερδοσκοπική επιχείρηση», ενώ η Πορτογαλία αναθεώρησε επίσης πρόσφατα το δικό της σύστημα «χρυσής βίζας» ώστε να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Lifo