Ισπανία: Επέστρεψε στη χώρα ο Καταλανός ηγέτης Κάρλος Πουτζδεμόν

Ο εξόριστος αυτονομιστής Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος εγκατέλειψε την Ισπανία μετά το δημοψήφισμα του 2017, επέστρεψε στην Ισπανία, σήμερα Πέμπτη (8/8), παρά το εκκρεμές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος είναι ο ιδρυτής του σκληροπυρηνικού αυτονομιστικού κινήματος Μαζί για την Καταλονία (Junts), αντιμετωπίζει δίωξη για τον ρόλο του ως προέδρου της Καταλονίας κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την απόσχιση από την Ισπανία και μια επακόλουθη κήρυξη ανεξαρτησίας που τα δικαστήρια κήρυξαν παράνομη.

Ο Πουτζντεμόν, που όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονταν στο Βέλγιο, εμφανίστηκε σήμερα στη Βαρκελώνη και έγινε δεκτός με πανηγυρισμούς από αρκετές χιλιάδες Καταλανούς που συγκεντρώθηκαν κυματίζοντας σημαίες του αυτονομιστικού κινήματος, λίγες ώρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων της νέας περιφερειακής κυβέρνησης.

 

Η επιστροφή του Πουτζντεμόν στην Ισπανία είναι πιθανό να προκαλέσει νέα πολιτική ένταση σχετικά με το ενεργό ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Το νομοσχέδιο αμνηστίας, που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών, θα μπορούσε ενδεχομένως να απαλλάξει τον Πουτζντεμόν και εκατοντάδες άλλους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από οποιαδήποτε αδικοπραγία, αλλά τίποτα δεν θεωρείται ακόμα δεδομένο, καθώς το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από το ισπανικό κοινοβούλιο, αμφισβητείται από το Ανώτατο Δικαστήριο, αφήνοντας αβεβαιότητα σχετικά με τα εγκλήματα που θα αμνηστευτούν.

Mε πληροφορίες από AFP, ANSΑ