Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: «Γεννήθηκαν γυναίκες και αγωνίζονται ως γυναίκες» η απάντηση της ΔΟΕ στην Μελόνι

«Η Αλγερινή (πυγμάχος) γεννήθηκε γυναίκα, εγγράφηκε ως γυναίκα, πυγμαχεί ως γυναίκα και είναι γυναίκα στο διαβατήριό της. Επιστημονικά δεν πρόκειται για έναν άνδρα που παλεύει με μια γυναίκα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, δίνοντας έμμεση αλλά σαφή απάντηση στην περίπτωση της Αλγερινής ίντερσεξ Ιμάνι Κελίφ, της οποίας η νίκη έναντι Ιταλίδας πυγμάχου ξεσήκωσε αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται πως η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έθεσε το θέμα της διαμάχης μεταξύ των δύο φύλων στην πυγμαχία στον επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ, μετά την αποχώρηση της Ιταλίδας πυγμάχου Άντζελα Καρίνι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη μέση του αγώνα την Πέμπτη.

Η Καρίνι αποχώρησε αφού δέχθηκε μια σειρά από συντριπτικά χτυπήματα από την Αλγερινή αντίπαλό της Ιμάνι Κελίφ κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης (με τον Μπαχ), συζητήθηκε επίσης η περίπτωση της αθλήτριας και το θέμα των κανόνων για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης στους αθλητικούς αγώνες», ανέφερε το γραφείο της Μελόνι, προσθέτοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση και η ΔΟΕ θα παραμείνουν σε επαφή για το πώς θα αντιμετωπίσουν το θέμα στο μέλλον.

Η Κελίφ και η πρωταθλήτρια της Ταϊβάν Lin Yu-ting πήραν την άδεια να αγωνιστούν στο Παρίσι αφού η ΔΟΕ πέρυσι αφαίρεσε από τη Διεθνή Ένωση Πυγμαχίας (IBA) το καθεστώς της ως διοικητικό όργανο της πυγμαχίας για θέματα διακυβέρνησης και ανέλαβε την ευθύνη της διοργάνωσης του 2024 στο Παρίσι.

Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένα αθλήματα έχουν περιορίσει τα επίπεδα τεστοστερόνης που επιτρέπονται για τις αθλήτριες που αγωνίζονται σε αγώνες γυναικών, ενώ άλλα απαγορεύουν όλους όσους έχουν περάσει την ανδρική εφηβεία.

Εν τω μεταξύ, το προεδρικό γραφείο και ο πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν εξέφρασαν την Παρασκευή την υποστήριξή τους στον Λιν, ο οποίος έχει αγώνα στις 15:30 τοπική ώρα (1330 GMT).

Με πληροφορίες από Reuters