Καμάλα Χάρις: Viral οι θεωρίες συνωμοσίας και τα fake news για την υποψήφια Πρόεδρο με τους Δημοκρατικούς

Δεκάδες ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας κατέκλυσαν το διαδίκτυο αναφορικά με την νυν Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφια για την Προεδρία με τους Δημοκρατικούς, Κάμαλα Χάρις.

Οι πολιτικοί αντίπαλοί της δεν διστάζουν να καταφύγουν σε κάθε μέσο προκειμένου να πλήξουν την εικόνα της με όποιον τρόπο αυτό είναι εφικτό – άλλωστε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί κατά κόρον αυτό που ονομάζουμε fake news για να εξυπηρετήσει τη ρητορική του πως το «σύστημα» τον πολεμά με όλα τα μέσα.

Το BBC δημιούργησε ένα βίντεο με το οποίο αποδομεί τις τρεις κύριες θεωρίες συνομωσίας και τα fake news που κυκλοφόρησαν και έγιναν viral στο διαδίκτυο για την Κάμαλα Χάρις.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BBC News (@bbcnews)


Πιο γρήγορα από όλες έγινε viral μία υποτιθέμενη φωτογραφία της Κάμαλα Χάρις με τον Τζέφρι Επστάιν, τον καταδικασμένο παιδόφιλο που πράγματι είχε σχέσεις με «ανθρώπους υπεράνω υποψίας» – όχι όμως με την ίδια. Η φωτογραφία που κυκλοφορεί είναι ψεύτικη και κατασκευασμένη από μία αυθεντική, όπου όμως η Κάμαλα Χάρις ποζάρει χαμογελαστή στο πλευρό του συζύγου της Ντάγκλας Έμχοφ και όχι του Επστάιν. Η φωτογραφία συνδέεται με μία από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας, βάσει της οποίας ο Επστάιν «ανέβαζε» και «κατέβαζε» προέδρους και κυβερνήσεις, λόγω του κυκλώματος που είχε στήσει.

Μια άλλη ψεύτικη ιστορία που κυκλοφορεί για την Κάμαλα Χάρις στο διαδίκτυο αφορά σε ένα υποτιθέμενο βίντεο από ομιλία της όπου ακούγεται να λέει με κάπως ακατάληπτο τρόπο πως «το σήμερα είναι σήμερα και το χθες ήταν σήμερα, χθες». Μόνο που στην περίπτωση αυτή, οι αντίπαλοί της, απέσπασαν ένα μέρος από ομιλία το 2023, όπου δεν λέει καν αυτά τα λόγια. Αντίθετα, αυτό που λέει είναι: «Έτσι νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό —όπως έχετε ακούσει από τόσους πολλούς κορυφαίους ηγέτες— για εμάς, σε κάθε χρονική στιγμή, και σίγουρα και σε αυτή, να βλέπουμε τη στιγμή στον χρόνο που υπάρχουμε και είμαστε παρόντες, και να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε, να κατανοήσουμε πού υπάρχουμε στην ιστορία και στη στιγμή, καθώς σχετίζεται όχι μόνο με το παρελθόν, αλλά και το μέλλον».

Τέλος, μία από τις πιο ευρέως διαδεδομένες ψεύτικες θεωρίες κατά της Κάμαλα Χάρις είναι το κατά πόσο μπορεί να είναι υποψήφια πρόεδρος, βάσει του αμερικανικού συντάγματος. Όπως και για τον Μπαράκ Ομπάμα και το πιστοποιητικό γέννησής του παλαιότερα, αυτή τη φορά, οι αντίπαλοι της Χάρις έχουν δημιουργήσει ένα κύμα δυσπιστίας στο διαδίκτυο, με το να υποστηρίζουν ότι καθώς οι γονείς της δεν είχαν γεννηθεί στις ΗΠΑ, τότε αυτομάτως δεν έχει τέτοιο δικαίωμα η κόρη τους.

Φυσικά, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι παντελώς αναληθείς, καθώς ο μόνος περιορισμός που θέτει το Σύνταγμα των ΗΠΑ είναι ο υποψήφιος πρόεδρος να είναι Αμερικανός πολίτης. Η Κάμαλα Χάρις γεννήθηκε στην Αμερική από τους γονείς της που είχαν μεταναστεύσει εκεί και εργάζονταν ως επιστήμονες και ως εκ τούτου έχει κάθε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια η Χάρις προειδοποίησε τους ψηφοφόρους για τα fake news της πλευράς Τραμπ και στέλνοντας μήνυμα στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιο είπε: «Ξέρω τον τύπο του Τραμπ».

 

Με πληροφορίες από BBC, SkyNews