Αρνητική ήταν, τελικά, η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης για τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή των προτάσεών του, παρουσία εκπροσώπων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
«Προτείνουμε να πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, μια αναλυτική συζήτηση επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και των συνεπειών που αυτές έχουν στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Θα είναι μια ευκαιρία να γίνει μια δημόσια αξιολόγηση των προτάσεων αυτών και από εκπροσώπους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ως προς το δημοσιονομικό τους κόστος.
Η συζήτηση αυτή προτείνουμε να έχει τη μορφή του απευθείας διαλόγου των εκπροσώπων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Προέδρου, όπως και των αρμόδιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και των υπολοίπων κομμάτων, προκειμένου να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα σχετικά με τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό και τη δημοσιότητα που συνεπάγεται η συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής θα δοθεί η ευκαιρία στον ελληνικό λαό να ενημερωθεί αδιαμεσολάβητα για το πραγματικό κόστος των μέτρων που προτείνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστολή του υπουργού.
«Όχι» του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση Χατζηδάκη
Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, παρότι αρχικά, δια του τομεάρχη του, Νίκου Παππά, είχε χαρακτηρίσει «καλοδεχούμενη» την πρόταση Χατζηδάκη, στην πράξη την αρνήθηκε, προβάλλοντας ως επιχείρημα πως θα πρέπει να συζητηθεί η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.
«Ο κ. Χατζηδάκης προκάλεσε τον κ. Κασσελάκη να τον ενημερώσει για το κόστος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες όμως έχει κοστολογήσει το ΓΛΚ. Να αφήσει τα φτηνά τεχνάσματα και να φέρει προς συζήτηση στη Βουλή τις προτάσεις νόμου» είπε η Θεοδώρα Τζάκρη, μεταφέροντας τη συζήτηση από την κοστολόγηση των προτάσεων στη συζήτηση τους με τον χαρακτήρα της νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Ωστόσο, επ’ αυτού η πλειοψηφία επικαλείται το άρθρο 73 παράγραφος 3 του Συντάγματος, που απαγορεύει τη συζήτηση στη Βουλή προτάσεων νόμου εφόσον αυτές συνεπάγονται κόστος για το δημόσιο και όφελος για κάποιο πρόσωπο.
«Kαμία πρόταση νόμου ή τροπολογία ή προσθήκη δεν εισάγεται για συζήτηση, αν προέρχεται από τη Bουλή, εφόσον συνεπάγεται σε βάρος του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δαπάνες ή ελάττωση εσόδων ή της περιουσίας τους, για να δοθεί μισθός ή σύνταξη ή γενικά όφελος σε κάποιο πρόσωπο», αναφέρει χαρακτηριστικά η διάταξη.
Σημειώνεται πως επ’ αυτού η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει διαφορετική ερμηνεία και επιμένει στις θέσεις για τη συζήτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσε.