Κινέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν το νευρωνικό «αποτύπωμα» του έρωτα, μελετώντας τον εγκέφαλο ανθρώπων που ένιωθαν έρωτα και ρομαντική αγάπη. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα τεστ που θα δίνει αντικειμενική απάντηση αν κάποιος πράγματι είναι ερωτευμένος – κάτι που μάλλον δεν θα άρεσε στους ποιητές (ίσως ούτε και στους ίδιους τους ερωτευμένους).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σιαοτσού Ζανγκ του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χεφέϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Frontiers in Human Neuroscience», πραγματοποίησαν εγκεφαλική απεικόνιση, με την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), σε 100 άνδρες και γυναίκες, που είτε δήλωσαν ερωτευμένοι, είτε πρόσφατα είχαν χωρίσει, είτε ποτέ δεν είχαν ερωτευτεί.
Οι επιστήμονες μπόρεσαν να δουν κοινά «ίχνη» στους εγκεφάλους των ερωτευμένων (οι οποίοι κλήθηκαν να βλέπουν στο εργαστήριο φωτογραφίες των αγαπημένων τους την ώρα της εγκεφαλικής απεικόνισης), τα οποία τους έκαναν να ξεχωρίζουν από τους εγκεφάλους των υπολοίπων εθελοντών που δεν ήταν ερωτευμένοι.
Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες «είδαν» με ποιο τρόπο το συναίσθημα του έρωτα επηρεάζει και αλλάζει τον εγκέφαλο.
Όπως διαπίστωσαν, όταν κανείς ερωτεύεται, τότε συμβαίνουν ορατές αλλαγές σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, που εμπλέκονται στην επεξεργασία των συναισθημάτων, στην ανταμοιβή, στην υποκίνηση, στην κοινωνική λειτουργικότητα κ.α.
Μία συγκεκριμένη περιοχή – ο κερκοφόρος πυρήνας – ενεργοποιείται, όταν κανείς χωρίζει.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι στο μέλλον θα μπορεί να γίνει εγκεφαλική διάγνωση του έρωτα. Το ζήτημα είναι πόσοι θα ήθελαν να δουν τα αποτελέσματα αυτής της διάγνωσης…