HumanRights 360: Στον εισαγγελέα για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων η ΜΚΟ που κατήγγειλε την Ελλάδα για τους 38 στον Έβρο
Ένα πόρισμα-«φωτιά» για την οικονομική δράση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Human Rights 360», κατήρτισε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες μετά από ενδελεχή έλεγχο της ΜΚΟ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο εν λόγω πόρισμα που υπογράφει ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης γίνεται λόγος για μία περίεργη διαδρομή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ τα οποία αντί να κατευθύνονται στο ανθρωπιστικό έργο της οργάνωσης, κατέληγαν να μεταφέρονται από τον έναν λογαριασμό στον άλλον. Όπως φαίνεται από το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής κεντρικό ρόλο στην υπόθεση της ροής χρήματος έχουν ο ιδρυτής της ΜΚΟ, Επαμεινώνδας Φαρμάκη και συγγενικά του πρόσωπα.
Μέσα από ένα πολυδαίδαλο σύστημα συνάψεων σχέσεων έργου επιχειρείτο η δικαιολόγηση μεταφοράς κεφαλαίων προς τον κ. Φαρμάκη, που συνολικά ξεπερνούν και τις 210.000 ευρώ. Ποσά που αρχικώς λάμβανε η Human Rights 360 προκειμένου να τα αξιοποιεί στην ανθρωπιστική της δράση, ωστόσο κατευθύνονταν μέσα από συμφωνίες σε άλλες συνεργαζόμενες ΜΚΟ με άμεση ή έμμεση σχέση με τον κ. Φαρμάκη.
Μιλώντας για την συγκεκριμένη υπόθεση το πρωί της Τετάρτης στο ΟΡΕΝ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, είπε πως η εν λόγω ΜΚΟ το 2019 ορίστηκε ως διαχειρίστρια προγραμμάτων από τον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο, δηλαδή Νορβηγία, Ισλανδία και Ελβετία, στη χώρα μας. «Όπως φαίνεται από την έρευνα υπάρχουν ιδιόμορφες διαδρομές χρήματος οι οποίες χρήζουν εξέτασης».
Tα στοιχεία εστάλησαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για ποινική αξιολόγηση και περαιτέρω έρευνα, μία έρευνα η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο και της ευρύτερης η οποία διενεργείται μετά και την κατάθεση στοιχείων από τον κ. Μηταράκη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση του Έβρου και τις ανακολουθίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο.
Τι απαντά η ΜΚΟ
Η Human Rights 360 το απόγευμα της Δευτέρας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για στοχοποίηση. Όπως σημειώνει δεν έχει γνώση του εν λόγω πορίσματος, ούτε έχει λάβει κάποια ειδοποίηση επ αυτού.
«Είναι τουλάχιστον λυπηρό και οπωσδήποτε ανησυχητικό το γεγονός ότι και αυτή η ‘τυφλή’ επίθεση προς κάποια ΜΚΟ δεν στοχοποιεί μόνο τη συγκεκριμένη οργάνωση αλλά τη συλλογική έκφραση της αλληλεγγύης από την Κοινωνία των Πολιτών», αναφέρει. Σημειώνει δε πως «πρόκειται για άλλο ένα ‘επεισόδιο’ από το γνωστό κυνήγι μαγισσών της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας, που στόχο έχει να απαξιώσει συνολικά το έργο των μη κυβερνητικών οργανώσεων, με το λαϊκιστικό αφήγημα του περί ‘απιστίας’ και ‘εγκλήματος’».
Η Human Rights 360
Η περιβόητη οργάνωση έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από την εμπλοκή της στην υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο. Η HumanRights360 είχε έρθει αρχικά σε επαφή με τους πρόσφυγες μετά την βίαιη προώθησή τους από την Τουρκία καταρτίζοντας λίστα με τα ονόματά τους την οποία και απέστειλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα για να επέμβει.
Ήταν η ίδια οργάνωση η οποία μιλούσε για τον «θάνατο της μικρής Μαρίας» και η ίδια που τελικώς ανακάλεσε τις τοποθετήσεις της αναφορικά με το καθεστώς κυριαρχίας στην επίμαχη νησίδα δηλώνοντας ευθέως πως λανθασμένα είχε δηλώσει πως πρόκειται για ελληνικό έδαφος.
Η συγκεκριμένη υπόθεση του ελέγχου της εν λόγω ΜΚΟ έρχεται σε συνέχεια και της πρόσφατης ανάκλησης δημοσιευμάτων από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel το οποίο σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «αφαιρεί προσωρινά αρκετές αναρτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα από τον ιστότοπό του» λόγω αμφιβολιών για όσα είχαν πραγματικά συμβεί.