Περισσότερα από 1.100 χωριά και πόλεις στην Ουκρανία έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, έπειτα από ρωσικά πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Την είδηση έκανε γνωστή η Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει περίπου 190 επιθέσεις χρησιμοποιώντας πυραύλους, drones -καμικάζι και πυροβολικό σε 16 περιοχές συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου. Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον 240 έχουν τραυματιστεί στις επιθέσεις.
«Προς το παρόν, 1.162 οικισμοί στις περιοχές Ντνίπρο, Ζιτομίρ, Χάρκοβο Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Λουχάνσκ, Μικολάιβ, Χερσώνα παραμένουν αποκομμένοι από την ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Oleksandr Khorunzhyi σε ενημέρωση.
«Όλοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι, πρώτον, για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και, δεύτερον, είναι επίσης πιθανές οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Κίρυλο Τιμοσένκο. «Όλος ο πληθυσμός πρέπει να προετοιμαστεί για έναν σκληρό χειμώνα» επισήμανε προσθέτοντας πως η κατάσταση στη χώρα είναι «κρίσιμη». Παράλληλα, επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν στόχος βομβαρδισμών ενεργειακές υποδομές και εγκαταστάσεις παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε μια ανατολική συνοικία του Κιέβου, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.
Δύο «υποδομές ζωτικής σημασίας» υπέστησαν ζημιές στο Κίεβο, δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο, και η παροχή ηλεκτρισμού και νερού σε πολλά σπίτια στο δυτικό Κίεβο είναι «μερικώς περιορισμένη», είπε.
Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελένσκι, έγραψε σήμερα στο Twitter ότι τις τελευταίες οκτώ ημέρες, το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας καταστράφηκαν, «προκαλώντας μαζικές διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα». Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, οι περισσότερες εγκαταστάσεις ενέργειας και νερού χτυπήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη χθεσινή νύχτας και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμπλέκεται σε «τρομοκρατικές επιθέσεις» που επηρεάζουν σημαντικό ποσοστό των ζωτικών υποδομών της χώρας και προκαλούν όλεθρο στην ηλεκτρική ενέργεια και σε άλλες προμήθειες κοινής ωφέλειας.