Το Κρεμλίνο αρνείται ότι χρησιμοποιεί ιρανικά drones στην Ουκρανία

Η Μόσχα αρνείται κάθε κατηγορία πως ο ρωσικός στρατός  χρησιμοποίησε ιρανικά drones για να πλήξει στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία πως  χρησιμοποιεί ιρανικά drones «καμικάζι» Shahed-136 σε επιθέσεις στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές. Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν τα drones με πτερύγια σε σχήμα δέλτα, παρόμοια με το ιρανικό μοντέλο, να χρησιμοποιούνται σε μια επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά drones στην εκστρατεία της στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε πως δεν υπάρχει σχετική πληροφόρηση με τη χρήση τους.

«Ρωσικός εξοπλισμός με ρωσική ονοματολογία χρησιμοποιείται. Κάθε συμπληρωματική ερώτηση μπορεί να απευθυνθεί στο υπουργείο Άμυνας», τόνισε ο Πεσκόφ.

Το Ιράν αρνείται την παροχή drones στη Ρωσία. Το πρακτορείο Reuters από την πλευρά του υποστηρίζει πάντως πως η Τεχεράνη έχει υποσχεθεί να προμηθεύσει τη Ρωσία με πυραύλους εδάφους, εκτός από ακόμη περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επικαλούμενο δύο ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η εκτίμησή του είναι ότι τα ιρανικά drones χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση στο Κίεβο τη Δευτέρα (17/10). Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, κατηγόρησε το Ιράν πως ψεύδεται.

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης πως οι έρευνες για τις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στους αγωγούς αερίου Nord Stream στο βυθό της Βαλτικής θάλασσας φαίνεται να στήθηκαν με την πρόθεση να επιρριφθεί αναληθώς η ευθύνη στη Ρωσία.

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως «η στοιχειώδης λογική δείχνει πως οι ζημιές στον αγωγό ήταν ένα πλήγμα στα συμφέροντα της Ρωσίας. Η έρευνα διεξάγεται μυστικά, χωρίς ανάμιξη της Μόσχας».

Από τις επιθέσεις της Ρωσίας πάντως στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, περισσότερα από 1.000 χωριά και πόλεις έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.