Στην ανασυγκρότηση του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου στοχεύει το Μέγαρο Μαξίμου τους εναπομείναντες μήνες μέχρι τις κάλπες.
Η μετωπική σύγκρουση στην οποία έχει οδηγηθεί το πολιτικό σύστημα για όλα τα πεδία πολιτικής εκτιμούν ότι ευνοεί αυτή τη στρατηγική προσέγγιση και οι δυνάμεις που στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2019 θα συστρατευθούν εκ νέου προκειμένου «η χώρα να μην ζήσει μια νέα περιπέτεια, όπως το 2015».
Θυμίζοντας στους ψηφοφόρους τα αποτελέσματα των Τσίπρα – Βαρουφάκη 2015
Τους άξονες αυτής της πολιτικής χάραξε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ χαρακτηρίζοντας «τερατογένεση» μια πιθανή συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ, Βαρουφάκη, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση, ακόμα και αν κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές, ελέω απλής αναλογικής. Ακόμα και αν ένα τέτοιο σενάρια έμοιαζε εξ αρχής σχεδόν απίθανο -και ο κ. Τσίπρας το απέκλεισε χθες αν το κόμμα του δεν κερδίσει τις εκλογές- σκοπός ήταν να θυμίσει στους ψηφοφόρους τα αποτελέσματα του διδύμου Τσίπρα – Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και το υπουργείο Οικονομικών λίγο μετά τις εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της ΔΕΘ έσπευσαν να το παραλληλίσουν με το «αλήστου μνήμης Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης».
ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας υστερούν σε αξιοπιστία έναντι ΝΔ και Μητσοτάκη
Οι ποιοτικές έρευνες που φτάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ υστερούν σε αξιοπιστία έναντι του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ και για αυτό θα επιμείνουν στο δίλλημα «σταθερότητα ή περιπέτειες». Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι το πλεονέκτημα της αντιπολίτευσης «να υπόσχεται τα πάντα, χωρίς κόστος», αντισταθμίζεται από την «έλλειψη εμπιστοσύνης» που καταγράφεται στα λεγόμενα της Κουμουνδούρου.
Ο χώρος του κέντρου θα κρίνει τις εκλογές
Η κυρίαρχη πεποίθηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί στον χώρο του κέντρου και παρά την «ψυχική απόσταση» που δημιουργήθηκε με ένα τμήμα του μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων εκτιμούν ότι «αυτά που τους ενώνουν ως προς το μέλλον της χώρας είναι λιγότερα από αυτά που τους χωρίζουν» και υπάρχει ο χρόνος για επαναπροσέγγιση αυτής της κρίσιμης μερίδας ψηφοφόρων.
Η στάση του κ. Ανδρουλάκη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ευνοεί αυτή την προσέγγιση διότι «έχει πλησιάσει πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ», κάτι που «ενοχλεί τους ψηφοφόρους του κέντρου που παραμένουν αντι-ΣΥΡΙΖΑ». Γι αυτό και από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρείται καθημερινά η ταύτιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Αλέξη Τσίπρα. Εν τω μεταξύ, οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός τόσο σε νομοθετικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο θα έχουν σαφές κεντρώο και κοινωνικό στίγμα, όπως μεταδίδουν οι συνεργάτες του, ώστε να είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που θα εκπέμψει η κυβέρνηση του μέχρι τις εκλογές.