Έφυγε από τη ζωή η βασίλισσα Ελισάβετ - Θρήνος στη Μεγάλη Βρετανία

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών η βασίλισσα Ελισάβετ.

Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε επισήμως το Ανάκτορο του Μπάκιγκχαμ. Η βασίλισσα Ελισάβετ απεβίωσε στις 20:30 ώρα Ελλάδας.

Ο μεγαλύτερος γιος της, ο 73χρονος Κάρολος, γίνεται αυτομάτως βασιλιάς.

Τις τελευταίες ώρες επικρατούσε παγκόσμια ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της βασίλισσας Ελισάβετ, που βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση στο Μπαλμόραλ.

Η ανησυχία για την υγεία της δεν ξεκίνησε τώρα. Τον τελευταίο καιρό, η βασίλισσα είχε ακυρώσει επισκέψεις της έπειτα από ιατρικές συστάσεις.

Η υγεία της Ελισάβετ επιδεινώθηκε από τον Οκτώβριο του 2021, όταν πέρασε μια νύχτα σε νοσοκομείο, για λόγους που δεν διευκρινίστηκαν ποτέ. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις της και ανέθεσε ορισμένα από τα καθήκοντά της στους προφανείς διαδόχους της, τον γιο της Κάρολο και τον εγγονό της Ουίλιαμ.

Την Τετάρτη, ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνάντηση με υπουργούς και συμβούλους της, αφού οι γιατροί της συνέστησαν να ξεκουραστεί.

Ακριβώς την προηγούμενη ημέρα είχε δεχτεί τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τη διάδοχό του στο αξίωμα, τη Λιζ Τρας, στην οποία έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αντί να πάει όμως στο Λονδίνο για τη συνάντηση αυτήν, προτίμησε να μείνει στο Μπαλμόραλ, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Στις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ανάκτορα, η Ελισάβετ εμφανιζόταν χαμογελαστή, να στηρίζεται σε ένα μπαστούνι και να ανταλλάζει χειραψία με τη νέα πρωθυπουργό.

elisavet_3

Μεσίστια η σημαία στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

Η σημαία κυματίζει μεσίστια στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Λονδρέζοι και τουρίστες για να θρηνήσουν τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Πολλοί από τους συγκεντρωμένους ξέσπασαν σε λυγμούς ενώ στο πλήθος επικρατούσε σιγή.

Την ίδια ώρα το BBC μετέδιδε τον εθνικό ύμνο της Βρετανίας.

Η μακροβιότερη βασίλισσα

Η Ελισάβετ ήταν βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από 12 άλλων χωρών από το 1952. Μεταξύ άλλων ήταν αρχηγός του κράτους του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ΄, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Ήταν μόλις 25 ετών. Στέφθηκε βασίλισσα τον Ιούνιο, στην πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και αποτέλεσε μια πρόγευση του πώς θα ήταν η ζωή των μελών των βασιλικών οίκων υπό τη συνεχή παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης.

Την εποχή εκείνη, η Βρετανία διατηρούσε ακόμη μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας της. Έβγαινε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά οι «τάξεις» και τα «προνόμια» κυριαρχούσαν ακόμη στην κοινωνία, ενώ τα δελτία στα τρόφιμα δεν είχαν ακόμη καταργηθεί.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της βασιλείας της. Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Χάρι Τρούμαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πόλεμος της Κορέας μαινόταν. Η Λιζ Τρας είναι η 15η πρωθυπουργός με την οποία συνεργάζεται η Ελισάβετ στη μακροχρόνια θητεία της.

Η Ελισάβετ έμεινε χήρα μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Η επιδείνωση της δικής της υγείας εγείρει και πάλι ερωτηματικά για το μέλλον της μοναρχίας. Ο θεσμός έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από μια σειρά σκανδάλων: πιο πρόσφατα, τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από τον πρίγκιπα Άντριου, αλλά και κατηγορίες για ρατσισμό, τις οποίες εξαπέλυσαν ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του, αφού ψυχράνθηκαν οι σχέσεις τους με την υπόλοιπη οικογένεια και εγκαταστάθηκαν στην Καλιφόρνια.

elisavet-filippos

Η μετά την Ελισάβετ εποχή αναμένεται πιο περίπλοκη με τον Κάρολο, η δημοτικότητα του οποίου δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη της μητέρας του, στον θρόνο. Οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θα προτιμούσαν τον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγό του Κέιτ.

«Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου» – Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Η διαδικασία που θα ακολουθήσει τον θάνατο της βασίλισσας έχει λάβει την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου».

Πέρυσι, ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο Politico, έδωσε στη δημοσιότητα αρκετές από τις διαδικασίες που περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο που θα ακολουθήσει μετά τον θάνατο της βασίλισσας.

Η προετοιμασία για τις επόμενες κινήσεις, μετά τον θάνατο της βασίλισσας, ιδίως όσον αφορά το πώς θα ενημερωθούν υψηλόβαθμα πρόσωπα της κυβέρνησης αλλά και πώς θα μεταδοθεί η είδηση στους πολίτες, σχεδιάζεται προσεκτικά εκ των προτέρων.

Αυτό φαίνεται άλλωστε και απ’ ό,τι προκύπτει μέσω αρχείων που έχει στην κατοχή του το Politico και στα οποία βασίζει το ρεπορτάζ του, που αναλύει εκτενώς κάθε λεπτομέρεια του σχεδίου για την ενημέρωση των πολιτών αλλά και για τη διαδοχή του θρόνου.

Επίσης, στο σχέδιο αυτό αναφέρονται λεπτομέρειες για τις διαδικασίες που θα λάβουν χώρα τις 10 ημέρες που θα ακολουθήσουν τον θάνατο της βασίλισσας: πού θα μεταφερθεί το φέρετρό της, πώς θα ανακοινώσει η πρωθυπουργός την είδηση και πώς θα περάσει ο πρίγκιπας Κάρολος τις πρώτες του ημέρες στον θρόνο.