Ουκρανία: Στις φλόγες πόλεις από ρωσικούς βομβαρδισμούς - Ο φόβος για χημικά όπλα και το δημοψήφισμα του Ζελένσκι

Συνεχίστηκαν και την περασμένη νύχτα οι βομβαρδισμοί των Ρώσων στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, με την κατάσταση να συνεχίζει να είναι απελπιστική στην πολύπαθη Μαριούπολη, όπου θυμίζουμε οι Ουκρανοί δεν αποδέχθηκαν το ρωσικό τελεσίγραφο για την παράδοσή της.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο ανακοίνωσε νέα επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, λόγω του αυξημένου κινδύνου από τους συνεχείς βομβαρδισμούς της ουκρανικής πρωτεύουσας που παραμένει στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα παραμείνει μέχρι τις 7 το πρωί της Τετάρτης.

Καπνοί από τις εκρήξεις φαίνονταν το πρωί της Τρίτης στην ουκρανική πρωτεύουσα μετά από τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς.

Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να δείτε πώς εξελίσσεται η πολιορκία της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, με τα ρωσικά στρατεύματα να μην έχουν κάνει ιδιαίτερη πρόοδο τις τελευταίες ημέρες, όπως επισημαίνουν και οι Βρετανοί που ενημερώνουν καθημερινά για την κατάσταση στα μέτωπα του πολέμου.

 

Βομβαρδισμός στο Ζιτόμιρ

Ρωσικός βομβαρδισμός υπήρξε τη Δευτέρα και στην περιοχή του Ζιτόμιρ. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, 10 σπίτια και συγκροτήματα κατοικιών έπαθαν ζημιές, ενώ τρία άλλα καταστράφηκαν.

 

 

«Έχουν κολλήσει οι Ρώσοι» λένε οι Βρετανοί

Σύμφωνα με ανάρτηση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, παρά τις σφοδρές μάχες, η Μαριούπολη δεν έχει καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα. Επίσης, οι Βρετανοί επισημαίνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε πολλά σημεία με την πλειονότητα των στρατευμάτων να είναι «κολλημένα».

Με βάση το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, πάνω από 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκδιωχθεί από τις πόλεις και τα χωριά τους μετά τη ρωσική εισβολή.


Το BBC σε χάρτη που έχει δημοσιεύσει καταγράφει τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων, τόσο γύρω από το Κίεβο, όσο και στα υπόλοιπα μέτωπα.

«Απελευθερώσαμε το Μακάριβ»

Σήμερα Τρίτη οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ισχυρίζονται ότι ανακατέλαβαν την πόλη Μακάριβ, 60 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου.

Αναλυτικότερα, μία ημέρα μετά τη σημαντική επικράτηση των Ουκρανών στα περίχωρα του Μικολάιβ, στη νότια Ουκρανία, όπου εκδίωξαν τον ρωσικό στρατό πίσω στη Χερσώνα, το ουκρανικό επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το Μακάριβ απομακρύνοντας τα ρωσικά στρατεύματα.

«Χάρη στην ηρωική δράση των υπερασπιστών μας, η σημαία της Ουκρανίας κυματίζει ξανά στην πόλη του Μακάριβ, ο εχθρό

Τραγική η εικόνα στη Μαριούπολη

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι προσπάθειές της για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στη χώρα επικεντρώνονται στην Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα, αλλά δεν ανακοίνωσε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία που θα επιτρέπουν την ασφαλή διαφυγή εγκλωβισμένων κατοίκων.

«Επικεντρωνόμαστε στις απομακρύνσεις από την Μαριούπολη», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ.

Αυτή παρέθεσε έναν αριθμό τοποθεσιών στις οποίες θα γίνουν προσπάθειες να απομακρυνθούν άμαχοι με λεωφορεία, αλλά η Μαριούπολη δεν βρισκόταν μεταξύ αυτών. Επίσης δεν αναφέρθηκε καθόλου σε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων.

 

https://www.megatv.com?p=629981

 

Βομβαρδισμός σε βιομηχανική περιοχή της Μαριούπολης

Ένα βίντεο από τον βομβαρδισμό σε βιομηχανική περιοχή της Μαριούπολης, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων εδώ και εβδομάδες, δημοσιεύουν τα διεθνή μέσα.

Οι εικόνες καταγράφηκαν από drone του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ. Το βίντεο δείχνει μια σειρά από εργοστάσια να έχουν καταστραφεί από αεροπορικές επιδρομές.

Μπάιντεν: Φοβάται ρωσική επίθεση με βιολογικά και χημικά όπλα

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της Ρωσίας ότι η Ουκρανία διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα είναι ψευδείς και δείχνουν πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εκείνος διαταγή να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χθες Δευτέρα, χωρίς να παρουσιάσει απόδειξη γι’ αυτό.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι με την πλάτη στον τοίχο και μιλάει τώρα για νέα προσχήματα που απεργάζεται, υποστηρίζοντας ότι εμείς στην Αμερική έχουμε βιολογικά και χημικά όπλα στην Ευρώπη», πράγμα που «απλώς δεν είναι αλήθεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης θεωρητικά αφιερωμένης σε θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Οι Ρώσοι «λένε επίσης ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά και χημικά όπλα (…). Αυτή είναι σαφής ένδειξη πως (σ.σ. ο Βλαντίμιρ Πούτιν) εξετάζει τη χρήση τους», πρόσθεσε, κατηγορία που επαναλαμβάνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα στελέχη της κυβέρνησής του και κυβερνήσεων κρατών-μελών του NATO.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο για τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε το Κίεβο, χωρίς να παρουσιάσει απόδειξη, ότι σχεδιάζει επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του ουκρανικού λαού και να κατηγορήσει κατόπιν τη Μόσχα.

Η διαρροή αμμωνίας

Χθες Δευτέρα, η Ρωσία κατηγόρησε «Ουκρανούς εθνικιστές» πως προκάλεσαν διαρροή αμμωνίας σε εργοστάσιο λιπασμάτων στη Σούμι.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο σύμβουλος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε τον Νικολάι Πάτρουσεφ, τον γραμματέα του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αμερικανική προεδρία δεν ξεκαθάρισε ποιες θα ήταν αυτές οι συνέπειες.

Ζελένσκι: Ζητάει συνάντηση με Πούτιν, η αναφορά σε δημοψήφισμα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στην ανάγκη μιας «συνάντησης», «οποιασδήποτε μορφής», με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποσπάσματα τηλεοπτικής συνέντευξης που μετέδωσε το Interfax.

«Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως για τι είναι έτοιμοι (σ.σ. οι Ρώσοι) προκειμένου να σταματήσουν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος τόνισε πρόσφατα ότι «χωρίς διαπραγματεύσεις δεν θα σταματήσει ο πόλεμος», έχει επανειλημμένως ζητήσει συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν, αλλά η σημερινή έκκλησή του ήταν ιδιαίτερα επίμονη, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν θα υποκύψουμε ποτέ σε ρωσικά τελεσίγραφα για τον τερματισμό του πολέμου», δήλωσε χθες ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του. Ωστόσο ανέφερε ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός της χώρας του με τη Ρωσία, είναι μια απόφαση που πρέπει να παρθεί με δημοψήφισμα, όπως μετέδωσε το Reuters.

Τετ-α-τετ Ζελένσκι – Πούτιν ζητάει και ο Ποντόλιακ

Μόνο μια συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο, δήλωσε ο στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου, Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Σε συνέντευξή του στο BBC o κ. Ποντόλιακ είπε ότι μια θεμελιώδης απόφαση που θα σταματήσει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μπορεί να ληφθεί μόνο στις συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για μια τέτοια συνάντηση, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.