Γκάγκα: Παράδειγμα προς μίμηση η υπεύθυνη συμπεριφορά του ασθενή με την παραλλαγή Όμικρον - Μικρή αλλά αργή ύφεση
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι πολλές, παρά την σταθεροποίηση στα κρούσματα, τόνισε η υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την τακτική ενημέρωση. «Η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη και οι εισαγωγές είναι πολλές.
Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όλοι όσοι έχουν σχέση με τα νοσοκομεία, υπερβαίνουν τον εαυτό τους. Έχουμε και το πρώτο κρούσμα της Όμικρον, πιθανότατα θα δούμε κι άλλα τέτοια κρύσματα. Ο ασθενής αυτός είναι πολύ καλά, σε παρακολούθηση στο σπίτι του. Μάλλον το εμβόλιο καλύπτει την Όμικρον».
Παράδειγμα προς μίμηση είναι η υπεύθυνη συμπεριφορά του πρώτου ασθενή με την παραλλαγή «Όμικρον», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος ασθενής ήταν ευαισθητοποιημένος και έκανε κάθε μέρα rapid test, παρά το γεγονός ότι τα πρώτα τεστ ήταν αρνητικά.
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
- Υπάρχει μικρή αλλά αργή ύφεση της επιδημίας.
- Τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα είναι πάνω από 50.000.
- Ο κίνδυνος για τον καθένα μας να κολλήσει είναι υπαρκτός.
- Η υψηλότερη θετικότητα στα τεστ παρουσιάζεται σε Γρεβενά, Έβρο, Κοζάνη, Φθιώτιδα και Κιλκίς.
- Παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στα άτομα άνω των 50 ετών τουλάχιστον κατά 50%, λόγω της μικρής εμβολιαστικής κάλυψης.
- Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Τρικάλων όπου παρά την ύφεση κατά 30% των νέων κρουσμάτων, αυξάνεται σταδιακά η διάμεση ηλικία των νέων λοιμώξεων από 38 έτη που ήταν ο μέσος όρος στα 43 έτη πλέον. Και αυτό διότι στα Τρίκαλα ενδεικτικά καταγράφονται περισσότερα κρούσματα στις ηλικίες από 50 έως 70 ετών.
Το γεγονός απέδωσε η καθηγήτρια στην 3η δόση του εμβολίου που δεν γίνεται από τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αφού στα Τρίκαλα μόνο 1 στους 4 έχει προσέλθει για αναμνηστική δόση.
- Παραμένουν πάνω από 450.000 συμπολίτες άνω των 65 ετών που δεν έχουν κινητοποιηθεί για εμβολιασμό.
- Υπάρχει απόλυτη συσχέτιση ανάμεσα στην εμβολιαστική κάλυψη και την θνητότητα. Οι 10 περιφέρειες με την μεγαλύτερη θνητότητα είναι αυτές με την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.
- Σημαντικό όπλο πριν τα Χριστούγεννα αποτελεί και η χορήγηση σελφ τεστ. Είδαμε το όφελος των σελφ τεστ με τη χρήση στα σχολεία, όπου περιόρισε τη διασπορά του ιού.
- Την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να δούμε μεγάλη αύξηση στα κρούσματα λόγω των σελφ τεστ, αλλά δεν πρέπει να ανησυχήσουμε από αυτό.
Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε πως την τελευταία εβδομάδα οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 9%, αλλά αυξήθηκε κατά 4% ο αριθμός των θανάτων. Αύξηση κατά 8% καταγράφηκε και στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ.
Για το στέλεχος Όμικρον υπογράμμισε πως επικρατεί σταδιακά σε σχέση με τη Δέλτα, αλλά δεν υπάρχει διαφοροποίηση στη νοσηρότητα.
Σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα του rapid test, ανέφερε πως δεν απεκρίνεται πάντα ο ιός στο ανώτερο αναπνευστικό και γι αυτό δεν θετικοποιείται το τεστ. Το ίδιο – εξήγησε – συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις και με τη μοριακή εξέταση (PCR).
Η περίπτωση του πρώτου ασθενή με τη μετάλλαξη Όμικρον
Αναφερόμενος στην περίπτωση του πρώτου ασθενή με τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Γ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι είναι απίθανο να μετέδιδε τον κορονοϊό ειδικά τις πρώτες ημέρες που βρέθηκε στη χώρα μας.
Ο κ.Μαγιορκίνης εξήγησε ότι ο ασθενής τις πρώτες ημέρες δεν είχε συμπτώματα ενώ έκανε συνεχή τεστ τα οποία και έβγαιναν αρνητικά. Μάλιστα ο επιχειρηματίας που ζει μόνιμα στο Γιοχάνεσμπουργκ απομονώθηκε παρότι δεν έβγαινε θετικός, έως ότου επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ότι είχε προσβληθεί από κορωνοϊό.