Επίσκεψη Πάιατ στο πρώτο υπνωτήριο για άστεγους ανήλικους στην Αθήνα -«Έχω μεγάλο σεβασμό γι' αυτό που κάνετε» (Εικόνες)
Το πρώτο υπνωτήριο για άστεγους ανήλικους της Αθήνας επισκέφτηκε νωρίτερα σήμερα ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέφρυ Πάιατ, και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.
«Αυτό ήταν ένα όνειρο μας εδώ και 4 χρόνια γιατί πολλά παιδιά ήταν άστεγα» σημείωσε η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, Λώρα Παππά αναφερόμενη στους ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες, αν και ο χώρος είναι διαθέσιμος σε όλους και όλες, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.
Το υπνωτήριο λειτουργεί σε συνδυασμό με το Κέντρο Ημέρας της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, όπου τα παιδιά κατευθύνονται για δημιουργικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες ή και για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, όταν είναι απαραίτητο, κατά τις πρωινές ώρες. Η λειτουργία του υπνωτηρίου ήταν εφικτή χάρη στο βραβείο του αμερικανικού ιδρύματος Conrad N. Hilton, το οποίο έλαβε η ΜΕΤΑδραση το 2019 και το οποίο συνοδευόταν από σημαντικό οικονομικό έπαθλο.
«Αμέσως αποφασίσαμε ότι θα κάνουμε κάποιες δράσεις για τα άστεγα παιδιά. Ξεκινήσαμε στις αρχές του 2020 ένα κέντρο ημέρας, διαθέτουμε κινητή μονάδα και καταφέραμε μετά από 5 μήνες να πάρουμε την άδεια λειτουργίας για το υπνωτήριο, οπότε ανοίξαμε τις πόρτες τον Μάιο του 2021. Μεγάλη στήριξη σε εμάς παρέχει ο δήμος Αθηναίων και μας βοηθάει πάρα πολύ στο φαγητό καθημερινά, στην καθαριότητα και την φύλαξη», υπογράμμισε η πρόεδρος της οργάνωσης.
Στο υπνωτήριο μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοδήποτε παιδί και όχι μόνο ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες, αν και η κ. Παππά επεσήμανε επανειλημμένως ότι ο στόχος είναι ένας: «Όχι άλλα παιδιά σε καμπς. Να μην ζει κανένα παιδί σε καμπ». Μια τέτοια δομή μπορεί να φανεί χρήσιμη σε έκτακτες περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών, χωρίς συγγενικό υποστηρικτικό περιβάλλον ή παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, εξηγούν στελέχη της ΜΕΤΑδρασης. Από τον Μάιο έχουν περάσει ήδη περίπου 100 παιδιά από το υπνωτήριο, τα οποία μπορούν να μείνουν από 1 ημέρα έως 3 μήνες μέχρι να τοποθετηθούν σε μια μονιμότερη, καλύτερη θέση.
Απευθυνόμενους στους ανθρώπους της οργάνωσης ο κ. Πάιατ ανέφερε: «Έχω πολύ μεγάλο σεβασμό για όλα όσα κάνετε εδώ στη ΜΕΤΑδραση και για όλα όσα αντιπροσωπεύετε. Είναι πραγματικά το καλύτερο πρόσωπο της Ελλάδας και εάν προσπαθήσει κάποιος να συλλάβει την έννοια της φιλοξενίας, είναι δύσκολο να φανταστεί μια καλύτερη εκδήλωση της από αυτό που η ΜΕΤΑδραση κάνει σε όλη την χώρα. Είμαι πολύ υπερήφανος για την στήριξη που λαμβάνετε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από το υπουργείο Εξωτερικών, από το γραφείο για το Προσφυγικό, επίσης από το ίδρυμα Conrad N. Hilton. Νομίζω ότι αυτό το κομμάτι της ελληνικής ιστορίας χρειάζεται να φωτιστεί περισσότερο. Υπάρχει πολλή προσοχή στον διεθνή τύπο για το θλιβερό σκέλος της προσφυγικής κρίσης, αλλά όχι αρκετή προσοχή στην γενναιοδωρία που δείχνουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εδώ στην Ελλάδα και το πραγματικά ανθρωπιστικό πνεύμα που έχω δει σε τόσα πολλά μέρη, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Χίο, στη Λέσβο».
Η προσφυγική κρίση «είναι μια πρόκληση για όλους μας. Είναι μια πρόκληση που δεν θα έπρεπε να αναμένεται ότι η Ελλάδα θα την αντιμετωπίσει μόνη της. Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται να μοιραστούν αυτό το βάρος, ακριβώς όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες ασχολούμαστε με αυτά τα ζητήματα» τόνισε ο κ. Πάιατ.
Η δυναμική του υπνωτηρίου αυτή τη στιγμή είναι 60 κλίνες, ωστόσο άμεσα θα αυξηθεί στις 100. Ο κ. Πάιατ συνομίλησε μάλιστα με εργαζόμενους της οργάνωσης οι οποίοι οι ίδιοι έφτασαν στην Ελλάδα ως ασυνόδευτοι πρόσφυγες πριν κάποια χρόνια και διακρίθηκαν εδώ για τις ικανότητές τους, τον Μαμαντού Χάντι Ντιάλλο και τον Μορτέζα Αλίμι, ο οποίος μάλιστα είναι μαραθωνοδρόμος. «Είμαι εντυπωσιασμένος από τον Μαμαντού και τον μαραθωνοδρόμο σας» είπε ο κ. Πάιατ «που αποδεικνύουν πώς η εμπειρία με ομάδες όπως η ΜΕΤΑδραση βοηθούν ανθρώπους να εξελιχθούν και να γίνουν μέλη της κοινωνίας τα οποία συνεισφέρουν στο σύνολο. Αυτή είναι η ελπίδα που έχουμε όλοι. Για τα παιδιά, προφανώς, το σχολείο είναι κρίσιμα σημαντικό και το συζητήσαμε αυτό και με την κ. Κεραμέως».
Δράττοντας την ευκαιρία της επίσκεψης, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη ενημέρωσε σχετικά με την εκπαίδευση ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν «τα προβλήματα στα δημόσια σχολεία γιατί κάποια παιδιά φτάνουν στην Ελλάδα μην γνωρίζοντας κάποια άλλη γλώσσα, πλην της μητρικής τους, θα ξεκινήσουμε ένα τριετές πρόγραμμα με την UNICEF για να έχουμε μια μη επίσημη εκπαίδευση που θα λειτουργήσει ως γέφυρα για την επίσημη εκπαίδευση, ώστε τα παιδιά να μπορούν να μπουν πιο ομαλά στο δημόσιο ελληνικό σχολείο, το οποίο είναι δύσκολο ακόμα και για τους Έλληνες. Θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε να πάνε όλα τα παιδιά στο σχολείο. Εξάλλου η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα και οι πρόσφυγες το γνωρίζουν αυτό με το που φτάνουν» υπογράμμισε η υφυπουργός.
Η κ. Βούλτεψη χαρακτήρισε το υπνωτήριο «εξαιρετικό» και δεσμεύτηκε ότι όποιες δυσκολίες υφίστανται για την μετακίνηση των φιλοξενούμενων σε επόμενες δομές θα αντιμετωπιστούν άμεσα. Επιπλέον, η κ. Βούλτεψη αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ να απομακρύνει όλα τα παιδιά που παρέμεναν εγκλωβισμένα σε αστυνομικά τμήματα, υπενθυμίζοντας ότι πριν τη σχετική νομοθέτηση περισσότεροι από 300 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες περίμεναν στα ΑΤ. Τέλος, η κ. Βούλτεψη σημείωσε ότι ήδη περισσότερα από 1.000 ασυνόδευτα παιδιά έχουν μετακινηθεί προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τα κλειστά σύνορα που επέβαλε η πανδημία.
Εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, η κ. Μελίνα Δασκαλάκη τόνισε ότι ο δήμος «στήριξε δυναμικά την πρωτοβουλία της ΜΕΤΑδρασης από την πρώτη στιγμή και θέλουμε να επεκτείνουμε αυτή την συνεργασία. Ο κ. Μπακογιάννης και ο δήμος έχει κάνει σημαντικές κινήσεις για τους ανήλικους. Για παράδειγμα, παραχωρήσαμε τις κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα κάθε φορά που χρειάστηκαν για να στεγαστούν ανήλικοι και λάβαμε ειδική πρόνοια κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, αλλά και στον Ελαιώνα που είναι ένα ιδιαίτερο καμπ, καθώς βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό. Θα είμαστε δίπλα σας», είπε η κ. Δασκαλάκη, προσθέτοντας ότι «είναι πλέον καιρός να αφήσουμε πίσω μας την ιδέα της πρώτης εισόδου και να περάσουμε στην προσπάθεια για την ένταξη, ειδικά στην Αθηνά».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι κ. Πάιατ και Βούλτεψη συνομίλησαν με φιλοξενούμενα παιδιά, διαπιστώνοντας ότι κυρίως έμεναν σε πάρκα πριν βρεθούν στη δομή αλλά και το εξαιρετικά δύσκολο ταξίδι που ακολούθησαν πριν φτάσουν στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της συνάντησης, η πρόεδρος της οργάνωσης κ. Λώρα Παππά προσέφερε τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών το μετάλλιο «Conrdad NHilton» γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «σας θεωρούμε μέλος της ΜΕΤΑδρασης. Για τη συνεχή σας στήριξη, δεν είναι μόνο η χρηματοδότηση, είναι, επίσης, ότι ξέρουμε ότι είστε υποστηρικτές μας». Από την πλευρά του ο κ. Πάιατ συνεχάρη την οργάνωση και τους ανθρώπους της για το έργο τους ενώ απηύθυνε τις ευχαριστίες του και προς τον κ. Μπακογιάννη υπογραμμίζοντας ότι έχει αναγνωρίσει και «πώς να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα αλλά και, επίσης, έχει αναγνωρίσει τους πόρους που αντιπροσωπεύουν αυτές οι κοινότητες για την αναγέννηση της πόλης».
Εικόνες: iefimerida.gr