Γιατί αναζωπυρώθηκε η πανδημία, παρά τους εμβολιασμούς: Η... «παγίδα» της μίας δόσης
Τι δείχνει για την μετάλλαξη Δέλτα και τα εμβόλια, νέα έρευνα στο Nature.
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού και των επίμονων παραλλαγών του, επελαύνει ξανά σε όλον τον κόσμο, με την μετάλλαξη Δέλτα ειδικότερα, να έχει ήδη κυριαρχήσει στην Αμερική, σαρώνει την Βρετανία και αντιπροσωπεύει πια πάνω από το 40% των νέων κρουσμάτων στην Γαλλία, και η αγωνία επιστρέφει.
«Η μία δόση δεν αρκεί – παρέχει οριακή προστασία»
Το πρώτο συμπέρασμα της έρευνας είναι πως η μία δόση των εμβολίων δεν αρκεί – «οριακά παρέχει κάποια προστασία» όπως λένε οι ειδικοί που έκαναν την έρευνα.
Η έρευνα που έγινε από επιστήμονες στη Γαλλία και δημοσιεύτηκε χθες στο Nature, συμπέρανε ότι η παραλλαγή Δέλτα εμφανίζει κάποιες μεταλλάξεις που της επιτρέπουν να μένει αλώβητη από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται είτε από τα εμβόλια , είτε από την φυσική νόσηση.
Μια μόνο δόση των εμβολίων δύο δόσεων «μόλις και μετά βίας» προσφέρει κάποια προστασία, αναφέρεται ακόμη στα συμπεράσματα.
Ισχυρή προστασία με δύο δόσεις
Άλλη έρευνα, ωστόσο, που έγινε από από επιστήμονες στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο New England Journal of Medicine δείχνει πως οι δύο δόσεις των εμβολίων παρέχουν ισχυρή προστασία και από την μετάλλαξη Δέλτα.
Το συμπέρασμα είναι ότι, σε μια περίοδο που η Δέλτα εξαπλώνεται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει ένα κατά πολύ ισχυρότερο τείχος προστασίας απέναντι σε πιθανή μόλυνση, συγκριτικά με μία μόνο δόση.
Το μονοδοσικό της Johnson
Τα πρώτα δύο εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19, στις ΗΠΑ – δηλαδή τα σκευάσματα των Pfizer και Moderna που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA – είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να χορηγούνται σε δύο δόσεις.
Αντίθετα, το εμβόλιο Johnson & Johnson προσφέρει περίπου την ίδια προστασία ενάντια σε βαριά νόσηση μετά από μία μόνο δόση, παρόλο που είναι σχετικά λιγότερο αποτελεσματικό στο να αποτρέπει ελαφρά ή μέτρια περιστατικά συμπτωματικής μόλυνσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της κλινικής δοκιμής.
«Έχουμε δει τον ιό να εξελίσσεται και να γίνεται όλο και πιο ικανός στο να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων. Θα περίμενα να δούμε μια επιπεδοποίηση αυτής της διαδικασίας», αναφέρει ο Τζες Μπλουμ, ιολόγος στο Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο Φρεντ Χάτσινσον του Σιάτλ, προσθέτοντας:
«Δεν νομίζω όμως πως η εξέλιξη θα σταματήσει. Διότι πιστεύω πως υπάρχουν ατελείωτες δυνατότητες για τον ιό να εμφανίσει μεταλλάξεις και να ξεφύγει από τα αντισώματα».
Οι μεταλλάξεις δεν σταματούν
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στράφηκε στη χρήση γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου νωρίτερα φέτος προκειμένου να βοηθήσει στην κατηγοριοποίηση των νέων παραλλαγών.
Οι ιολόγοι ωστόσο, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, πιστεύουν πως η συνεχής εμφάνιση νέων μεταλλάξεων θα οδηγήσει στο να μην… περισσεύουν άλλα ελληνικά γράμματα για να τις ονοματίσουν.
«Εάν συνεχίσουμε να αφήνουμε τον ιό ανεξέλεγκτο, τότε ναι, είμαι βέβαιος πως δεν θα μας φτάσουν τα γράμματα και οι μελλοντικές παραλλαγές του ιού είναι πιθανό να είναι χειρότερες από τις ήδη υπάρχουσες – και ναι, είναι πιθανό να υπάρχουν πολλές που θα κυκλοφορούν ταυτοχρόνως», λέει ο Κρίστιαν Άντερσεν, ιολόγος στο Ινστιτούτο Ερευνών Scripps.
Κάθε παραλλαγή του ιού περιλαμβάνει τις δικές της μεταλλάξεις. Κάποιες από αυτές ενισχύουν τη μεταδοτικότητα και κάποιες βοηθούν τον ιό να ξεφεύγει όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με αντισώματα ή άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μόνη λύση ο εκτεταμένος εμβολιασμός
Καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να θέσουν στο μικροσκόπιο αυτές τις διαδικασίες, ο κόσμος διεξάγει ένα πείραμα σε μεγάλη κλίμακα, με το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη να παραμένει ανεμβολίαστο και το ιό να κυκλοφορεί με περιορισμένα εμπόδια.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία είναι αναμφισβήτητο: ο μακροχρόνιος πόλεμος κατά του κορωνοϊού εξαρτάται από την ταχύτητα επέκτασης της παγκόσμιας προσπάθειας εμβολιασμού.
«Πρέπει να εμβολιάσουμε τον πλανήτη ΤΩΡΑ και με μια ολοκληρωμένη προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ», είναι το σαφέστατο και επιτακτικό μήνυμα του Άντερσεν.