Μετά από 24 χρόνια, συγκροτείται και πάλι το Ειδικό Δικαστήριο, με κατηγορούμενο αυτή τη φορά τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εκεί όπου είχε εκδικαστεί και η υπόθεση Κοσκωτά, θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο κ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να λογοδοτήσει για δύο κακουργήματα, που αφορούν στους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Οι κατηγορίες σε βάρος του αφορούν νόθευση δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου και απόπειρα απιστίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, διέγραψε τα ονόματα τριών συγγενών του από τη λίστα που παρέλαβε επί υπουργίας του από την Γαλλίδα τότε ομόλογό του, Κριστίν Λαγκάρντ, με Έλληνες μεγαλοκαταθέτες στην ελβετική τράπεζα ΗSBC, απειλώντας με αυτό τον τρόπο ζημία στο ελληνικό δημόσιο περί του 1,9 εκ. ευρώ.
Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, με συντριπτική πλειοψηφία 4-1, έκρινε πως προέκυψαν σε βάρος του επαρκείς ενδείξεις για να δικαστεί.
«Ο κατηγορούμενος Γ. Παπακωνσταντίνου, με την ενέργειά του, αφ’ ενός απέβλεπε στην αποφυγή βλάβης της πολιτικής του εικόνας, ως Υπουργού Οικονομικών, η οποία θα μπορούσε να επέλθει με την αποκάλυψη ότι συγγενείς του αναφέρονταν ως δικαιούχοι λογαριασμών στην επίμαχη λίστα και αφ’ ετέρου επιδίωκε την εξυπηρέτηση των εν λόγω συγγενών του, με την αποτροπή φορολογικού ελέγχου εις βάρος τους». Με αυτό το σκεπτικό τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου έδειξαν το εδώλιο στον κ. Παπακωνσταντίνου, απαλλάσσοντάς τον όμως από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι πρέπει να απαλλαγεί για το αδίκημα αυτό, όπως επίσης και ότι πρέπει να απαλλαγούν από όλες τις κατηγορίες οι συγγενείς του. Ο ίδιος ο πρώην Υπουργός αρνείται όλες τις κατηγορίες και έχει αποδώσει την εμπλοκή του σε πολιτικές σκοπιμότητες, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιήθηκε επειδή έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιμένει πως δεν αλλοίωσε την αρχική λίστα και ούτε υπήρξε οποιαδήποτε συνεννόηση με τους συγγενείς του για να αφαιρέσει τα ονόματά τους. Αφήνει δε με το απολογητικό του υπόμνημα αιχμές σε βάρος του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, αφού, όπως αναφέρει, «το αρχικό usb όχι απλώς δεν υπάρχει στη δικογραφία, αλλά ομολογείται από τον παραλήπτη του, Ιωάννη Διώτη, ότι κατεστράφη εκ μέρους του, όχι κατά λάθος, αλλά επίτηδες!… Με την εξαφάνισή του χάθηκε το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο που θα επιβεβαίωνε ή θα διέψευδε την προσαπτόμενη στο πρόσωπό μου νόθευση».
Τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου έχουν κληρωθεί από τη Βουλή και Πρόεδρος είναι ο αρχαιότερος των Αρεοπαγιτών Νικόλαος Πάσσος και Εισαγγελέας η Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει στις 9:00 το πρωί της Τετάρτης (25/02), αλλά όλες οι επόμενες συνεδριάσεις θα αρχίζουν το μεσημέρι και θα ολοκληρώνονται το βράδυ.