Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μιλάει στα «ΝΕΑ» και χτυπάει καμπανάκι για την κρισιμότητα του αποτελέσματος των ευρωεκλογών
της Βούλας Κεχαγιά
Η αντοχή της κυβέρνησης θα κριθεί από τις εκλογικές επιδόσεις της Ελιάς, προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ Βαγγέλης Βενιζέλος προσδιορίζοντας την κρισιμότητα του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.
Ο κ. Βενιζέλος εκφράζει την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες διευκρινίσεις Παπανδρέου ότι παραμένει ΠαΣοΚ, ενώ στέλνει, εμμέσως πλην σαφώς, εσωκομματικά μηνύματα πως δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την προεδρία, λέγοντας ότι τον εκφράζουν οι στίχοι του Τίτου Πατρίκιου: «Οχι από τώρα, είναι πολύ νωρίς για μια γεροντική σοφία».
Για πρώτη φορά ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επισημαίνει ότι η χώρα μπορεί να απαλλαγεί από την τρόικα. Ρίχνει στο τραπέζι μία ιδέα που θα συζητηθεί. Μετά την επιτυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές προτείνει να αντλήσει η κυβέρνηση τα 25 δισ. που χρωστάει η Ελλάδα στο Ταμείο «κι έτσι να μη συντρέχει λόγος ύπαρξης της τρόικας, αφού υπάρχει λόγω ΔΝΤ».
Εχετε πει ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η κυβερνητική σταθερότητα και μάλιστα ότι αυτό περνάει μέσα από την Ελιά. Πώς τεκμηριώνετε αυτήν την άποψη;
Τυπικά στις 18 και 25 Μαΐου εκλέγουμε δημάρχους, περιφερειάρχες και ευρωβουλευτές. Θεσμικά συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής σταθερότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, και γενικότερα η αντιπολίτευση είχαν στην αρχή επιχειρήσει να θέσουν ζήτημα «εκλογών – δημοψηφίσματος» κατά της κυβέρνησης και της εθνικής στρατηγικής. Τώρα φυσικά τα πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά είναι προφανές ότι ακόμη ελπίζουν και προσπαθούν κάποιοι το βράδυ των εκλογών της 25ης Μαΐου να μπορούν να κάνουν μια συνδυαστική ερμηνεία του αποτελέσματος όλων των εκλογικών διαδικασιών, με στόχο την υπονόμευση της κυβέρνησης και της εθνικής πολιτικής.
Αυτό πώς αντιμετωπίζεται;
Κοιτάξτε, χρειάζεται ένα αποτέλεσμα που να μην επιδέχεται διφορούμενες αναγνώσεις και να μη θέτει σε αμφιβολία την κυβερνητική σταθερότητα ως βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του μεγάλου εθνικού στόχου, που είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση και το Μνημόνιο και η επάνοδος στην κανονικότητα μιας αυτοδύναμης, ουσιαστικά ισότιμης χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης.
Πρακτικά αυτό από τι εξαρτάται, από το ποιος θα είναι πρώτος;
Αυτό που λέω εξαρτάται, σε καθοριστικό βαθμό, από τη θέση που θα έχουν το ΠαΣοΚ και η Ελιά στο κομματικό φάσμα και άρα ο προοδευτικός πόλος μέσα στην κυβέρνηση. Αυτό είναι κρίσιμο για τη σταθερότητα αλλά και το πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής, πολύ πιο κρίσιμο από τον τεχνητό διπολισμό και τη μάχη για την πρώτη θέση μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Αν η Ελιά, μέσα στην οποία μάχεται το ΠαΣοΚ, δεν στηριχθεί επαρκώς, υπάρχει πρόβλημα για τις ισορροπίες, τον προσανατολισμό και την αντοχή της κυβέρνησης και της εθνικής στρατηγικής.
Και αν το αποτέλεσμα των εκλογών το αμφισβητήσει αυτό;
Οτιδήποτε θέτει σε αμφισβήτηση ή αμφιβολία αυτές τις ισορροπίες λειτουργεί βλαπτικά για τη χώρα. Και επειδή η γενική αίσθηση αλλά και ο κοινός παρονομαστής όλων των αναλύσεων είναι πως η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού δεν θέλει να διαταραχθεί η σταθερότητα, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, ο κάθε πολίτης είναι προφανές ότι πρέπει να το λάβει υπόψη του αυτό.
Στον δημόσιο λόγο σας γίνεται διακριτή μια προσπάθεια διαφοροποίησης από τον κυβερνητικό σας εταίρο, τη ΝΔ. Αυτό γίνεται λόγω των εκλογών ή υπαγορεύεται από την ανάγκη επαναπατρισμού προοδευτικών ψηφοφόρων;
Δεν ήταν η προτίμησή μας μια συνεργασία μόνο με τη ΝΔ. Θέλαμε και τη ΔΗΜΑΡ, θέλαμε και τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλαμε και θέλουμε όλες τις υπεύθυνες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Αρκεί να φέρονται ως τέτοιες και οι άλλες δυνάμεις. Ως εκ τούτου, η συμμετοχή μας στο κυβερνητικό σχήμα με τη ΝΔ διέπεται από μια πολύ συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία και υπηρετεί θεμελιώδεις εθνικούς στόχους.
Η κυβέρνηση συνεργασίας είναι μια διαρκής διαπραγμάτευση. Γίνεται η διαπραγμάτευση των κυβερνητικών εταίρων και ταυτόχρονα η χώρα διαπραγματεύεται εθνικά με την τρόικα. Αρα πρέπει να έχουμε υπόψη μας αυτά τα δύο επίπεδα στα οποία κινείται αυτή τη στιγμή ο δημόσιος βίος.
Ως εκ τούτου, δεν γίνεται κάποια εκλογική ή συγκυριακή διαφοροποίηση, εμφανίζεται το αυτονόητο και κάθε προσπάθεια «κανιβαλισμού» επί του ΠαΣοΚ εκ μέρους της ΝΔ είναι ανιστόρητη, απρόσφορη και βλαπτική για τη χώρα και την κυβέρνηση.
Η επισήμανση του κ. Παπανδρέου πως το ΠαΣοΚ δεν μπορεί να είναι παρακολούθημα της συντηρητικής Δεξιάς ή Αριστεράς σάς έχει προβληματίσει;
Αυτή η επισήμανση είναι προφανής και αυτονόητη. Προφανώς συνιστά μια απάντηση σε αυτούς που φαντάζονται το ΠαΣοΚ ως ουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως γνωρίζετε, η συνεργασία του ΠαΣοΚ με τη ΝΔ άρχισε για πρώτη φορά επί των ημερών του κ. Παπανδρέου τον Νοέμβριο του 2011 – είχε προταθεί μάλιστα από τον ίδιο ήδη από τον Ιούνιο του 2011 -, όταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου με τη συμμετοχή και του ΛΑΟΣ στην αρχή.
Η συνεργασία σας με τη ΝΔ γνωρίζετε ότι φοβίζει αρκετά στελέχη σας που βλέπουν ταύτιση;
Αντίθετα, η ΝΔ κινδυνεύει να κατηγορηθεί για ταύτιση με το ΠαΣοΚ, που έχει χαράξει την εθνική στρατηγική και έχει διαμορφώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα. Δικό μας επίτευγμα είναι π.χ. η δημοσιονομική προσαρμογή και το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε επιτευχθεί κατά το 85% πριν από τις εκλογές του Ιουνίου 2012 και τον σχηματισμό της σημερινής κυβέρνησης. Το ΠαΣοΚ συνεργάζεται λοιπόν με τη ΝΔ στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας για να υπηρετηθεί μια επιτακτική εθνική ανάγκη. Στις ευρωεκλογές φαίνονται άλλωστε πολύ καθαρά οι ιδεολογικοπολιτικές διαφορές. Το ΠαΣοΚ με την Ελιά αγωνίζεται με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες του ΕΣΚ, ενώ η ΝΔ μετέχει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
http://www.tanea.gr/news/politics/article/5115444/h-kybernhtikh-statherothta-eksartatai-apo-thn-elia/