Tέλος το μνημόνιο για την Πορτογαλία - Το ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Πάουλο Πόρτας

portugallitotita Με επιτυχία πέρασε η Πορτογαλία το τελευταίο τεστ της τρόικας και ετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο. Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Πάουλο Πόρτας. Η επίσημη ανακοίνωση για την έξοδο από το μνημόνιο αναμένεται να γίνει την Κυριακή το βράδυ μετά τη λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Η δωδέκατη και τελευταία αξιολόγηση της τρόικας ολοκληρώθηκε με επιτυχία», δήλωσε ο Πόρτας. Μετά τις 17 Μαϊου, οπότε θα χορηγηθεί και η τελευταία δόση του πακέτου διάσωσης ύψους 78 εκατομμυρίων ευρώ, η Πορτογαλία θα είναι έτοιμη να βγει μόνη της στις αγορές. «Η χώρα δεν θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο διάσωσης», τόνισε, απορρίπτοντας τις ενστάσεις της αριστερής αντιπολίτευσης, αλλά και αρκετών εγχώριων οικονομολόγων οι οποίοι μιλούσαν για την απειλή ενός δεύτερου μνημονίου για την Πορτογαλία.
Εξοδος από το μνημόνιο ωστόσο, δεν σημαίνει και χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων. «Η Πορτογαλία θα πρέπει να συνεχίσει ρητά το ίδιο οικονομικό πρόγραμμα», τόνισε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, διαψεύδοντας τις ελπίδες για τυχόν χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής.
Η ανακοίνωση για την επικείμενη έξοδο από το Μνημόνιο έρχεται μια μέρα μετά τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς όπου δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν κατά της συνταγής της λιτότητας και της φτώχειας. Ενα από τα μεγάλα σημεία τριβής είναι οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου και η ανεργία η οποία κυμαίνεται στο 16%.
Πάντως, παρά τα εύσημα της τρόικας και το τέλος των μνημονίων, τα γκάλοπ προβλέπουν ήττα για το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Πέντρο Πάσος Κοέλιο στις ευρωεκλογές και σημαντική άνοδο για τους σοσιαλιστές και τα άλλα κόμματα της αριστεράς.

http://www.iefimerida.gr/node/153319#ixzz30dipOVrm