Παράταση μίας εβδομάδας εισηγούνται οι ειδικοί - Επανεκτίμηση μέτρων ανά 7ήμερο

Διεύρυνση και αυστηροποίηση μέτρων στο Ηράκλειο Κρήτης. Σε lockdown ως τις 7 Μαρτίου η Αττική. Κάθε Παρασκευή κρίνεται πότε θα ομαλοποιηθούν τα πράγματα.

Από τη μία τα βαριά επιδημιολογικά στοιχεία, η έξαρση κρουσμάτων και οι μεταλλάξεις στην Ελλάδα, που  δεν αφήνουν περιθώρια σε ειδικούς και κυβέρνηση για χαλάρωση του lockdown στην Αττική, αλλά από την άλλη και η ψυχολογική και οικονομική εξάντληση του κόσμου προβληματίζουν στην λήψη αποφάσεων, η οποία όπως όλα δείχνουν θα γίνεται ανά εβδομάδα με προσεκτική εξέταση των δεδομένων, οδηγώντας ίσως στην ομαλοποίηση της ζωής μας, βήμα το βήμα και… εβδομάδα την εβδομάδα.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το iefimerida.gr, η επιτροπή των ειδικών κατά την τακτική της κρίσιμη συνεδρίαση της Παρασκευής αποφάσισε και εισηγείται στην κυβέρνηση την παράταση των μέτρων για ακόμα μία εβδομάδα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν δε, πως είναι πολύ πιθανό τα μέτρα αυτά, να πάρουν και νέα παράταση, αλλά την επόμενη εβδομάδα. Ουσιαστικά δηλαδή, κάθε εβδομάδα θα γίνεται εκτίμηση των στοιχείων και στη συνέχεια θα λαμβάνονται οι αποφάσεις είτε για παράταση των μέτρων είτε για μερική άρση και σταδιακή χαλάρωσή τους.

Επίσης κάποιες περιοχές της χώρας, όπως το Ηράκλειο της Κρήτης, πρέπει να περιμένουν διεύρυνση και αυστηροποίηση των ισχύοντων μέτρων στην περιφέρειά τους.

Μητσοτάκης στο Μαξίμου: Πρόθεσή μας 8 Μαρτίου να ανοίξει το λιανεμπόριο

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου και ενώ μιλούσε με στενούς συνεργάτες του, είπε ότι η κύρια πρόθεση της κυβέρνησης, είναι το λιανεμπόριο να ανοίξει τη Δευτέρα 8 Μαρτίου.

Σημειώνεται πάντως ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν έχει κλειδώσει, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας θα παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και των αριθμό των κρουσμάτων.

Στην περίπτωση που τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά η επιτροπή των ειδικών θα δώσει το πράσινο φως και από τη Δευτέρα 8 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο με μέτρα και με εκπτώσεις καθώς οι χειμερινές εκπτώσεις πήραν παράταση έως και τις 31 Μαρτίου.

SMS στο 13032 για τα ψώνια, όταν ξανανοίξει η αγορά – Τρεις ώρες για ψώνια

Όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, με το άνοιγμα των καταστημάτων θα έρθει και ένας νέος πενταψήφιος αριθμός, το 13032, στον οποίο και θα υποχρεούνται να στέλνουν SMS οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους, όταν αυτές αφορούν σε αγορές στα μαγαζιά.

Η κίνηση αυτή γίνεται για την διευκόλυνση του κλάδου, που ωστόσο περιμένει τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων για το πότε θα μπορέσουν να ανεβάσουν ξανά τα ρολά.

Ο συγκεκριμένος πενταψήφιος αριθμός θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις αγορές στα καταστήματα του λιανεμπορίου και όχι τα σούπερ μάρκετ, στα οποία οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στέλνοντας τον κωδικό 2 στο 13033. Οι έξι γνωστοί κωδικοί για SMS που ισχύουν έως σήμερα θα παραμείνουν και δεν θα αλλάξει κάτι σε αυτούς.

Ουσιαστικά, ο νέος 5ψήφιος αριθμός για SMS θα λειτουργεί σαν χρονόμετρο για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα έχουν στην διάθεσή τους συνολικά 3 ώρες για να κάνουν τις αγορές τους.

Γρίφος παραμένει πάντως, το πότε και πώς θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία

Την ίδια στιγμή, άγνωστο παραμένει το τι θα ισχύσει για τα σχολεία. Από την πλευρά της κυβέρνησης, προτεραιότητα δίνεται στους μαθητές του δημοτικού και της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στις τάξεις. Το πότε, όμως, παραμένει ακόμα γρίφος.

Στα μπαλκόνια οι Απόκριες, αλλά με ελπίδες για χαλάρωση μέτρων το Πάσχα

«Στο μπαλκόνι την Τσικνοπέμπτη μπορείτε να ψήσετε. Θα μιλάτε και με τους διπλανούς σας και όλα θα είναι πολύ καλά», ανέφερε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Mega.

«Νομίζω ότι μια οικογένεια μπορεί να ψήσει και να περάσει ωραία. Επειδή ακόμα έχουμε 1.700+ κρούσματα, καλό θα ήταν να είμαστε προσεκτικοί. Μπορούμε να ψήσουμε και να περάσουμε καλά ως οικογένειες. Κάποιοι άνθρωποι επί έναν χρόνο δεν έχουν κάνει τίποτα, οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό», επισήμανε η κυρία Παγώνη.

«Για το Πάσχα, έχω πει εδώ και καιρό ότι θα είναι με μέτρα, μάσκες, αποστάσεις, και με προσοχή στον αριθμό των ατόμων. Όχι, δεν θα είναι σαν το περσινό. Όλα θα εξαρτηθούν από το τι παρτίδες εμβολίων θα πάρουμε», εξήγησε συγκεκριμένα στις δηλώσεις της η κυρία Παγώνη.