Μεγάλη ανησυχία προκαλεί ο αυξανόμενος αριθμός μεταλλάξεων του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ, να ανακοινώνει την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 168 νέα μεταλλαγμένα κρούσματα.
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών μετάλλαξης στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον σε 403. Από αυτά τα 397 είναι τα βρετανικής μετάλλαξης και τα υπόλοιπα 6 της νοτιοαφρικανικής, η οποία θεωρείται και βαρύτερη.
Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ανιχνεύθηκε μάλιστα για πρώτη φορά και στα Ιωάννινα (2 κρούσματα), αφού μέχρι τώρα είχε ανιχνευθεί μόνο στη Θεσσαλονίκη (4 κρούσματα).
Χαράλαμπος Γώγος: Ίσως χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, ακόμα και καθολικό lockdown
Το ζήτημα των κρουσμάτων της μετάλλαξης ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, τη στιγμή μάλιστα που η διασπορά του ιού στη χώρα παραμένει αυξημένη ειδικά στην Αττική όπου χθες καταγράφηκαν 355 νέες μολύνσεις Sars-Cov-2 σε σύνολο 733 κρουσμάτων.
Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, που είναι και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στο Mega για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού είπε ότι «πέραν των προβλημάτων που είχαμε, προστίθεται και το θέμα των μεταλλάξεων, γιατί υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα», ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι «για τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια, σε μεγάλο βαθμό καλύπτονται οι μεταλλάξεις, τουλάχιστον η βρετανική.
Ειδικότερα για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχουμε μικρότερη κάλυψη, αλλά επαρκεί με δεδομένο τη μεγάλη παραγωγή αντισωμάτων που προκαλείται από τα εμβόλια». Επίσης, όπως εκτίμησε, πρέπει να γίνουν γρήγορα οι εμβολιασμοί, γιατί όσο κυκλοφορεί ο ιός θα πληθαίνουν οι μεταλλάξεις.
Ο κ. Γώγος μίλησε και για τις «ανησυχητικές εικόνες» από τον συνωστισμό σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στην Αττική, λέγοντας ότι «σε περιπτώσεις μεγάλου συγχρωτισμού έχουμε διασπορά και σε ανοιχτούς χώρους. Οι εικόνες είναι ανησυχητικές. Βρισκόμαστε σε μεγάλη πίεση. Επιδημιολογική, αλλά και πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Υπάρχει πρόβλημα σε μεγάλες αστικές περιοχές. Ελαττώνεται η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ. Η αύξηση της κάλυψης δημιουργεί προβλήματα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μείγμα δύσκολο στη διαχείριση», τόνισε.
«Ας κρατήσουμε τα βασικά μέτρα προστασίας, αλλιώς είναι πιθανόν να χρειαστούν και περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown. Αυτά πρέπει να αποφύγουμε», επισήμανε κλείνοντας ο κ. Γώγος.
Μίνα Γκάγκα: Αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής
Καμπανάκι συναγερμού έκρουσαν ωστόσο χθες Κυριακή και η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», αλλά και ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Η Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ.
Αλκιβιάδης Βατόπουλος: Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος από την πλευρά του, σήμανε συναγερμό για τις επόμενες δύο εβδομάδες.
«Αυτήν την εβδομάδα ή την επόμενη περιμένουμε μία αύξηση στους θανάτους και τα βαριά περιστατικά που θα νοσηλευτούν», είπε συγκεκριμένα ενώ στάθηκε και στα φαινόμενα υπερμεταδόσεων λέγοντας: «το θέμα που είναι ανησυχητικό είναι ότι από μία εκδήλωση ή ένα τυχαίο γεγονός και έχουμε υπερμεταδόσεις.
Για παράδειγμα μία αθώα συνάντηση 5 ανθρώπων έξω από ένα περίπτερο που κάθισαν να μιλήσουν. Τέτοιου είδους μικρά γεγονότα που μπορούν να προκαλέσουν μία αύξηση των κρουσμάτων που μπορεί να εξελιχθεί».
Νίκος Θωμαΐδης: Πάνω από 200% αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής
Η αύξηση του ιικού φορτίου του κορωνοϊού στην Αττική ξεπερνά το 200% συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.
Ο καθηγητής μιλώντας στον ΑΝΤ1 παρατήρησε «εκτεταμένη διασπορά στην Αττική», η οποία «ενδέχεται να συνδέεται με τα στελέχη που είναι πιο μεταδοτικά», γεγονός που εγείρει ανησυχίες και κρατά τους ειδικούς σε επιφυλακή.