Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί σε όλη την Ευρώπη-Η αρχή του τέλους για την πανδημία (photo,video)

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής 27 Δεκεμβρίου έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας.

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έφθασαν χθες, Σάββατο, στις χώρες-μέλη της ΕΕ, στα πλαίσια τήρησης αυστηρών μέτρων ασφαλείας.

Ιταλία: Εμβολιάστηκαν μπροστά στις κάμερες οι τρεις πρώτοι πολίτες

Νωρίς το πρωί, στο νοσοκομείο Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης, εμβολιάστηκαν κατά οι πρώτοι τρεις Ιταλοί πολίτες.

Πρόκειται για μια γιατρό, μια νοσοκόμα και ένα μέλος του βοηθητικού προσωπικού του νοσοκομείου. Τους χορηγήθηκε το εμβόλιο, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, λίγο μετά τις επτά τοπική ώρα. «Εμβολιαστείτε όλοι, σας το λέω από καρδιάς», δήλωσε η 28χρονη νοσηλεύτρια Κλάουντια Αλιβερνίνι.

«Αισθάνομαι πολύ καλά. Η απόφαση να εμβολιαστώ ήταν κάτι το αρκετά φυσικό. Προσφέρθηκα και επελέγην απ’ τους πρώτους, αλλά και ως σύμβολο, για να δείξουμε ότι πρέπει να εμπιστευθούμε και να πιστέψουμε αυτή την επιλογή», συμπλήρωσε η καθηγήτρια Μαρία Ροζάρια Καπομπιάνκι, υπεύθυνη του εργαστηρίου Ιολογίας του νοσοκομείου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, επεσήμανε μέσω ανάρτησής του στο Twitter ότι «σήμερα η χώρα ξυπνά και πάλι» και ότι «η εκστρατεία αυτή ξεκινά από τους γιατρούς και το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού, για να επεκταθεί, στη συνέχεια, σε όλον τον πληθυσμό και να μπορέσει να κερδίσει οριστικά, η Ιταλία, τη μάχη κατά του ιού».

Ισπανία: Μια 96χρονη η πρώτη που εμβολιάστηκε

Μια 96χρονη σε οίκο ευγηρίας ήταν ο πρώτος Ισπανός πολίτης που εμβολιάστηκε σήμερα, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η Αρασέλι Ροσάριο Ιδάλγο Σάντσεθ δήλωσε με χαμόγελο ότι δεν αισθάνθηκε «τίποτα» όταν της έκαναν το εμβόλιο. Η κυρία αυτή, που φιλοξενείται στο γηροκομείο Λος Όλμος στη Γουαδαλαχάρα, στη συνέχεια σηκώθηκε αργά και απομακρύνθηκε με τη βοήθεια ενός τροχήλατου περιπατητήρα.

Η Μόνικα Τάπιας, η οποία εργάζεται στο ίδιο γηροκομείο, ήταν ο δεύτερος άνθρωπος στη χώρα που έλαβε το εμβόλιο.

Κύπρος: Το μήνυμα αισιοδοξίας του γιατρού στον οποίο χορηγήθηκε το πρώτο εμβόλιο

Λίγο πριν τις 9 το πρωί άρχισαν και στην Κύπρο οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού.

Ο πρώτος που εμβολιάστηκε ήταν ο Δρ. Τσιφτσής, ιδιώτης γιατρός στον οίκο ευγηρίας «Παναγία» στη Λεμεσό. Ο κ. Τσιφτσής μίλησε για αρχή του τέλους της πανδημίας, καλώντας όλους τους πολίτες να εμπιστευτούν την ιατρική κοινότητα και να εμβολιαστούν.

«Νιώθω πολύ χαρούμενος, νιώθω αισιόδοξος. Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας. Εμπιστεύομαι την επιστήμη, την ιατρική και αυτός ήταν ο λόγος που με ώθησε να κάνω το εμβόλιο σήμερα» ανέφερε ο Δρ. Τσιφτσής.

«Θέλω να πω σε όλους μας τους συμπολίτες που έχουν τις αμφιβολίες τους, ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές, συμμετείχαν δεκάδες άνθρωποι στις κλινικές έρευνες, τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί και όλοι συνηγορούμε στο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Και ελπίζω οι συμπολίτες μας να ακούσουν την έκκληση της ιατρικής κοινότητας να εμβολιαστούν, ώστε να βοηθήσουμε να τελειώσει η πανδημία μία ώρα γρηγορότερα», προσέθεσε.

Στην Ουγγαρία, η Αριάν Κέρτετζ, γιατρός στο νοσοκομείο South Pest της πρωτεύουσας Βουδαπέστης, ήταν αυτή που έκανε την αρχή. «Περίμενα εδώ και καιρό να κάνω το εμβόλιο, καθώς από αυτό εξαρτάται το να εργάζομαι ήρεμα και με ασφάλεια», δήλωσε μπροστά στις κάμερες.