Αναστάτωση και προσαγωγές στα Εξάρχεια ανήμερα της επετείου του Αλ. Γρηγορόπουλου (photo)

Κι ενώ η ΕΛ.ΑΣ έχει οργανώσει επιχειρησιακό σχέδιο στην Αθήνα για την αποτροπή επεισοδίων, λόγω της συμπλήρωσης 12 ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από το πρωί της Κυριακής ένταση έχει δημιουργηθεί στην πρωτεύουσα, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Συνολικά στο κέντρο της Αθήνας έχουν προσαχθεί, μέχρι αυτή την ώρα, πάνω από 100 άτομα, με τις 60 προσαγωγές να σημειώνονται στα Εξάρχεια. Eπεισόδια σημειώθηκαν στις οδούς Τσαμαδού, Ναβαρίνου και Μπενάκη, αλλά και στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής.  Νωρίτερα, ομάδα 20 ατόμων, μελών του ΚΚΕ μ-λ, επιχείρησε να ανοίξει πανό και να πορευθεί στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, με αποτέλεσμα η αστυνομία να προβεί σε προσαγωγές.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ προβλέπει την αποτροπή συγκέντρωσης στην συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια, όπου έπεσε νεκρός ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 από την σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, αλλά και την επιτήρηση άλλων χώρων που υπάρχει πιθανότητα να  πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις.

Το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν επί της οδού Πατησίων φοιτητές από διάφορες  παρατάξεις, ενώ αιφνιδιαστικές πορείες έγιναν και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια των οποίων επικράτησε ένταση με τις αστυνομικές αρχές να κάνουν χρήση κρότου λάμψης και χημικών προκειμένου να κάνουν τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν.

Σημειώνεται ότι με βάση την υπ’ αριθ. 7001/2/92/1-α από 5/12/2020 Απόφαση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας από σήμερα αστυνομικοί των ΜΑΤ θα φέρουν στα χέρια τους κάμερες που θα καταγράφουν τις κινήσεις τους.

Κλειστοί 24 σταθμοί του μετρό και του ΗΣΑΠ -Αλλαγές στα δρομολόγια του τραμ

Στα πλαίσια της συντονισμένης προσπάθεια αποτροπής επεισοδίων, αυτήν την ώρα 24 συνολικά σταθμοί του μετρό και του ΗΣΑΠ έχουν κλείσει, κατόπιν σχετικής εντολής της Ελληνικής Αστυνομίας.

Έτσι, κλειστοί παραμένουν οι σταθμοί του μετρό ” Πανόρμου”, “Αμπελόκηποι”, “Συγγρού_Φιξ”, “Ν. Κόσμος”, “Δάφνη”, “Αιγάλεω”, “Ελαιώνας”, “Κεραμεικός”, ” Μεταξουργείο” στις γραμμές 2 και 3.

Επίσης, με την ίδια εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας έκλεισαν και οι σταθμοί ” Κ.Πατήσια”, ” Αγ. Νικόλαος”, “Θησείο”, “Πετράλωνα” και “Καλλιθέα” της γραμμής 1.

Νωρίτερα είχε δοθεί εντολή να κλείσουν οι σταθμοί του μετρό “Αττική” , “Ευαγγελισμός” και “Μ. Μουσικής”. Από το πρωί είναι κλειστοί οι σταθμοί “Ομόνοια”, “Πανεπιστήμιο”, “Σύνταγμα”, “Ακρόπολη”, “Μοναστηράκι” και “Βικτώρια”, “Σεπόλια” στις γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό. Oι συρμοί διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις.

Παράλληλα, διεκόπησαν και τα δρομολόγια του τραμ από τη στάση «Αιγαίο» στη Ν. Σμύρνη έως το Σύνταγμα. Η κίνηση του τραμ γίνεται από τη Βούλα έως τη στάση «Αιγαίο».