Black Friday: Οι διαδικτυακές αγορές αυξάνονται, αλλά οι καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται

της Δάφνης Γρηγοριάδη 

Διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές θα είναι η φετινή Black Friday:  Όσα καταστήματα διαθέτουν e-shop, ήδη προωθούν προσφορές ώστε να προσελκύσουν πελατεία. Η επιτάχυνση των διαδικτυακών αγορών παγκοσμίως δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τον επιχειρηματικό κόσμο να εκμεταλλευτεί  τις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιοποίηση.

Ένα από τα προτερήματα των e-shop είναι ότι  οι αγορές  είναι πιο απλοποιημένες ώστε οι καταναλωτές να φτάνουν γρήγορα στο ταμείο. Όσες πάλι  δεν διαθέτουν on line παρουσία, είναι σε δυσκολότερη κατάσταση.

Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται

Παράλληλα οι καταναλωτές, έχουν ήδη μειώσει τις δαπάνες τους σε είδη μη πρώτης ανάγκης τάση που δυστυχώς αναμένουμε να συνεχιστεί. Καταλαβαίνουμε ότι ακόμη και μετά το πέρας της πανδημίας οι άνθρωποι θα είναι επιφυλακτικότεροι,  θα συνεχίζουν να προτιμούν τις  οnline αγορές όμως αυτή η νέα καταναλωτική συνήθεια δύσκολα θα αποφέρει στους ιδιοκτήτες  ικανοποιητικά κέρδη.

Ακόμη και οι διαδικτυακές συνήθειες κατανάλωσης έχουν αλλάξει σημαντικά, με το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου να αγοράζουν βασικά προϊόντα, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Τι σημαίνει αυτό για των τζίρο των επιχειρήσεων;

Σημαίνει μειωμένα έσοδα όχι μόνο εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί από την πανδημία, αλλά και διότι έχει αποδειχθεί ότι οι καταναλωτές κατά τη διάρκεια μιας βόλτας για ψώνια ξοδεύουν περισσότερα χρήματα  στο κατάστημα από το διαδίκτυο. Μέσω διαδικτύου οι μισοί καταναλωτές  ξοδεύουν πάνω από 40 ευρώ – ποσοστό το οποίο αυξάνεται στο 71% όταν ψωνίζουν σε φυσικό κατάστημα.

Στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα: Τα καταστήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν  με μέτρα όπως η τήρηση αποστάσεων, εντατικές διαδικασίες καθαρισμού, απομόνωση αγαθών  και αδυναμία πολλών πελατών να αγγίζουν τα ίδια πράγματα διαδοχικά. Τα μέτρα δημιουργούν αίσθημα προστασίας και κοινωνικής ασφάλειας όμως από την άλλη δεν παρακινούν τον πολίτη να πραγματοποιήσει νέες αγορές.

Χρειάζεται άμεσα χάραξη πολιτικής ηλεκτρονικού εμπορίου: Στην Ελλάδα  πρέπει να θεσπιστούν νέοι κανόνες οι οποίοι να  διευκολύνουν την καθιέρωση του ηλεκτρονικού εμπορίου  ιδιαίτερα στις  μικρές  και μεσαίες  επιχειρήσεις. Χρειάζεται επίσης η προσέλκυση επενδυτών και σε αυτόν τον τομέα ώστε να αποκτήσουμε τεχνογνωσία και να καλλιεργήσουμε κουλτούρα ηλεκτρονικών αγορών στους πολίτες.

Πηγή: Economico.gr